Σήμερα η έρευνα δίνει πεντακομματική Βουλή

Το κύριο άρθρο της «Π»

H έρευνα της DC, που σήμερα αναλυτικά παρουσιάζουμε, θέλει τη NΔ πρώτο κόμμα (προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ 7,1% επί των εγκύρων) και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, με μειωμένη τη δύναμη και των δύο κομμάτων, σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, το τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει αυξημένα ποσοστά, αλλά απέχει από τον στόχο του, που είναι να αποτελέσει «τρίτο πόλο». Τα μικρότερα κόμματα καταγράφονται ενισχυμένα και το ποσοστό των κομμάτων, εκτός βουλής, υψηλό.

Αβέβαια στοιχεία, αποτελούν η απόσταση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή. Σήμερα, η έρευνα δίνει πεντακομματική Βουλή (το «Μέρα 25» μένει εκτός). Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» καταγράφεται υψηλή, στο 17,3%, δίνοντας σημαντικές δεξαμενές ψήφων προς διεκδίκηση σε όλους και καθιστώντας πολλές εξελίξεις πιθανές.

Στην «εκτίμηση ψήφου», η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36%. Η «συσπείρωση» της είναι χαμηλή καταγράφοντας «απώλειες» κύρια προς το ΚΙΝΑΛ, προς το ΣΥΡΙΖΑ και προς άλλα κόμματα. Από την άλλη, ελπίζει στην «επιστροφή» όσων δηλώνουν «Αναποφάσιστοι» (το 13,4% των ψηφοφόρων της). Τα «οφέλη» της ΝΔ, είναι από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική λύση. Η ΝΔ επιλέγεται πολύ ισχυρά από όσους δηλώνουν «Κεντροδεξιοί» και «Δεξιοί» και σημαντικά από τους «Κεντρώους».

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,9%. Εχει επίσης, χαμηλή «συσπείρωση» και καταγράφει «απώλειες» προς τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Τα «οφέλη» που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από άλλα κόμματα είναι από τη ΝΔ, το ΜΕΡΑ 25, το ΚΙΝΑΛ κ.ά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τα συγκεντρώνει σε όσους δηλώνουν «Κεντροαριστεροί» και «Αριστεροί».

Τρίτο κόμμα καταγράφεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 15%. Η «συσπείρωση» είναι στο 74,2%. Καταγράφει «απώλειες» προς τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Τα «οφέλη» που έχει από τα άλλα κόμματα είναι από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστά πολύ σημαντικά. Γενικότερα, η «συσχέτιση» του εκλογικού σώματος ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταγράφεται έντονα από την έρευνα. Τόσο σε επίπεδο μετακινήσεων ψηφοφόρων, όσων και στην «ταύτιση» σε θέματα αξίων, προτεραιοτήτων και γενικότερα στάσης.
Το ΚΚΕ καταγράφεται ως τέταρτο κόμμα με 6% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση.