Πάμε σε εκλογές, αλλά υπάρχουν κι άλλες ανάγκες

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΕΝΑΣ ΑΓΡΑΦΟΣ κανόνας της πολιτικής λέει ότι όταν οι πάντες μιλούν για πρόωρες εκλογές, οι εκλογές αυτές πράγματι γίνονται. Ολα δείχνουν ότι εάν δεν έχουμε κάποιον εξαιρετικής σημασίας αστάθμητο παράγοντα, κυρίως στα εθνικά μέτωπα, θα έχουμε προσφυγή στις κάλπες αρκετά νωρίς μέσα στο φθινόπωρο του 2022. Η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να σπρώχνει τον πολιτικό κόσμο σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, και μαζί το σύνολο της κοινωνίας.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ προ-προεκλογική συνθήκη δεν θα κάνει σε κανέναν καλό, πολύ περισσότερο όταν δημιουργείται στην κοινωνία προσμονή παροχών σε αποκατάσταση των απωλειών που προκαλούν οι ανατιμήσεις και η ουκρανική κρίση. Η προσμονή μετατρέπεται σε άσκηση πίεσης αλλά και σε πειρασμό για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να πλειοδοτήσουν σε αποφάσεις και δεσμεύσεις. Αυτό, δεν μαζεύεται.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ αθροίζονται ευχάριστες αποφάσεις. Αποζημίωση για τους ηλεκτροφόρους λογαριασμούς, επιδοτήσεις για αντικατάσταση συσκευών, ενισχύσεις για τις δαπάνες των καυσίμων. Η κυβέρνηση συνοδεύει τις χειρονομίες αυτές με τα κατάλληλα σχόλια, που αποσκοπούν στην τόνωση της δημοτικότητάς της, με επίδειξη τεκμηρίων φιλολαϊκότητας. Αυτό μας προδιαθέτει για τις δυσκολίες που επέρχονται όσο καταφθάνουν οι χρεώσεις της πολυδιάστασης κρίσης, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υψηλής προτεραιότητας είναι η μεταρρυθμιστική πολιτική σε όλους τους τομείς. Οι παροχές δεν πρέπει να αμβλύνουν την ταχύτητα προώθησης των τομών και των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Ο χρόνος δεν τρέχει επ’ ωφελεία μας εάν δεν τον αξιοποιήσουμε όπως οφείλουμε. Επιπλέον, ο δημοσιονομικός παράγοντας δεν ευνοεί αφειδώς παροχές, όσο κοινωνικά δίκαιες και αν είναι.