Η άποψη μας για τη ζωή μας και την Αυτοδιοίκηση

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ χειροτέρεψαν τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της πανδημίας και των οικονομικών της συνεπειών. Η δημοσκόπηση της DATA CONSULTANTS μεταξύ πολιτών διάφορων αστικών κέντρων αποτυπώνει ανασφάλεια και προβληματισμό ως προς σημαντικές υποδομές, αλλά και εντοπισμένες δυσκολίες, ιδιαίτερα ως προς το κόστος της στέγης.

Κυρίως όμως, εμφανίζει ένα κοινωνικό σώμα που περιμένει γενναία στήριξη στις αγωνίες του, είτε αποδέκτης είναι ο περιφερειάρχης, ως όργανο που εξελέγη με κριτήρια κεντρικής πολιτικής σκηνής, είτε ο δήμαρχος που η δουλειά του είναι σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας.

ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ότι στη δημοσκόπηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πολίτης, ανακλάται μια αίσθηση ότι η επίδοση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει βελτιωθεί κατά τρόπο ιδιαίτερα αισθητό. Φαίνεται ότι αυτό οφείλεται πρωτίστως στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών του. Περιορίστηκε η γραφειοκρατική ταλαιπωρία, η συναλλαγή είναι ταχεία και απαλλαγμένη από στριφογυρίσματα γύρω από τα ίδια και τα ίδια σφραγιδοχεία. Ταυτόχρονα «τρέχουν» προγράμματα προσανατολισμένα στη ζωή και τις ανάγκες των πολιτών. Και αυτό μετράει. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια κάνουν τη διαφορά, σε συνδυασμό με το ανοιχτό πνεύμα των νέων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών.

ΤΑ ΑΚΟΥΝ όμως, και οι δήμαρχοι. Είναι τα σημεία στα οποία δεν βοηθούν τα έξυπνα συστήματα, αλλά η αποτελεσματικότητα των δημαρχείων. Εμβληματική υπόθεση η κατάσταση των δρόμων. Προφανώς και δεν είναι το άπαν στη χώρα- τι να πει και η Ελλάδα του 1980- αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος δεν έχει άλλη υπομονή με τα θέματα αυτά.