Υπάρχει και τρίτος γύρος στη Γαλλία και παντού

Η ΕΚΒΑΣΗ των γαλλικών εκλογών εξελίχθηκε κατ’ ευχήν. Ενεργοποιήθηκαν αποτελεσματικά τα κατάλληλα αντίβαρα στο πνεύμα του αρνητισμού και του λαϊκισμού που έχει εξαπλωθεί στο γαλλικό εκλογικό σώμα, και όχι μόνο στο γαλλικό. Η κοινωνία έδειξε ότι δεν θέλει να διακυβευθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η προσήλωσή της στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη που αποτελούν εδώ και δυόμισι αιώνες το θεμέλιο της γαλλικής πολιτείας και δεσμευτικά σημεία αναφοράς για τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Αποδείχθηκε όμως ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν συμμερίζεται απαραιτήτως αυτή τη δέσμευση, στο μέτρο που δεν θεωρεί ότι ο δημόσιος βίος υπερασπίζεται κάποιες σημαντικές προτεραιότητες.

ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΛΜΑ να ερμηνεύουμε τη στάση αυτή ως ένδειξη έκπτωσης της δημοκρατικής συνείδησης των πολιτών, ή έστω ότι αυτό μπορεί να ισχύει για την ολότητά τους. Προφανώς μιλάμε για ένα επικίνδυνα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που έχει αντίρρηση ακόμα και για ζημιογόνες πολιτικές επιλογές, προκειμένου να πάρει κάποιες ρεβάνς απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το οποίο θεωρεί «στημένο», φαύλο και ατελέσφορο.

ΕΠΕΙΔΗ το φαινόμενο αυτό είναι πλέον διάχυτο στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου -η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας του, το 2015- θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και τους υπηρέτες του δημοσίου βίου. Που έχουν να διαχειριστούν μια διάσταση ανάμεσα στις απαιτήσεις και τη δυσφορία των πολιτών, από τη μια, και τις επιδόσεις τους, από την άλλη.

ΕΙΝΑΙ όμως και ζήτημα δημόσιας εικόνας των πολιτικών προσώπων και γενικότερης διαγωγής. Είναι αναγκαίο να εκλείψει ο κυνικός καριερισμός και η υποτίμηση των αγωνιών του πολίτη, ιδιαίτερα της νέας γενιάς και της χαμηλής εισοδηματικής και κοινωνικής βαθμίδας. Επίσης, να ενισχυθεί το στοιχείο της πραγματικής παιδείας των πολιτών.

ΚΑΙ ΑΥΤΑ πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, γιατί ο «τρίτος γύρος» των γαλλικών και των όποιων άλλων εκλογών μπορεί να φέρει τις ανατροπές που δεν έφεραν οι προηγούμενοι.