Προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Πρέσβης επί τιμή- γγ ΟΣΕΠ (2006-2012) από το Αίγιο.

Εξοχότατε,

Είχαμε συναντηθεί και συνομιλήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών 2006-2012 όταν ήμουν Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας (ΟΣΕΠ). Θυμάμαι μάλιστα ότι σας είχα συγχαρεί τότε γιατί ήσασταν ο μόνος πρωθυπουργός της Τουρκίας που κατόρθωσε να περιορίσει τις επεμβάσεις των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική ζωή της χώρας σας.

Ο λόγος που σας απευθύνω τη σημερινή μου επιστολή είναι οι απειλές που εκσφενδονίζετε συστηματικά εναντίον της χώρας μου και, κυρίως, εναντίον των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να σταματήσετε να μας απειλείτε γιατί, εκτός των άλλων (η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή άρτια εξοπλισμένη κι ετοιμοπόλεμη), εκτίθεστε στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ αλλά και στη διεθνή κοινότητα ως ανιστόρητος, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή σ’ έναν ηγέτη του μεγέθους σας. Γι’ αυτό θα αποπειραθώ να σας βοηθήσω, να αποκηρύξετε τις ανιστόρητες αναθεωρητικές αιτιάσεις σας.

Ας αρχίσω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η αποστρατικοποίηση αυτών των νησιών (η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των νησιών Ιμβρου, Τενέδου και Λαγουσών αρχικά προβλεπόταν από τη Σύμβαση της Λωζάνης για τα Στενά του 1923) καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936.Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Σαμοθράκη αναγνωρίστηκε από την Τουρκία σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στις 6 Μαΐου 1936 ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Αγκυρας. Η επιστολή επαναλάμβανε τη δήλωση του τότε Τούρκου ΥΠΕΞ, Rustu Aras, που απευθυνόταν προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Σύμβασης του Montreux. Οι δηλώσεις του είχαν ως εξής: «Οι διατάξεις που αφορούν στις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στην γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux κι αυτό μάς ευχαριστεί ιδιαίτερα». Επομένως ποιος είναι ο λόγος να αγνοείτε σήμερα τις δεσμεύσεις σας;

Προχωρώ στο καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Εσείς διαμαρτύρεστε ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης κι έχει στρατικοποιήσει τα νησιά αυτά. Αλλά, η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπει ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Αν παραδεχτούμε, ότι κανείς δεν δικαιούται να παρερμηνεύει τις διατάξεις των διεθνών συνθηκών κατά το δοκούν, δεν θα πρέπει ν’ αποσύρετε την επιχειρηματολογία σας που βασίζεται σε ανακριβείς ερμηνείες;

Ως προς το καθεστώς στα Δωδεκάνησα, αναφέρω τα εξής: Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι διατάξεις της συνθήκης αυτής προβλέπουν την αποστρατικοποίηση αυτών των νησιών. Οσον αφορά στους ισχυρισμούς σας για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων όμως, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής ισχύοντα που ίσως δεν γνωρίζετε. Η χώρα σας δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στην παραπάνω Συνθήκη του 1947. Επομένως, η συνθήκη αυτή αποτελεί «res inter alios acta», δηλαδή ζήτημα που αφορά σ’ άλλα κράτη. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζουμε ότι το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής εκείνης.

Ετσι έχουν τα πράγματα και θα σας παρακαλούσα να σοβαρευτείτε λίγο για να μην χάσετε το κύρος που έχετε αποκτήσει μέχρι στιγμής λόγω της στάσης της Τουρκίας ως προς το Ουκρανικό κι ως προς τις σχέσεις σας με τη Ρωσία.
Αν, παρολ’ αυτά, επιχειρήσετε επίθεση εναντίον της Ελλάδας, να είστε βέβαιοι ότι θα αποτύχετε όπως απέτυχαν οι Ιταλοί το 1940.