Τα δυστυχήματα που «σημάδεψαν» τα Τέμπη το 1999 και το 2003

Εκτός από τη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, στην κοιλάδα των Τεμπών η Ελλάδα έχει θρηνήσει άλλες δύο φορές – το 1999 και το 2003 – συνολικά 27 νεκρούς.

Τέμπη

Η τοποθεσία των Τεμπών, που σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, φέρνει στη μνήμη παλαιότερες τραγωδίες που έχουν συμβεί στην περιοχή.

Η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 έρχεται να προστεθεί στον μακάβριο κατάλογο που περιλαμβάνει άλλες δύο τραγωδίες που συνέβησαν το 1999 και το 2003, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους, συνολικά, 27 άνθρωποι.

Η μοιραία σύγκρουση του λεωφορείου με φιλάθλους του ΠΑΟΚ το 1999 

Στις 4 Οκτωβρίου 1999 έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα διώροφο τουριστικό λεωφορείο και ένα φορτηγάκι στα Τέμπη.

Το διώροφο τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγάκι που κατευθυνόταν στη Λάρισα, ενώ στη συνέχεια το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 8 μέτρων.

Ανάμεσα στους νεκρούς του δυστυχήματος ήταν και ο οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε με το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 77 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

Η τραγωδία του 2003 – Νεκροί 21 μαθητές

Στις 13 Απριλίου 2003, λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μαθητές της Α’ Λυκείου, επέστρεφαν από εκδρομή στο Μακροχώρι Ημαθίας, όταν στο ύψος των Τεμπών ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν και μελαμίνες από τον Προμαχώνα του Έβρου συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Κατά τη σύγκρουση του φορτηγού με το λεωφορείο, κάποια νοβοπάν και μελαμίνες που μετέφερε το φορτηγό χτύπησαν το λεωφορείο, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο λεωφορείο. Το αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους 21 μαθητές.