Στο τέταρτο έτος της δεύτερης θητείας

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΟΙ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΙ που εισάγουν οι επιστήμες που ειδικεύονται στην οργάνωση και τη διοίκηση υπονομεύουν τους καλούς σκοπούς, γιατί οι πολίτες νιώθουν αποξενωμένοι από ορολογίες τεχνοκρατικού περιεχομένου. Αισθάνονται ότι πρόκειται για εργαστηριακές υποθέσεις που αφορούν κυρίως τους τεχνοκράτες και κάποιες διοικητικές και πολιτικές ελίτ και όχι τη δική τους καθημερινότητα.

Η ΒΙΩΣΙΜΗ κινητικότητα, λοιπόν, είναι ένας από τους νέους όρους του τεχνοκρατικού συρμού. Εννοείται ένας υγιής προγραμματισμός στις λειτουργίες μιας πόλης που θα ελευθερώνουν τους πολίτες και τις δραστηριότητες. Υιοθέτησε τον όρο και η δημοτική αρχή της Πάτρας, προκειμένου να δρομολογήσει μια πολιτική πολεοδομικών και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που θα καλυτερέψουν τη ζωή μας. Η ιδέα δεν είναι δική της. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στηρίζεται στη λογική ότι οι βιώσιμες συνθήκες σε μια πόλη δεν είναι μόνο ζήτημα σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά υποβοηθούν την ανάπτυξη: Η υγιής λειτουργία των πόλεων, εμπνέει και διευκολύνει την παραγωγική διάθεση των πολιτών, αλλά και προσελκύει επενδυτικές πρωτοβουλίες που διέπονται από τα κατάλληλα πλαίσια.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ μια απάντηση, με άλλα λόγια, τι θα πει προοδευτική φιλοσοφία και πρακτική στις μέρες μας, πέρα από αβλαβή ύψωση γροθιάς και επιθετική συνθηματολογία κατά ξένων δυνάμεων και πρέσβεων, εξ αποστάσεως κατά κανόνα.

Ο ΔΗΜΟΣ Πατρέων δρομολογεί διάλογο με τους τοπικούς εταίρους και τους πολίτες για τις κατευθύνσεις των αναθεωρήσεων και των παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν. Δημοκρατικό ακούγεται αυτό, αν και η δημοτική αρχή φυλάει τα ρούχα της πρωτίστως: Ξέρει πως οι μεταβολές αυτού του τύπου προκαλούν αντιθέσεις και δεν θέλει τριβές και μέτωπα σε μια προεκλογική χρονιά.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η δημοτική αρχή ξεκινά το τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας της. Κάπως καθυστερημένα συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη πολιτική πόλης. Δεν φταίει: Τώρα βγήκε το πρόγραμμα, τώρα ασχοληθήκαμε. Ούτως ή άλλως, τα κριτήρια που δίνουν τις μεγάλες πλειοψηφίες στην κάλπη είναι άλλης τάξης. Είπαμε, η «βιώσιμη κινητικότητα» είναι για τις ελίτ, εμείς απλά θέλουμε έναν «αγωνιστή δήμαρχο».