Πάτρα: Ακριβό μου τσίκνισμα – Παράγοντες της αγοράς μιλούν στην «Π» για τις τιμές
Απτόητοι οι Πατρινοί θα γιορτάσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Σε επίπεδα ψηλά η ζήτηση στις κρεαταγορές της πόλης.
Αντιμέτωποι με την ακριβότερη Τσικνοπέμπτη των τελευταίων ετών θα βρεθούν οι καταναλωτές σήμερα 16/02/2023, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος ήταν συνεχείς την προηγούμενη χρονιά.
Παρ’ όλα αυτά, οι Πατρινοί φροντίσουν και φέτος να τιμήσουν την Τσικνοπέμπτη, ως την ημέρα της κρεατοφαγίας, όπως προβλέπει το έθιμο και όπως γίνεται κάθε χρόνο, οπότε οι γνωστές ψησταριές δεν πρόκειται να απουσιάσουν από τις γειτονιές της πόλης.
Οι έμποροι κρεάτων και τα κρεοπωλεία της Πάτρας έχουν ήδη από χθες αυξημένη κίνηση από καταναλωτές που σπεύδουν να κάνουν τις προμήθειες κρέατος για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Πάτρας, Παναγιώτη Ζυγούρα την Τσικνοπέμπτη οι καταναλωτές προτιμούν παραδοσιακά χοιρινό κρέας σε διάφορες μορφές του, που είναι κυρίως σουβλάκια, πανσέτες ή μπριζόλες και λουκάνικα.
Ο Παναγιώτης Ζυγούρας δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι οι παραγγελίες που ξεκίνησαν από προχθές είναι αυξημένες και δείχνουν ότι φέτος την Τσικνοπέμπτη υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές παραμένουν σταθερές τους τελευταίους μήνες, με το σουβλάκι και τις μπριζόλες χοιρινού να βρίσκονται πλέον στα επίπεδα των 7 ευρώ το κιλό, στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Η πανσέτα λαιμού κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ όπως και το λουκάνικο, ενώ η τιμή στα αρνίσια παϊδάκια κυμαίνεται στα 11 – 12 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης της αγοράς κρεάτων Carna, Χρήστος Μιχαλάκος, δήλωσε στην «Π» ότι αναμένει ίδια καταναλωτική κίνηση με την Τσικνοπέμπτη του ‘22, ίσως και λίγο καλύτερα, αν και όπως είπε, η γιορτή φέτος δεν συμπίπτει χρονικά με περίοδο πληρωμών. Παρ’ όλα αυτά, φέτος δεν υπάρχουν υγειονομικοί περιορισμοί σχετικοί με την πανδημία του κορονοϊού και έτσι, ο κ. Μιχαλάκος θεωρεί ότι η αγορά κρέατος θα κινηθεί σε αρκετά καλά επίπεδα, γιατί όλοι θα ψήσουν.
Τον ρωτήσαμε πόσο μπορεί να επηρεάσει την αγορά ο παράγοντας της ακρίβειας και ο κ. Μιχαλάκος τόνισε ότι το κρέας στην Ελλάδα, παρά τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει από την προηγούμενη χρονιά, η τιμές παραμένουν ακόμα προσιτές για τον περισσότερο κόσμο. Σήμερα, την τιμητική του θα έχει το χοιρινό κρέας σε διάφορες παρασκευές του, με την τιμή στο σουβλάκι να κυμαίνεται στα 45-48 λεπτά το τεμάχιο.
Όσο για τις ψησταριές και τις ταβέρνες της πόλης; Προετοιμάζονται και αυτές πυρετωδώς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κοινού. Από τα πιο απλά πιάτα, με παραδοσιακό σουβλάκι χοιρινό ή κοτοπουλίσιο, μπριζόλα ή πανσέτα, μέχρι πιο εξεζητημένες κοπές όπως, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, ελληνικό t-bone, προβατίνα μπούτι στα κάρβουνα, για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της σωστής κρεατοφαγίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News