Η ελευθερία που (σχεδόν) όλοι μαζί κατακτήσαμε

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ συγγραφέας είχε γράψει για «τον αποχαιρετισμό» στα όπλα. Εμείς είχαμε χθες αποχαιρετισμό στη μάσκα, η οποία βγαίνει από τη ζωή μας, έστω και όχι εντελώς. Μάλλον θα καθιερωθεί επ’ αόριστον στους υγειονομικούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς. Και φυσιολογικά θα την προτιμούν οι ευπαθείς πολίτες στις συναθροίσεις για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ήταν αποτέλεσμα της εμφανούς, παρατεταμένης και μάλλον οριστικής αποδυνάμωσης του ιού. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει μαζί του και ίσως δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ. Αλλά πλέον μπορούμε να ζούμε σαν πριν, συν μερικές υγιεινές συνήθειες που κακό δεν κάνουν: Θα μας προστατεύσουν και από άλλους εχθρούς του οργανισμού μας, και θα προστατευθούν μέσω ημών και οι πιο ευάλωτοι δικοί μας άνθρωποι.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ μέρα μπορεί να μνημονεύεται εφεξής και σαν επέτειος της δικαίωσης για τον επιστημονικό κόσμο, τα όργανα της πολιτείας που επωμίστηκαν την υγειονομική προστασία της κοινωνίας, τους κυβερνητικούς παράγοντες και όλο το μέρος του πολιτικού κόσμου που σήκωσε την ευθύνη και το κόστος, και φυσικά τις κοινωνικές δυνάμεις που πορεύτηκαν συντεταγμένα και με εμπιστοσύνη σύμφωνα με τις οδηγίες και τις πληροφορίες του κεντρικού συστήματος, με τη συμβολή και του κόσμου της επαγγελματικής ενημέρωσης.

ΒΙΩΝΟΥΜΕ μια νίκη, που ήρθε με μεγάλες απώλειες, ηθικές και υλικές, αλλά δεν παύει να είναι νίκη, όσο και αν στοίχισε, με όσες παλιννωδίες και αν επιτεύχθηκε.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ η απελευθέρωση αυτή οδηγός μας για το μέλλον. Μπορεί να έχουμε τα παράπονά μας απέναντι στο σύστημα και την εξουσία, αλλά στα δύσκολα κάτι καταφέρνουν, στο τέλος.