Πάτρα: Έτοιμες οι άδειες για τις παραλίες στα περισσότερα καταστήματα – Ωρα για μπάνιο

Εξυπηρετήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν τα περισσότερα καταστήματα που ζήτησαν άδεια για τραπεζοκαθίσματα σε παραλίες από το Δήμο. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε ένα απρόοπτο εμπόδιο.

άδειες

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών οδήγησαν τα παραλιακά καταστήματα εστίασης του Δήμου Πατρέων να ετοιμαστούν νωρίτερα από άλλες χρονιές, και να βγάλουν τα τραπεζοκαθίσματά τους και να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Πατρέων που δίνει τις άδειες για ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα. Ορισμένοι καταστηματάρχες έσπευσαν κάπως καθυστερημένα για την έκδοση της άδειάς τους και ήρθαν αντιμέτωποι με μια απροσδόκητη συνθήκη. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Στελέχη του αρμόδιου τμήματος κόλλησαν κορονοϊό με αποτέλεσμα η υπηρεσία να λειτουργεί με πιο χαμηλούς ρυθμούς και να εξυπηρετούνται λιγότεροι.

Οι μαγαζάτορες βλέποντας πως ενδεχομένως θα καθυστερούσαν να εκδώσουν την άδειά τους και θα κινδύνευαν με πρόστιμο, εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους προς την «Π», η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα για να δει πώς έχει η κατάσταση.

Η «Π» αναζήτησε τι έχει συμβεί με αυτή την περίπτωση και έλαβε απαντήσεις από την αρμόδια Αντιδημαρχία Διοίκησης και Οικονομικών πως η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων ήταν αρχικά έως τις 31 Μαΐου, δηλαδή χθες, αλλά δόθηκε παράταση έως τις 31 Ιουλίου για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιχειρηματίες. Οντως υπήρχε πρόβλημα λόγω κορονοϊού σε ένα τμήμα αλλά αυτό ξεπεράστηκε και πλέον η υπηρεσία λειτουργεί με πλήρης ρυθμούς.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του αριθμού των καταστημάτων που λειτουργούν σε παραλιακό σημείο που χρειάζεται άδεια χρήσης αιγιαλού έχει εξυπηρετηθεί και έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμφωνητικά. Ενώ, οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται κανονικά αυτές τις μέρες και εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα.

Ως προς το ποσό που πληρώνουν οι επιχειρηματίες ανέρχεται στα 13 ευρώ το τ.μ., με έκπτωση 35% και φέτος. Από αυτό το ποσό, το 70% μπαίνει στο ταμείο του Δήμου Πατρέων και το 30% στην Κτηματική Υπηρεσία.

Το γενικότερο πρόβλημα της καθυστέρησης πάντως, οφείλεται σε δύο παράγοντες. Είτε επειδή η διαδικασία αδειοδότησης δεν ξεκινάει τόσο νωρίς και δεν προλαβαίνουν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες να ανταποκριθούν άμεσα στον όγκο των αιτήσεων, είτε οι επιχειρηματίες για να «μεταθέσουν» την ημερομηνία της πληρωμής των τελών πηγαίνουν προς το τέλος της προθεσμίας και παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι να πηγαίνουν λουόμενοι στις παραλίες και σε κάποιες περιπτώσεις να μην βρίσκουν κατάστημα να καθίσουν, ενώ έχουν τη διάθεση και να καταναλώσουν. Τουλάχιστον, με την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν είναι σχεδόν όλα έτοιμα από αυτή την άποψη.