Επίσκεψη Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα «δεμένα» έργα που θα εξαγγείλει στην Πάτρα

Το «πακέτο» που θ’ ανακοινώσει για την Πάτρα, και την Αχαΐα, είναι ρεαλιστικό, επεξεργασμένο και, κυρίως, προϊόν μακράς οργάνωσης και προγραμματισμού.

Μητσοτάκη

Η απόφαση είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει με τίποτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και είναι δική του πάνω απ’ όλα η επιλογή, δεν θα έρθει στην Πάτρα, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 22 και 23 Νοεμβρίου, για να κάνει τον… Αη-Βασίλη και να τάξει δώρα. Θα μιλήσει με ειλικρίνεια, με σαφήνεια, θα εξαγγείλει μόνο ό,τι κρίνεται, και είναι, χειροπιαστό και «δεμένο». Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να τάξει λαγούς με πετραχήλια. Μόνο ό,τι θεωρείται δρομολογημένο και εξασφαλισμένο.

Των Χρήστου Βεργανελάκη, Απόστολου Αναστασόπουλου

Το «πακέτο» που θ’ ανακοινώσει για την Πάτρα, και την Αχαΐα, είναι ρεαλιστικό, επεξεργασμένο και, κυρίως, προϊόν μακράς οργάνωσης και προγραμματισμού.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος», από πηγές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό, καταγράφει από σήμερα Πέμπτη 17/11/2022, λεπτομερώς, την ατζέντα των δεσμεύσεων που θα καταθέσει στην Πάτρα ο κ. Μητσοτάκης.

-Για το μείζον θέμα της υπογειοποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι το υπογειοποιημένο τμήμα μπορεί να είναι λίγο πάνω από 5 χιλιόμετρα, φωτογραφίζοντας το τμήμα από Κανελλοπούλου έως Αγιο Ανδρέα. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ μπορεί να σφραγιστεί μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023. Η ευχάριστη έκπληξη είναι πως ο πρωθυπουργός θ’ ανακοινώσει την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της κατασκευής γραμμικού πάρκου 70 στρεμμάτων.

-Τη μελέτη της οδικής σύνδεσης της νέας εθνικής οδού Πατρών-Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου. Προσοχή, για το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα τρέξει, σίγουρα, η μελέτη άμεσα και αναζητείται, στη συνέχεια, η χρηματοδότηση.

-Εχουν κλειδώσει επιπρόσθετα έργα στην Πατρών-Πύργου, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το κονδύλι είναι εξασφαλισμένο.

-Η άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα του Πηνειού, μέσω υπογειοποιημένων αγωγών, μοιάζει σίγουρη και ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση του έργου.

-«Γκαραντί» θεωρείται, πια, και το μεγάλο έργο της ύδρευσης του Αιγίου, και όλων των παρακείμενων περιοχών, με το διυλιστήριο του Σελινούντα. Θα το ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας σίγουρο το πακέτο των 22 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Τρίτσης».

-Επίσης, εξασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση, με 10 εκατομμύρια ευρώ αρχικά, της πλήρους ανακατασκευής του παραλιακού μετώπου από το Ρίο έως τη Ροδινή. Ειδικά γι’ αυτό το έργο, που θεωρείται κομβικής σημασίας, ο πρωθυπουργός θα κάνει και επιτόπια επιθεώρηση-αυτοψία.

-Μία ακόμα «κλειδωμένη» δέσμευση αφορά την ολική ανασυγκρότηση του αθλητικού κέντρου στην Αγυιά, στον χώρο του κολυμβητηρίου. Οι μελέτες έτοιμες, η χρηματοδότηση προκαθορισμένη.

Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία θεμάτων στην οποία θ’ αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης. Και θα το κάνει με απόλυτη και ωμή ειλικρίνεια.

-Η επέκταση του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου μέχρι την Αγία Λαύρα έχει κριθεί ώριμη ως έργο, αλλά αναζητείται ασφαλής χρηματοδότηση.

-Η σύνδεση του λιμανιού του Αιγίου με την Ολυμπία Οδό κρίνεται άκρως απαραίτητη και κομβική, αλλά προέχει να ξεπεραστούν οι πάσης φύσεως εκκρεμότητες που αφορούν, κυρίως, θέματα απαλλοτριώσεων οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή και μετά να προχωρήσει πιο βαθιά η υπόθεση.

-Η επέκταση του Φράγματος του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα, σε απόλυτο επίπεδο, χρειάζεται ειδικές μελέτες και προεργασίες, που απαιτούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια υπομονής ακόμα.

-Το εμπορικό τμήμα του νέου λιμανιού της Πάτρας το θεωρεί καταλυτικό ο κ. Μητσοτάκης, για προφανείς λόγους, αλλά αναζητείται η πηγή που θα εγγυηθεί τη σιγουριά της χρηματοδότησης. Αν, στο μεταξύ, λυθεί όμως το θέμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και επεκταθεί ως το λιμάνι, θα συμπαρασύρει και το κεφάλαιο του εμπορικού τμήματος και θα το καταστήσει πολύ πιο ελκυστικό, άρα και εύκολο για χρηματοδότηση!

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΣΤΗΝ «Π»: Κανένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό, στην Πάτρα

Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Δήμο Πατρέων από το πρωθυπουργικό γραφείο για συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη-Πελετίδη στην Πάτρα, με αφορμή την επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 22-23 Νοεμβρίου.

Ο δήμαρχος Πατρέων σε ερώτηση της «Π» χθες έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση στην επιστολή του για το θέμα του τρένου, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα που έχουν τεθεί.

«Το ότι θα είναι υπογειοποιημένο το τρένο, το θεωρούμε δεδομένο. Δεν υπάρχει κανείς, πλην ελαχίστων κατοίκων, που να λέει ότι το τρένο είναι καλύτερο να περνά επιφανειακά με μάντρες που θα κόβουν από το οπτικό μας πεδίο της θάλασσα. Η απόφαση ανήκει στον πατραϊκό λαό και έχει ήδη παρθεί. Το τρένο θα είναι υπόγειο» απάντησε ο Κ. Πελετίδης στην «Π».

Πάντως, η δημοτική αρχή τους τελευταίους τρεις μήνες με αλλεπάλληλες επιστολές για αρκετά ζητήματα που αφορούν την πόλη έχει προκαλέσει για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη. Ολα όμως, έχουν μείνει αναπάντητα για την ώρα γεγονός που μπορεί κάτι να σημαίνει ως προς το αν κρίνονται «υπερβολικά» τα δημοτικά αιτήματα. Από την πλευρά του δημάρχου έχει ξεκαθαριστεί τις προηγούμενες ημέρες ότι θέλει να προγραμματιστεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να θέσει και διά ζώσης τα αιτήματα της πόλης. Τις ημέρες της επίσκεψης Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο και το τριήμερο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ωστόσο από τον Δήμο ξεκαθαρίζεται ότι αν προκύψει ραντεβού με τον πρωθυπουργό, ο Κ. Πελετίδης θα είναι στην Πάτρα.