Οταν η Παναχαϊκή συστήθηκε στο πανελλήνιο

Ηταν η πρώτη φορά που μια πατρινή ομάδα συμμετείχε σε εθνική διοργάνωση και συγκεκριμένα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (μετέπειτα Α’ Εθνική)

πανελλήνιο

Μπορεί η Παναχαϊκή να βρίσκεται (για μία ακόμα φορά) σε δύσκολη θέση λόγω οικονομικού, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τις ιστορικές στιγμές αυτού του μεγάλου συλλόγου.
Μία απ’ αυτές ήταν σαν σήμερα πριν από 69 χρόνια. Στις 7 Φεβρουαρίου 1954, η Παναχαϊκή συστήθηκε για πρώτη φορά επίσημα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ηταν η πρώτη φορά που μια πατρινή ομάδα συμμετείχε σε εθνική διοργάνωση και συγκεκριμένα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (μετέπειτα Α’ Εθνική).

Τότε, οι «κοκκινόμαυροι» είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές της ΕΠΣ Πατρών με αποτέλεσμα να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα που διεξήχθη με τη συμμετοχή εννέα ομάδων και συγκεκριμένα των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Νίκης Βόλου, της Παλλεβαδειακής, του Αρη Κορίνθου και της Δόξας Δράμας.
Η πατρινή ομάδα αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Αρη Κορίνθου και ξεκίνησε με νίκη, καθώς επικράτησε 2-0 με γκολ των Βουσδούκου ΙΙ στο 65′ και του Γιαννόπουλου στο 83′.
πανελλήνιοΣτο φύλλο της 9ης Φεβρουαρίου 1954 της εφημερίδας «Νεολόγος», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κάτω από θαυμάσιες καιρικές συνθήκες και ενώπιον χιλιάδων θεατών, η Παναχαϊκή την Κυριακής τον απόγευμα εις την Κόρινθο εγκαινίασε τους αγώνας της διά το πρωτάθλημα Ελλάδας με μίαν σημαντική και δύσκολη νίκην, επιβληθείσα της εκεί πρωταθλητρίας ομάδος του Αρεως με τέρματα 2-0.
Μέχρι το 20΄ λεπτού (του β’ ημιχρόνου) και αι δύο εστίαι ηπειλήθησαν περισσότερον, όμως ηπειλήθη η εστία των Αρειανών, η οποία τελικώς παρεβιάσθη εις το σημείον αυτό από τον Βουσδούκο ΙΙ, ο οποίος ετροφοδοτήθη από τον Γιαννόπουλο με κεφαλιά. Στο 38’ ο Γιαννόπουλος με ατομική προσπάθεια επιτυγχάνει το δεύτερον υπέρ της ομάδος του τέρμα. Γενικώς, ο αγών παρουσίασε ζωηρόν ενδιαφέρον, διεξήχθη δε μέσα σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Αι χιλιάδες των Κορινθίων φιλάθλων που παρηκολούθησαν τον αγώνα, επέδειξαν μια πραγματικά φιλόξενον στάσιν και εχειροκρότησαν τας επιτυχίας της ομάδος μας. Η φιλαθλητική και φιλόξενος αυτή στάσις των Κορινθίων κατενθουσίασε τους παίκτας και ιθύνοντας την Παναχαϊκήν καθώς και τους 150 περίπου οπαδούς της που τη συνόδευσαν εις την Κόρινθον. Ο διαιτητής της ΕΠΟ, κ. Χαραλαμπίδης, καλός».
Η σύνθεση της Παναχαϊκής: Τσαγγαρουσιάνος ΙΙ, Αντύπας, Τσαγγαρουσιάνος Ι, Πατρώνης Ι, Νικολάτος, Ζαχαρόπουλος, Βουσδούκος, Πατρώνης ΙΙ, Γιαννόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Δασκόπουλος.