Αιγιάλεια – Βασιλακοπούλου: «Προτεραιότητά μας, πάντα ο άνθρωπος» – Οσα έγιναν για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια

Ο απολογισμός της αντιδημάρχου Υγείας-Πρόνοιας-Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας κας Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη

Αιγιάλεια

Απολογισμό του έργου της τελευταίας τριετίας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στα ΜΜΕ η αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (α’βάθμιας-β’βάθμιας εκπαίδευσης) κα Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, παραθέτοντας δημόσια πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία της πολύπλευρης δράσης, με επίκεντρο την κοινωνική πολιτική του Δήμου Αιγιαλείας.

Όπως η ίδια τόνισε, προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο άνθρωπος, για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών διαβίωσής του, τη στήριξη ατόμων και οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν βιοτικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασής του σε αγαθά και υπηρεσίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην καθημερινότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες όλης της Αιγιάλειας, στις συνεχείς εργασίες αναβάθμισής τους και σε προγράμματα βελτίωσης υποδομών και παροχών προς μαθητές και εκπαιδευτικούς, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προγραμματίζονται προς άμεση υλοποίηση.

Η συνέντευξη έκλεισε με θερμές ευχές προς τους δημότες για καλές και ευτυχισμένες γιορτές, με υγεία και ευημερία για όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά όσα τόνισε η Αντιδήμαρχος:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Από την ανάληψη της θητείας της δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα, μέσω της στενής συνεργασίας με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, με τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον κ΄. Ελευθεριώτη Δημήτριο πρόεδρο της Αθμιας Σχ. Επιτροπής και τον  κ΄. Δούλο Επαμεινώνδα πρόεδρο Δθμιας Σχ. Επιτροπής από τις αρχές του 2022, στεκόμαστε αρωγοί στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, με ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο.

-Στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, με σειρά ενεργειών από τη πρώτη στιγμή  για την προστασία μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εργαζομένων, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, παρείχαμε:

– με δαπάνες των δύο σχολικών επιτροπών, Αθμιας και Δθμιας, προμηθεύσαμε με ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τον covid-19, το σύνολο των σχολικών μονάδων με μάσκες, απολυμαντικά, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων, συνεχείς απολυμάνσεις όπου απαιτήθηκε κατά τη λειτουργία των σχολείων αλλά και τις ανάγκες που προέκυψαν

– Την περίοδο covid, όπου διαπιστώνονταν αδυναμία πρόσβασης σε Ίντερνετ η σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, παρείχε κάρτες με ασύρματο ίντερνετ ενώ αγοράστηκαν ταμπλετ και από τις δύο σχ. επιτροπές τα οποία διανεμήθηκαν στις σχολικές μονάδες που διατέθηκαν στους μαθητές που δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης τα οποία στη συνέχεια παρέμειναν στα σχολεία μας.

-Αξιοποιήσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αξιοποιώντας το ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αχαϊας» εφοδιάστηκαν τα σχολεία μας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, προτζέκτορες, και άλλο τεχνολογικό υλικό.

-Η ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης που εκκρεμούσε για δεκαετίες, αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη κατά σχολείο προχωράμε στην υλοποίηση.

-Για πρώτη φορά πέρυσι ο δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετείχε στο πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΙΑ» απορροφώντας «10» αποφοίτους επαγγελματικών Λυκείων. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον ίδιο αριθμό αποφοίτων και για το 2022-2023.

-Ίδρυση  Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου στο Αίγιο. Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα μέσα από τιτάνιο αγώνα, ξεκινώντας τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2021, ενώ στα τέλη του Δεκέμβρη παραδόθηκε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας στο σχολείο «επανδρωμένο» το Εργαστήριο Πληροφορικής με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και εκτυπωτές/ πολυμηχανήματα βάσει των αναγκών που κατεγράφησαν από την διευθύντρια του σχολείου.

-Στήριξη στους μισθωτές των Κυλικείων των σχολείων που δεν κατέβαλαν μισθώματα κατά την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά ενώ έγινε οριζόντια μείωση 30% στις μισθώσεις δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και εν συνεχεία 15% μείωση μισθωμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του ΄21-΄22 και για το πρώτο τρίμηνο του ΄22-΄23.

-Όσον αφορά το μείζον θέμα της ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, οι υπάλληλοι καθαριότητας ορισμένου χρόνου εργάζονται πλέον με πλήρες ωράριο όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Με την τελευταία προκήρυξη του Αυγούστου, απασχολούνται από αρχές Σεπτέμβρη του 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 56 υπάλληλοι καθαριότητας και 2  στο ΔΙΕΚ.

Το υπουργείο μας είχε εγκρίνει την μερική απασχόληση τριών με τεσσάρων ωρών και με δαπάνη του δήμου καλύφθηκε το υπόλοιπο ποσό  μισθοδοσίας των υπαλλήλων καθαριότητας για πλήρη απασχόληση 6,5 ωρών.

Το Τμήμα Παιδείας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία , υλοποιεί πολλαπλές δράσεις για τη βελτίωση των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.

Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,

αυτή την περίοδο εκτελείται το έργο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», δημοπρατήθηκε χθες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το έργο «Επισκευή  σχολικών κτιρίων Δήμου Αιγιαλείας» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την  ανακατασκευή τουαλετών μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και κατασκευή w.c. ΑμεΑ και εσωτερικούς χρωματισμούς και κατόπιν των απαιτούμενων διαδικασιών αναμένεται να ξεκινήσει να εκτελείται μέσα στο επόμενο έτος, ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα έργα «Επισκευή σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Αιγίου», «Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων του Δήμου Αιγιαλείας» και «Επισκευή σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Αιγείρας – Ακράτας – Διακοπτού – Συμπολιτείας – Ερινεού».

Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

με πιστώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών Ν.2880/2001, ετών 2018-2019 έχουν εκτελεστεί έργα αντικατάστασης θυρών και παραθύρων, εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί και πλακάκια wc καθώς και εργασίες ακρυλικών δαπέδων από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ , σε σχ. μονάδες που είχαν ενταχθεί στα ως άνω προγράμματα.

Παράλληλα, και για τα σχολεία της Δθμιας χθες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου δημοπρατήθηκε από πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ετών 2020-2021-2022 Δεκεμβρίου το έργο «Επισκευή  σχολικών κτιρίων Δήμου Αιγιαλείας» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση  του βορειοανατολικού τμήματος της στέγης του 3ου Γυμνασίου Αιγίου. Με χρηματοδότηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ & ιδίους πόρους εκτελούνται εργασίες κατασκευής ραμπών ΑΜΕΑ ενώ όσον αφορά το ΕΠΑΛ Αιγίου που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του κτιρίου, βρίσκεται σε στάδιο Προσυμβατικού Ελέγχου και Υπογραφή Σύμβασης. Ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την μετατροπή του σε Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο: Βρίσκεται σε στάδιο σύνταξης της μελέτης επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου (εσωτερικών χώρων).

Μέσω των σχολικών επιτροπών, σε συνεργασία πάντα με τους  δ/ντες των σχ. μονάδων και την Αντιδημαρχία Παιδείας,  έχουν γίνει παρεμβάσεις στα σχολεία για την αποκατάσταση κτιριακών προβλημάτων με σκοπό πάντα την ασφάλεια της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας.

Για το 2023, προετοιμάζουμε, σε αγαστή συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, παρεμβάσεις καίριες σε σχ. μονάδες που έχουν σχέση με έργα υποδομών για την επόμενη εικοσαετία, ανακατασκευή τουαλετών και μετατροπή σε σύγχρονες ευρωπαϊκού τύπου καθώς και είδη ατομικής υγιεινής, διαμόρφωση προαύλιων χώρων.

Μέριμνά μας είναι να  δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να περάσουν τα Σχολεία της Αιγιαλείας στην ψηφιακή εποχή με ιντερνετ σε όλες τις αίθουσες και τα εργαστήρια των Σχολείων, βιντεοπροβολείς σε όλους τους χώρους ει δυνατόν καθώς lap top ή υπολογιστές που θα είναι συνδεδεμένοι.

Αυτονόητο η διαμόρφωση των χώρων άθλησης και των χώρων προαυλισμού με όλα όσα χρειάζονται οι χώροι ώστε να γίνουν λειτουργικοί (παγκάκια, επίστρωση των προαυλίων και κατασκευή στεγάστρων όπου υπάρχει ανάγκη).

Covid -19

 

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής το 2020, ο οποίος εξακολουθεί και σήμερα να μας απασχολεί, είναι ο COVID-19 που αποτελεί τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στον πλανήτη.

Σε αυτήν την κρίση η πόλη μας αποδείχθηκε πειθαρχημένη και οι ενέργειές μας την κατέστησαν ασφαλή.

 

  • Ενεργοποιήσαμε τηλεφωνικό κέντρο
  • Παρείχαμε δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη   για την αντιμετώπιση συνεπειών από την υποχρεωτική απομόνωση
  • Διανομή έτοιμου φαγητού τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στο σπίτι

 

  • Πλήρη γεύματα το του Πάσχα και τα Χριστούγεννα σε περίπου 55 οικογένειες
  • Διαρκείς ενημερώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας
  • Επιπλέον προγραμματισμός και διενέργεια  250  τέστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests)  σε συμβεβλημένο ιδιωτικό  εργαστήριο .
  • Σε συνεργασία με την 6ΥΠΕ διενέργεια εμβολιασμού κατ οίκον σε άτομα.
  • Προληπτικές απολυμάνσεις στα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων,

 

 

 

 

Προληπτική Ιατρική 

 

  • Ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του παιδιού» πραγματοποίησε δράση  προληπτικής ιατρικής για παιδιά,  με τα κινητά πολυϊατρεία  «Ασκληπιός» κ «Ιπποκράτης» ,  δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.
  • Πρόγραμμα TEC-MED σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό κέντρο «ΜΕΡΙΜΝΑ» υλοποιεί  το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TEC MED».
  • Κλικ Ζωής παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας
  • Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το ΓΝΑ

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 2022

 

  • Οικονομική Βοήθεια
  • Συλλογή τροφίμων Απρίλιος – Ιούλιος  2022
  • Παροχή Δεκατιανού σε σχολεία του Δήμου καθημερινά σε  190 μαθητές στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου
  • Λήψη Απόφασης του ΔΣ  για προετοιμασία του Δήμου να φιλοξενήσει εφόσον απαιτηθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία
  • Έμπρακτη στήριξη με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού
  • Στήριξη δύο οικογενειών προσφύγων που διαμένουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου.
  • Διανομή ΤΕΒΑ (τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης )σε ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Σύνταξη σχεδίων δράσης  κατ έτος  για την προστασία αστέγων σε έκτακτες καιρικές συνθήκες
  • Επανασύνδεση ρεύματος 9  οικονομικά αδύνατων οικογενειών
  • Έχουν εκδοθεί 280 αποφάσεις οικονομικής αδυναμίας για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.
  • Διανομή καυσόξυλων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
  • Ένταξη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων 26 συμπολιτών με την συνδρομή της  κοινωνικής έρευνας  από την Υπηρεσία
  • Διεξαγωγή 50-60 κατ έτος  Κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο των Εισαγγελικών εντολών.
  • Αρωγή σε άστεγους συμπολίτες (ένταξη σε δομή Αστέγων Πάτρας , σε προνοιακά προγράμματα, τρόφιμα,  ρουχισμό).

 

               Λειτουργία των δομών:

  • Κοινωνικό Φαρμακείο  50 ωφελούμενοι
  • Δημοτική Ιματιοθήκη :  15-20 ωφελούμενοι
  • Τράπεζα τροφίμων ,σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και την προσφορά                      τροφίμων σε 150 ωφελούμενους  του Δήμου.

2021  :    5068, 87   Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου

 

2022  : 19.597,00   Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου

4.438,27  Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου  ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

–           Απόφαση  ΔΣ για την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο αποτελεί Δομή του Δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υποστήριξη των γυναικών – θυμάτων βίας και η ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

  • ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τ Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές πρώτης υποδοχής, οι οποίες παρέχουν ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του οικείων Δήμων, μέσα από την παροχή συνολικού πλέγματος υπηρεσιών που στόχο έχουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως και την προώθηση στην απασχόληση.

 

 

  ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ. ΝΕΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

Π. Σ.

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
2020 3061 735 2326 169 4196
2021 1955 489 1466 73 2716
ΕΩΣ 10/2022 1916 365 1551 226 2778
ΣΥΝΟΛΟ 6932 1589 5343 468 9690

 

Πολλές ακόμη οι ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου καθημερινά  η οποία στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης κάθε  πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.