Η λερναία ύδρα αφέθηκε και έβγαλε κεφάλια

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ αποκαλύψεις προκάλεσαν ευλόγως αμηχανία. Ποιος και γιατί μπορεί να είχε συμφέρον από την παρακολούθηση των συνομιλιών ενός ευρωβουλευτή, αλλά και αν επρόκειτο για λόγους ειδικής σημασίας, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι αυτοί; Και πώς γίνεται να τους ακυρώνει η μετέπειτα ανάδειξη του προσώπου σε αρχηγό κόμματος με σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή; Ο θεωρητικά ύποπτος έγινε ιερή αγελάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ δεν πήραμε, αντιθέτως είχαμε αποπομπές και παραιτήσεις που εμφάνιζαν το πρωθυπουργικό επιτελείο άσχετο «με τον φόνο» των επισυνδέσεων. Η υπόθεση, αναπόφευκτα, συντηρήθηκε, είτε επειδή τα ακάλυπτα ερωτήματα νομιμοποιούσαν τον θόρυβο είτε επειδή η αντιπολίτευση και άλλοι κύκλοι βρήκαν μια χαρά αντικείμενο για εκμετάλλευση. Καθένας αυτό θα έκανε στη θέση τους, άλλωστε. Το επιβάλλει το δημοκρατικό παιχνίδι.

ΑΡΚΕΤΕΣ εβδομάδες μετά, εμφανίζεται μια Λερναία Υδρα με πολλά κεφάλια και ξεσπά σάλος, σκανδαλισμός του κοινού και εύλογη αντίδραση του Τύπου. Τα Μέσα Ενημέρωσης και κάθε δημοκρατικά ευαίσθητος πολίτης δεν μπορεί να θεωρούν αρκετές τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι όλα έχουν καλώς. Σεβαστός ο εκπρόσωπος, αλλά κατά τους εκπροσώπους κατά παράδοση έχουν καλώς και εκείνα που δεν έχουν. Χρειάζονται επομένως τεκμήρια.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τα τεκμήρια δεν υποχρεούνται να τα κομίζουν οι κατήγοροι και οι εντυπωσιοθήρες, ούτε καν οι κομπογιανίτες των φθηνών, των παραπειστικών ή και των κατασκευασμένων καταγγελιών. Πρωτίστως είναι η εξουσία εκείνη που πρέπει να εμπεδώνει το πνεύμα διαφάνειας και αξιοπιστίας που ζητά να της αναγνωρίζεται.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη σχημάτισε στο πεδίο αυτό ένα μεγάλο απόθεμα εμπιστοσύνης εκ μέρους του λαού. Οφείλει να το διαφυλάξει και να αποτρέψει στις σκιές να επηρεάσουν ή και να δηλητηριάσουν την κρίση του λαού. Σίγουρα όφειλε να είχε δράσει έγκαιρα, για να αποφύγει αυτή την κλιμάκωση, που όλο και κάτι θα αφήσει πίσω της. Τουλάχιστον ας κλείσει το ζήτημα καθαρά και με απαντήσεις, όπου και αν πρέπει να αναζητηθούν, δεξιά ή αριστερά, στο φως ή στο ημίφως, μακριά μας ή δίπλα μας.