Αίγιο – Μητροπόλεως: Σήμερα η διαμαρτυρία για την πεζοδρόμηση, αύριο (;) η άρση του μέτρου

Σήµερα στις 12 το µεσηµέρι βουβό συλλαλητήριο διαµαρτυρίας έξω από το δηµαρχείο Αιγιαλείας, για την πεζοδρόµηση κεντρικού τµήµατος της Μητροπόλεως.

 

 

Μητροπόλεως

Οι έµποροι και οι καταστηµατάρχες, κυρίως όσοι πλήττονται από την απόφαση πεζοδρόµησης της οδού Μητροπόλεως από το ύψος της οδού Μελετοπούλων ως και το ύψος της οδού Ρωµανιώλη, έναντι του πάρκου των Υψηλών Αλωνίων, βγαίνουν το µεσηµέρι στο δρόµο.

Σε συλλαλητήριο κατά του δηµάρχου Αιγιαλείας ∆ηµήτρη Καλογερόπουλου, ζητώντας του να ανακαλέσει την απόφασή του και να προχωρήσει σε ολική άρση του µέτρου πεζοδρόµησης του συγκεκριµένου κοµµατιού της Μητροπόλεως, θεωρώντας πως η πεζοδρόµηση τους ροκανίζει µέρα µε τη µέρα… Κι όµως, µολονότι ως τώρα ο δήµαρχος δείχνει αµετάπειστος και αµετακίνητος, να είστε προετοιµασµένοι για όλα! Μπορεί η µέρα να βγάλει µεγάλη είδηση. Σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πληροφορίες της «Πτ∆», ο κ. Καλογερόπουλος το σκέφτεται σοβαρά πλέον και είναι έτοιµος να ανακαλέσει, διαπιστώνοντας προφανώς πως το κόστους οφέλους-ζηµιάς δεν αποδίδει…

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του ∆ήµου Αιγιαλείας, η οποία συνεδριάζει αύριο, είναι έτοιµη, πάντα σύµφωνα µε τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες της «Πτ∆», να βάλει στο συρτάρι, και βαθιά µάλιστα, το θέµα και να ελευθερώσει την Μητροπόλεως. Πάµε, δηλαδή, πιθανότατα
σε λήξη συναγερµού, αλλά θα το ξέρουµε σίγουρα αύριο.

Για την ώρα, ισχύει το σηµερινό βουβό συλλαλητήριο διαµαρτυρίας στις 12 το µεσηµέρι έξω από το ∆ηµαρχείο Αιγιαλείας, όπου εκτός από τους θιγόµενους και διαµαρτυρόµενους εµπόρους και καταστηµατάρχες, θα είναι η αντιπολίτευση του ∆ήµου, το Εργατικό Κέντρο, η ΠΑΕΚ, και άλλοι φορείς.

Θα παραδοθεί στον δήµαρχο το επίσηµο ψήφισµα των εµπόρων-καταστηµαταρχών, στο οποίο εξηγείται ότι «το µέτρο της πεζοδρόµησης στο
εν λόγω τµήµα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις µας, καθότι είµεθα αποκλεισµένοι και αποκοµµένοι από την αγορά».

Βασίλης Γιαννίκος: Πότε θα παραδεχθεί το λάθος του; 

«Η κατάσταση για εµάς έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Μπήκε στην εξίσωση και η αντιπολίτευση κι αυτό βοηθάει. Αποφάσισε ο δήµαρχος ν’ ανοίξει τον δρόµο τα απογεύµατα, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί καθόλου το εµπορικό κοµµάτι. Ελάχιστα ίσως το κοµµάτι της εστίασης. Ολοι όµως είναι απέναντί του. Ηλπιζε προφανώς ο δήµαρχος πως οι επιχειρηµατίες της εστίασης θα µαλάκωναν µε την αλλαγή που έκανε και θα έµεναν απέναντί του µόνο εµείς, οι έµποροι, Αλλά έπεσε τελείως έξω. Απαντες έχουν αντιληφθεί ότι αν δεν ανοίξει ο δρόµος, καταστράφηκαν. Το πρόβληµα είναι σοβαρό και ο δήµαρχος το υποβάθµισε. Περίµενε πως θα κοπάσει το θέµα, αλλά διαψεύστηκε. Και τώρα έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα που έχει αρχίσει να του καίει το χέρι. Μα να µιλάνε για πεζοδροµήσεις τέτοια εποχή σε τέτοιο σηµείο; Τους γύρισε µπούµερανγκ. ∆εν θέλει, µέχρι τώρα τουλάχιστον, ο κ. Καλογερόπουλος ν’ αναλάβει το πολιτικό κόστος. ∆εν θέλει να παραδεχθεί το λάθος του. Απ’ όλους ακούει πόσο σοβαρό είναι το πρόβληµα αλλά επιµένει στο δικό του. ∆εν ακούει κανέναν πλέον. ∆εν ενηµερώνει ούτε τους αντιδηµάρχους του, οι οποίοι έχουν εκτεθεί απέναντί µας πολλές φορές. Ευελπιστώ ότι από την  συγκέντρωση θα κατανοήσει πως είναι καθολικό το αίτηµα και όχι µερικών εµπόρων και καταστηµαταρχών. Εχει µετατραπεί το κέντρο της πόλης σε εργοτάξιο χωρίς να υπάρχει κανένα έργο. Είναι απίστευτο… Η Τοπική Κοινότητα Αιγίου ψήφισε για ολική άρση του µέτρου. Και ο δήµαρχος την παρακάµπτει. Παρακάµπτει, δηλαδή, την εντολή του πολίτη; Η ΤΚ Κοινότητα είναι η Βουλή του δηµότη. Και ενώ οι ψήφοι ήταν 7-2, έρχεται η Επιτροπή ποιότητας ζωής και υιοθετεί την άποψη των 2 και όχι των 7. Κάτι δεν πάει καλά… ∆εν είναι αυτό φυσιολογική ροή ενός δήµου. Σας απαντώ επειδή µε ρωτάτε. ∆εν µιλάµε απλώς για  συνεργασία, αλλά για βαθιά φιλία µε τον κ. Καλογερόπουλο. Του ζήτησα να καταλάβει πόσο µας καταστρέφει η απόφασή του. Ποτέ δεν κατάλαβε τι του έλεγα. Γι’ αυτό και πνέω µένεα… Θέλω να σώσω τις επιχειρήσεις µου».

*Ο Βασίλης Γιαννίκος έχει στο επίµαχο σηµείο της Μητροπόλεως δύο επιχειρήσεις: Ενα κατάστηµα µε όργανα γυµναστικής και ένα κατάστηµα µε είδη δώρων και αξεσουάρ.

Πολύδωρος Θεοδωρακόπουλος: «Είµαι σίγουρος πως θα το πάρει πίσω»

«Θεωρώ ότι µε την πίεση που  ήδη υπάρχει και θα κλιµακωθεί αύριο (σήµερα) µε το βουβό συλλαλητήριο, θα κάνει πίσω ο δήµαρχος. Θα είναι σιωπηλό, βουβό το συλλαλητήριο. Αυτό πρότεινα σ’ αυτούς που θα συµµετάσχουν. Μια βουβή φωνή διαµαρτυρίας, για να πάρει το µήνυµα ο δήµαρχος, ειρηνικά και όπως πρέπει. Στο παρελθόν έχει πει ότι ακραίες αντιδράσεις και τραµπούκικες συµπεριφορές τον απωθούν και δεν
συζητάει, οπότε έχω συστήσει και έγινε δεκτό να είναι βουβή διαµαρτυρία.

Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει την απόφαση του. Είµαι σχεδόν βέβαιος. ∆εν το έκανε ως τώρα, παρότι έχει καταλάβει το λάθος του, για λόγους πολιτικού κόστους, να µην το παραδεχθεί επίσηµα. Ακόµα και η µερική άρση που έγινε, δεν έχει νόηµα. Στο κέντρο δεν υπάρχει αυτή την ώρα τόσο µεγάλη κίνηση. Ο λόγος που ο κ. Καλογερόπουλος πήρε την αρχική απόφαση για πεζοδρόµηση ήταν για αποφυγή συνωστισµού και για να ενώσει αυτό το κοµµάτι της Μητροπόλεως µε το παρακείµενο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων και να το κάνει ενιαίο χώρο για περίπατο. Αυτό,  νοµίζω, πως είχε στο πίσω µέρος του µυαλού του και πήγε να κάνει ένα κρας τεστ για να δει πώς θα λειτουργούσε ένα µοντέλο µελλοντικής εζοδρόµησης.

Πάτησε πάνω και στο νοµοσχέδιο µε τα τραπεζοκαθίσµατα στους χώρους υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Οµως εδώ µιλάµε για κεντρική αρτηρία. Αλλά στο άρθρο παραχώρηση τµήµατος κοινόχρηστου χώρου στα καταστήµατα εστίασης και κάνει δρόµο για πεζοδρόµηση, δεν µιλάει για κεντρικές οδούς, αλλά για τοπικές οδούς και περιοχές κατοικίας. Η Μητροπόλεως δεν είναι τοπική οδός. Είναι σαν να λέµε στην
Πάτρα για τη Μαιζώνος…Πήρε, λοιπόν, αφορµή αυτό το νοµοσχέδιο, και αποφάσισε να πεζοδροµήσει το συγκεκριµένο κοµµάτι της ητροπόλεως. Κατάλαβε το λάθος του, είδε και την έλλειψη νοµιµότητας, είδε και ότι ο χώρος έχει γίνει σκέτη κωµωδία εµφανισιακά και γι’ αυτό είµαι σίγουρος πως θα το πάρει πίσω. Από µέρα σε µέρα. Και σύντοµα. ∆εν ωφελεί κανέναν να συνεχιστεί αυτό το µέτρο. Ολοι χαµένοι βγαίνουν».

* Ο Πολύδωρος Θεοδωρακόπουλος είναι δικηγόρος και εκ προκειµένω νοµικός σύµβουλος και συµπαραστάτης των επιχειρηµατιών-επαγγελµατιών-εµπόρων.