Οι λογαριασμοί ρεύματος να μη γίνουν ΕΝΦΙΑ

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, όσο «σφυροκοπείται» από την κοινωνία, για τους λογαριασμούς ρεύματος, που φέρνουν εκνευρισμό, απογοήτευση και θυμό στους πολίτες.

Καμία κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την γενικευμένη αυτή οικονομική διαταραχή – με πληθωρισμό, μείωση αγοραστικής δύναμης και τις συνέπειες ενός ευρωπαϊκού πολέμου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε άμεσα με την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, όταν το φθινόπωρο εκδηλώθηκαν οι παρενέργειες από τη διετή κρίση του κορονοϊού. Το μέτρο, ωστόσο, δεν αναχαίτισε την κοινωνική μουρμούρα, αφού η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου συνέχιζε να καθορίζει τη βαρύτατη τιμή του ρεύματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μένει με την ελπίδα, πως την τελευταία στιγμή η ΕΕ θα κάνει τη διαφορά, αλλά οι λογαριασμοί ρεύματος αφορούν σε πολίτες της Ελλάδας, με παράδοση να αντιδρούν στην εξουσία, ακόμη κι αν είναι φίλα προσκείμενοι. Τα χρέη συσσωρεύονται και η κακή διάθεση των πολλών γίνεται βουνό.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν να επενδύουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για την επιστροφή τους στην διακυβέρνηση. Ετσι κι αλλιώς, το 2015 η επέλαση προς την εξουσία βασίστηκε στον ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαπτίζει τα τιμολόγια του ρεύματος ως τον ΕΝΦΙΑ του Μητσοτάκη και ποντάρει τα ρέστα του!

 

Τα μάτια, όμως, είναι στραμμένα στον Κ. Μητσοτάκη. Τι μπορεί να κάνει; Η διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος είναι δύσκολο, στρυφνό, απολύτως τεχνικό θέμα. Μόνο η ουσιαστική ενημερωση καταπολεμά τον λαϊκισμό. Εννοείται ότι υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι δεν περιμένουν κεντρικές οδηγίες και προσαρμόζονται στα δεδομένα, αλλά δεν περιορίζουν τη δυσαρέσκεια και την ευκαιρία που αναζητούν οι ακραίοι «αριστεροδεξιοί» για εκτράχυνση.
Αυτή απαντάται μόνο από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένονται.