Η οικολογική συνείδηση των πολιτών

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που έδωσαν οι πολίτες στην έρευνα για την οικολογική συνείδηση και τις συμπεριφορές μας σε σχέση με το περιβάλλον, έχουν ενδιαφέρον.

ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ μια ανησυχία και μια ευαισθησία σε σχέση με διαπιστωμένα προβλήματα: Οι πολίτες κάνουν οικονομία στους βασικούς ενεργειακούς πόρους- και στην τσέπη τους- και δηλώνουν ότι παρακολουθούν τους κανόνες της ανακύκλωσης. Γνωρίζουμε, βέβαια, από παράλληλες στατιστικές ότι η ανακυκλωτική μας επίδοση δεν είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει, ότι στερούμαστε καθοδήγησης και εκπαίδευσης και ότι διακρινόμαστε από χαλαρότητα: Κατανοούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τους μπλε κάδους και «γενικά» το κάνουμε. Αλλά όλο και κάτι μας ξεφεύγει. Οχι και πολύ αμελητέο. Συνεπώς, η διαπαιδαγώγηση των πολιτών πρέπει να ενταθεί και να οργανωθεί.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, μολονότι η ευαισθησία είναι διεγερμένη και η κοινωνία αρκετά ενήμερη για τα μείζονα ζητήματα, αποστρεφόμαστε σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή σε συντονισμένες οικολογικές δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει, επειδή η συνδικαλιστική ιδέα δεν εμπνέει τους πολίτες όσο στο παρελθόν και ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα απέναντι στο οικολογικό κίνημα, που θα πρέπει να προβληματιστεί ως προς την εικόνα του και τα μέσα με τα οποία προσπαθεί να παρακινήσει τους πολίτες να το πλαισιώσουν.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι γενικά η οικολογία έχει πέσει θύμα κάποιων υπερβολών, με τις οποίες συνδέθηκε κατά το ανώριμο στάδιό της, αλλά και την αυθαίρετη δημόσια λειτουργία κάποιων οικολογούντων παραγόντων. Δεν παραβλέπουμε άλλωστε, ότι για πολλούς πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών, ακόμα και η ορθολογική οικολογία συνιστά ακραία στάση.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει και ότι ο δείκτης οικολογικά σωστής συμπεριφοράς πρέπει να αυξηθεί θεαματικά.