ΣΥΡΙΖΑ: Στην κορυφή της ατζέντας τα εργασιακά

Οι πέντε άξονες του προγράμματος Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ολομέτωπη αντεπίθεση.

ΣΥΡΙΖΑ

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έναρξη της προγραμματικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί ένα ριζοσπαστικό και «πράσινο» πρόγραμμα, μέσω το οποίου φιλοδοξεί να ανατρέψει την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βασικό σύνθημα, αποτελεί το «800/35». Η πρώτη κίνηση της προοδευτικής κυβέρνησης, θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, από τα 650 που είναι σήμερα, και η υιοθέτηση του 35ωρου -χωρίς μείωση μισθού- έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και διεύρυνσης εφαρμογής του μέτρου προοδευτικά. Οι δύο αυτές θέσεις αποτελούν την κορωνίδα του προγράμματος για τα εργασιακά, που πλαισιώνονται από την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ για ελέγχους, αλλά και εργασιακά δικαιώματα πιο μπροστά από ότι είχε ισχύσει ποτέ στην Ελλάδα.

Επόμενο σημείο του σχεδίου Τσίπρα, είναι η ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία, ώστε να φτάσει σταδιακά την απολυμένη τετραετία στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις για ΕΣΥ.
Αντίστοιχα, προβλέπεται και η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, και η επαναφορά του σχεδιασμού για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για τη προοπτική ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές που δε συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση. Τρίτο σημείο, είναι η ρύθμιση και η πρόβλεψη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας προς το δημόσιο, καθώς και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

Μέρος τέταρτο, αποτελεί η παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Πέμπτο στοιχείο, στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τεράστια έμφαση, είναι το σχέδιο μίας «Πράσινης Επανάστασης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.