“Τέλος” το AstraZeneca για τους κάτω των 60

Ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-24. Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση AstraZeneca.

"Τέλος" το AstraZeneca για τους κάτω των 60

Την παύση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, εισηγείται η Επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε νωρίτερα η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή όμαδα 18-24 στις 16 Ιουνίου.

«Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση νέων κρουσμάτων, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εμβολιασμός. Επιδημιολογικά η χώρα βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα με τάση περαιτέρω μείωσης. Η επιτροπή προ διμήνου είχε εκτιμήσει την κατάσταση. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου τότε ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος τότε από τις θρομβοπενίες σε όσους άνω των 30 είχαν εμβολιαστεί».

Οπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με τάση μείωσης, η εθνική επιτροπή εισηγείται πρώτη δόση AstraZeneca στους άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς. Ισχύει η σύσταση για δεύτερη δόση με AstraZeneca αν έχει γίνει το πρώτο δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιως στη δεύτερη δόση είναι 1,3 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο δόσεις.  Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Το σκεπτικό της κάθε μεταβολής αναρτάται στην επίσημη σελίδα του εμβολίου. Πίνακες, αριθμοί για όσους ενδιαφέρονται θα είναι προσιτά».

Παράλληλα σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα. Η μεταβολή στη σύσταση, σημείωσε, βασίζεται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και του κινδύνου να προσβληθεί κάποιος από κοροναϊό συγκριτικά με πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Σήμερα που η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη και η επιτροπή εξετάζοντας όλα τα δεδομένα προχώρησε σε αυτήν τη σύσταση.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ