«Πρώτο» – Ο πόλεμος γύρω από το γάλα: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη γαλακτοβιομηχανία

Τέσσερις μηνυτήριες αναφορές στη δικαιοσύνη και μια ακόμα καθ’ οδόν προς το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, όλες τους με καταγγελίες για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr

Στο εργοστάσιο γάλακτος «Πρώτο», τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, με τη νέα διοίκηση του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών, να έχει ξεκινήσει λογιστική έρευνα σε βάθος 15ετίας, ισχυριζόμενη ότι έχει εντοπίσει βαριές σκιές στην οικονομική διαχείριση, που οδήγησαν την εταιρεία σε ζημιά ίσως και 20 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση προσλαμβάνει πλέον νομικές διαστάσεις, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να βγάζουν όλα τα όπλα τους, στο πεδίο της μάχης, δηλώνοντας έτοιμες να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την γνωστή γαλακτοβιομηχανία της Πάτρας και το επώνυμο προϊόν της.

Η ΑΡΧΗ
Ολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, όταν η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού, ανέτρεψε την μέχρι τότε διοίκηση του Βασίλη Καϊμακά, καταψηφίζοντας τον ισολογισμό, με το επιχείρημα ότι υπήρχαν σκιές ως προς την οικονομική διαχείριση.
Ορίστηκε προσωρινή διοίκηση και ο συνεταιρισμός οδηγήθηκε άμεσα σε εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπαλεξόπουλο, αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Λαλιώτη και γραμματέα τον Αθανάσιο Παναγόπουλο. Ο Βασίλης Καϊμακάς έμεινε στο ΔΣ, αλλά βρίσκεται στο περιθώριο, ενώ έχουν κινηθεί και διαδικασίες για την αποπομπή του, οι οποίες όμως έχουν αντικρουστεί με προσφυγές.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τον Σεπτέμβριο, η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, κατόπιν εντολής της γενικής συνέλευσης, αρχίζει να ψάχνει τα οικονομικά του συνεταιρισμού. Το σημερινό προεδρείο λέει ότι, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές μέχρι και 70.000 ευρώ το μήνα και ξαφνικά «εν μια νυκτί» πέρασε σε κερδοφορία.
Τι είχε γίνει; «Περάσαμε σε διαδικασία εξυγίανσης και απλά συμμαζέψαμε το ταμείο, περικόπτοντας άσκοπες δαπάνες», λέει ο σημερινός πρόεδρος Γιώργος Παπαλεξόπουλος και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λαλιώτης, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στους προκατόχους τους.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι έχουν ήδη υποβληθεί τέσσερις μηνυτήριες αναφορές και ετοιμάζεται μια ακόμα, με κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών, που αν μετατραπούν σε ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το διερευνητέο οικονομικό αντικείμενο υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας φάκελος, έχει ήδη ανατεθεί σε πταισματοδίκη.

Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι στις μηνυτήριες αναφορές που έχει καταθέσει η νέα διοίκηση, καταγγέλλονται περιπτώσεις όπως:
>Από το 2000 ο συνεταιρισμός εμφανίζεται να σταμάτησε τη χρήση οχημάτων του, για τη συλλογή του γάλακτος από μέλη και συνεργαζόμενους παραγωγούς και ανέθεσε το έργο αυτό, σε επιχειρήσεις που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα μελών της διοίκησης, με αμοιβές εξαπλάσιες και επταπλάσιες της αγοράς.
> Ενας από τους οδηγούς αυτών των εταιρειών, εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο να είναι μισθοδοτούμενος στον συνεταιρισμό.
>Η νέα διοίκηση καταγγέλλει ότι ο συνεταιρισμός ζημιώθηκε οικονομικά και από την πώληση κρέμας ζαχαροπλαστικής σε εταιρεία στην Αθήνα, η οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη εδώ και 20 χρόνια στη μισή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς.
> Η διάθεση του γάλακτος, από εταιρεία εκτός συνεταιρισμού, εμφανίζεται να γίνεται με ζημιογόνο σύμβαση, καθώς το ποσοστό που παρακρατείται είναι 13% επί των πωλήσεων, όταν άλλη εταιρεία είχε ζητήσει προμήθεια 9%.
Η σημερινή διοίκηση ισχυρίζεται ότι από τις παραπάνω ενέργειες, ο συνεταιρισμός έχει ζημιωθεί για ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ, αλλά, επιφυλάσσεται ότι σε βάθος 15ετίας, η οικονομική ζημιά, μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς διεξάγεται έρευνα και για τις ποσότητες γάλακτος που δηλώνονταν από συγκεκριμένα μέλη – παραγωγούς του συνεταιρισμού, σε σχέση με αυτές που παραδίδονταν στο εργοστάσιο για παστερίωση και τυποποίηση, από εργαζόμενους.
Η νέα διοίκηση και τα σχέδια αναδιάρθρωσης
Η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, εξέφρασε στην «ΠτΚ» την ελπίδα, οι ενδείξεις που υπάρχουν για κακοδιαχείριση να ανατραπούν, γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.
Το προεδρείου που αποτελείται σήμερα από τους Γιώργο Παπαλεξόπουλο (πρόεδρο), Παναγιώτη Λαλιώτη (αντιπρόεδρο) και Αθανάσιο Παναγόπουλο (γραμματέα) αναφέρει ότι, η εικόνα του συνεταιρισμού τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει άρδην.
Εν μια νυκτί ο συνεταιρισμός από ζημιογόνος πέρασε στην κερδοφορία κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ έθεσε σε εφαρμογή, ένα σχέδιο rebranding της φίρμας «Πρώτο», με νέες επενδύσεις και εισαγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά.
Το «Πρώτο» έχει πετύχει αύξηση πωλήσεων κατά 5%, αναβάθμισε την αποθήκη ζωοτροφών, τις οποίες παρέχει στα μέλη του σε χαμηλότερες τιμές από άλλες φορές, μείωσε το κοστολόγιο με άμεσα οφέλη για τα οικονομικά του και σχεδιάζει το μέλλον.
Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο γάλακτος «Πρώτο» ετοιμάζεται αυτή την περίοδο μια νέα γραμμή παραγωγής γιαουρτιού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει το προϊόν, ενώ η διοίκηση καταθέτει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 500.000 ευρώ, που θα εξυγιάνει το εργοστάσιο.
Σύντομα το «Πρώτο» θα λανσάρει στην τοπική αγορά και ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στα σούπερ μάρκετ μόνο από εισαγωγές.
Η διοίκηση τόνισε στην «ΠτΚ» ότι πιστεύει στην ιδέα του συνεταιρισμού, γιατί μόνο μέσω της συνεργασίας οι παραγωγοί γάλακτος θα μπορέσουν να επιβιώσουν έναντι του ανταγωνισμού και να απολαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές και κέρδη.
Ο συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών της Πάτρας «Πρώτο», διαθέτει σήμερα ένα σύγχρονο δίκτυο εισκόμισης τοπικού γάλακτος, το οποίο φτάνει στο εργοστάσιο παστερίωσης μέσα σε διάστημα 2-3 ωρών και την επομένη το πρωί βρίσκεται πάντα φρέσκο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έτοιμο προς κατανάλωση.
Η νέα διοίκηση διαβεβαίωσε μέσω της «ΠτΚ» το καταναλωτικό κοινό ότι από πλευράς της, τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της, για να προσφέρει το πιο φρέσκο και τοπικό γάλα της αγοράς, την στιγμή που μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες περνούν στο γάλα διαρκείας.
«Εμείς θα επιμείνουμε στο φρέσκο τοπικό γάλα και σε νέα γαλακτοκομικά προϊόντα, στηρίζοντας τους παραγωγούς μέλη μας, και τις 250 οικογένειες που ζουν έχοντας άμεση ή έμμεση σχέση από τη λειτουργία του συνεταιρισμού και του εργοστασίου ”Πρώτο”», τόνισαν τα μέλη του προεδρείου.
Τα ερωτήματα και το αναπάντητο εξώδικο
Του
Γιώργου Αναστασόπουλου

Χωρισμένος σε δυο στρατόπεδα είναι ο ιστορικός συνεταιρισμός του γάλακτος «ΠΡΩΤΟ», μετά την αλλαγή διοικητικής σκυτάλης τον περασμένο Αύγουστο.
Η νέα διοίκηση ακολουθεί την δική της πολιτική που έχει δύο κύρια σκέλη. Αφενός έχει επιλέξει να αναδείξει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης διοίκησης του Βασ. Καϊμακά και αφετέρου έχει λάβει και υλοποιεί αποφάσεις με νεωτεριστικό χαρακτήρα.
Οι δύο αυτοί πυλώνες της πολιτικής τους αμφισβητούνται ευθέως από την αντιπολίτευση και το βέβαιο είναι ότι τα δικαστήρια καλούνται να λύσουν τις βαθιές διαφορές, στα οποία έχουν προσφύγει και οι δυο πλευρές.
Παράλληλα, μια εξώδικη διαμαρτυρία πρόσκληση που επιδόθηκε στη διοίκηση του συνεταιρισμού από τον α’ επιλαχόντα σύμβουλο Δημήτρη Αγγελόπουλο στις 14 Ιανουαρίου έχει οξύνει την αντιπαράθεση.
Το εξώδικο, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της πλευράς Καϊμακά έμεινε αναπάντητο και το γεγονός σχολιάσθηκε από τον Χρήστο Τσόλκα:
«Στο εξώδικο με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο αναφέρονται όλα τα ”παρατράγουδα” της νέας διοίκησης και διατυπώνονται καίρια ερωτήματα για πράξεις της και πρωτοβουλίες που ”αναλήφθηκαν”, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με το καταστατικό του συνεταιρισμού. Διατυπώθηκαν καίρια και σαφέστατα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν, διότι προφανώς περιήλθε σε δυσχερή θέση η πλειοψηφία του ΔΣ αφού δεν είχε κάτι το ουσιαστικό να αντιτάξει…».
«ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ»
Μεταξύ άλλων, ο Δημ. Αγγελόπουλος στο εξώδικο επισημαίνει:
«Με έκπληξη την 05-01-2021 προμηθεύτηκα, από τοπικό supermarket, συσκευασία γάλακτος ενός λίτρου με την επωνυμία ”Πρώτο”, το οποίο παράγει ο συνεταιρισμός, όπου χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού, διεπίστωσα ότι άλλαξε η συσκευασία του προϊόντος.
Τονίζω ότι η μέχρι και χθες συσκευασία του προϊόντος ήταν ίδια για περίπου 30 χρόνια, ήταν γνωστή στο καταναλωτικό κοινό, αναγνωρίσιμο από το σύνολο των καταναλωτών της ευρύτερης περιοχής, σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του συνεταιρισμού.
Προφανώς, η παλαιά συσκευασία παρέπεμπε στις προηγούμενες διοικήσεις και εσείς ως νέα διοίκηση θέλατε να την καταργήσετε. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ αν τελικά δεν διαπίστωνα τα κάτωθι:
1) Πουθενά στην καινούργια συσκευασία δεν αναφέρεται η λέξη ”ντόπιο”, όταν στην προηγούμενη συσκευασία, αναγραφόταν σε 3 διαφορετικά σημεία.
Και αναγραφόταν σε 3 διαφορετικά σημεία η λέξη «ντόπιο» διότι ήταν πράγματι ντόπιο και όπως ρητά αναγράφονταν στην προηγούμενη συσκευασία προήρχετο από τους συνεταιριστές αγελαδοτρόφους.
Σημειώνω στο σημείο ότι η υπεροχή στην περιοχή και η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στο προϊόν οφείλετο ακριβώς στο γεγονός ότι ήταν ντόπιο.
2) Στη παλαιά συσκευασία ρητά αναφερόταν, και ήταν αληθές, ότι το γάλα μας έρχεται κάθε πρωί στα χέρια του καταναλωτικού κοινού φρέσκο. Οπως καλά γνωρίζετε ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ πράγματι συνεργαζόμενοι μεταφορείς συγκέντρωναν το γάλα και αυτό ήταν ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας έναντι του ανταγωνισμού. Ξαφνικά, στη νέα συσκευασία η αναφορά στην καθημερινή συγκέντρωση του γάλακτος απαλείφεται.
Τούτο έγινε διότι λόγω της διαχειρίσεώς σας πλέον το γάλα συλλέγεται από τους τοπικούς παραγωγούς ανά 2 ή 3 μέρες.
Με άλλα λόγια, με δική σας ευθύνη καθώς ουδέποτε ετέθη σχετικό θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού απαλείψατε από τη συσκευασία τα δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε το γάλα ”Πρώτο” έναντι του ανταγωνισμού, ήτοι το γεγονός ότι ήταν ντόπιο, προερχόμενο από του συνεταιρισμένους αγελαδοτρόφους του συνεταιρισμού και «ημέρας» καθόσον συνελέγετο κάθε ημέρα…».
«ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ»
Σε άλλο σημείο της εξώδικης διαμαρτυρίας του ο κ. Αγγελόπουλος υποστηρίζει:
«Γάλα δεν προέρχεται πλέον από τους συνεταιριστές αγελαδοτρόφους του συνεταιρισμού, όπως συνέβαινε μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, αλλά πλέον αγοράζετε γάλα, χωρίς καμία έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού, αορίστως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρεται, χωρίς να γνωρίζω το όνομα των προμηθευτών σας, το χρόνο που χρειάζονται οι προμηθευτές από την παραγωγή του γάλακτος μέχρι και τη παράδοση στο συνεταιρισμό αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σχετικά με τη προέλευση του και τη ποιότητα του γάλακτος».
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ»
Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος πριν καταθέσει ερωτήματα που απορρέουν από την εξώδικη διαμαρτυρία του, καταγγέλλει:
«Δυστυχώς εσείς, από την ανάληψη καθηκόντων σας, δεν πληρώνετε τους παραγωγούς, χρωστάτε δεδουλευμένα χρήματα στο προσωπικό, δημιουργείτε έριδες και διχόνοιες ανάμεσα στα μέλη του συνεταιρισμού, διαχωρίζοντας τους σε «δικούς σας» και μη και γενικά αντί να ασχολείστε με την προώθηση των συμφερόντων των μελών σας, ασχολείστε με οτιδήποτε άλλο καταφέρνοντας κατά αυτό το τρόπο να απολέσει το γάλα ”Πρώτο” και το τίτλο ”ντόπιο” και το τίτλο ”ημέρας” και αντ’ αυτών να μετατραπεί σε ελληνικό αγνώστου προελεύσεως, περισυλλεγέν όποτε εσείς διευκολύνεστε.
Περαιτέρω επιχειρήσατε κατά παράβαση όλων των σχετικών διατάξεων να πρωτοτυπήσετε σε σημείο γελοιότητας προσπαθώντας να κάνετε γενική συνέλευση διά τηλεφώνου. Αυτό θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τη διοίκηση του συνεταιρισμού. Μη λησμονούμε στο σημείο ότι από την ανάληψη των καθηκόντων σας, μόνα θέματα στη διάταξη των διοικητικών συμβουλίων ήταν οι διαγραφές μελών, οι προσλήψεις νομικών συμβούλων και οι εγγραφές ως νέων μελών του συνεταιρισμού, των συζύγων, τέκνων και ανεψιών, όσων συνεταιριστών θεωρείτε ως ”δικούς σας”.
Εντούτοις παρά τις εγγραφές, όχι μόνο δεν αυξήθηκε η παραγωγή (κάθε νέο μέλος πρέπει να είναι παραγωγός) αλλά αντίθετα μειώθηκε σε σημείο να αναζητάμε γάλα εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή μας».
«Αστείες κατηγορίες και συκοφαντίες»
Νομικός εκπρόσωπος του προηγούμενου προεδρείου, έχει οριστεί ο γνωστός ποινικολόγος Αθηνών Αλέξης Κούγιας. Σε επικοινωνία που είχε η «ΠτΚ» μαζί του, απέδωσε τα καταγγελλόμενα, σε έναν εσωτερικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, μεταξύ της νυν και της πρώην διοικήσεως, για τον έλεγχο του συνεταιρισμού.
«Η προηγούμενη διοίκηση υποστηρίζει ότι η νέα -η οποία αποτελείται από παραγωγούς που έχουν ελάχιστη συνεισφορά σε γάλα, εν αντιθέσει με την παλιά που προσέφερε γάλα της τάξεως του 70 έως 80%- έκανε μια κίνηση την οποία μεθόδευσε μέσω ενός συναδέλφου μου, με σκοπό να γίνει ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Με κωμικούς ισχυρισμούς, προσπαθούν να εμπλέξουν την πρώην διοίκηση, που είναι άνθρωποι οι οποίοι ψηφίζονταν επί χρόνια από τους συνεταιριστές και έκαναν την γαλακτοβιομηχανία αυτή, ξεχωριστή σε όλη την Ελλάδα.
Τώρα με πληροφορήσατε εσείς -γιατί εμείς ακόμα δεν το έχουμε πληροφορηθεί επισήμως από κανέναν- ότι έχουν υποβληθεί και μηνύσεις. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των μηνύσεων. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, οι μέχρι τώρα διαδικασίες έκπτωσης της προηγούμενης διοίκησης στις οποίες συμμετείχα, ήταν παράνομες. Το έχουμε καταγγείλει και είναι γραμμένο και στα πρακτικά των συνεδριάσεων και περιμένουμε να πράξουμε τα δέοντα».
Ο κ. Κούγιας ερωτήθηκε γιατί ήταν παράνομες οι διαδικασίες έκπτωσης και είπε ότι, δεν έγινε καμία προσφυγή στη δικαιοσύνη, αλλά, όλα έγιναν με παράνομες γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις του ΔΣ του συνεταιρισμού. «Ουσιαστικά τρεις άνθρωποι με έναν δικηγόρο, έχουν πραγματικά οδηγήσει το συνεταιρισμό σε αδιέξοδο, γιατί πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν γάλα για να το επεξεργαστούν, αφού, οι βασικοί προμηθευτές, ήταν η προηγούμενη διοίκηση. Αρα λοιπόν, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις παρανομίες τους».
Ακόμα, κατά τον κ. Κούγια, το γεγονός ότι διαρρέονται δικόγραφα, αποδεικνύει ότι η άλλη πλευρά, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, κάτι που ο ίδιος δεν θα αφήσει να περάσει έτσι, αλλά, θα φέρει αντιμέτωπο με τον νόμο.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ότι τα μέλη της νέας διοίκησης, συμμετείχαν και στην παλιά. Αρα, κατά την άποψή του, τα πρόσωπα αυτά στρέφονται στην ουσία εναντίον του εαυτού τους, με όσα ισχυρίζονται, για παράνομες συμπεριφορές. «Αυτός ο άνθρωπος δεν αποφάσιζε μόνος του. Τον ψήφιζαν και του έδιναν τη δυνατότητα να διαχειρίζεται σύμφωνά με την επάρκειά του, το συνεταιρισμό. Και τα διαχειριστικά αποτελέσματα μέχρι να τον διώξουν, με τον τρόπο που τον έδιωξαν, ήταν εξαιρετικά», είπε ο κ. Κούγιας.
Τέλος, ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός, σήμερα έχει ουσιαστικά καταργήσει τους σκοπούς του και έχει μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση, η οποία παίρνει γάλα από τη Βόρειο Ελλάδα. Οχι γιατί η ζήτηση έχει αυξηθεί ώστε να μην καλύπτεται από την πρώτη ύλη, αλλά, γιατί έχουν αποκλειστεί οι πραγματικοί παραγωγοί γάλακτος, που ήταν η παλιά διοίκηση και έδινε τη συντριπτική ποσότητα της πρώτης ύλης στο εργοστάσιο.