Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα – Απομακρύνουν τους κατοίκους από την Βόρεια Ιτέα – Απειλούνται εργοστάσια – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ – ΝΕΟΤΕΡΑ

Μήνυμα 112 για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα - Απομακρύνουν τους κατοίκους από την Βόρεια Ιτέα - Απειλούνται εργοστάσια - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ - ΝΕΟΤΕΡΑ

Νεότερη Ενημέρωση 22.10:  Προ των πυλών της Ιτέας έχει φτάσει η φωτιά που κατακαίει στον δήμο Δελφών.

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, γνωστοποιώντας ότι απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Ο κ. Λύτρας περιγράφει ακόμη ότι «η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες».

Επιπλέον στο σημείο εκτός από τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, επιχειρούν και υδροφόρες του τοπικού δήμου, αλλά και της Περιφέρειας.

 

 

Νεότερη Ενημέρωση 21.30: Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση με το πύρινο μέτωπο στο Σερνικάκι Φωκίδας, κοντά στην Άμφισσα, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής.

Το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα - Απομακρύνουν τους κατοίκους από την Βόρεια Ιτέα - Απειλούνται εργοστάσια - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ - ΝΕΟΤΕΡΑ

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Άμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Μεγάλη φωτιά στην Ιτέα – Κινδυνος για τον εθνικό δρυμό Παρνασσού

Η φωτιά στο Σερνικάκι, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα. Οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 6 μποφόρ και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν πάνω από 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 2 canadair, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον.

 

Αυτή την ώρα, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως, οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν. Οι βλάβες προκλήθηκαν λόγω διακοπών ρεύματος στην περιοχή.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ