Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λογική… «για όλα φταίει ο σταθμάρχης»

Συνάντηση με σιδηροδρομικούς στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει επιβάλει, μεν, σιωπητήριο στα στελέχη του κόμματος του για τις πρώτες μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την πρωθυπουργική δικαιολόγηση για «κυρίως ανθρώπινο λάθος».

Τέμπη

Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί αυτό το πρώτο διάστημα να απαιτείται σεβασμός στα θύματα και στις οικογένειες τους, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λογική… «για όλα φταίει ο σταθμάρχης».

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί, αγωνία για τους αγνοούμενους – Στον Εισαγγελέα σήμερα ο σταθμάρχης

Δεδομένου, μάλιστα, ότι αποκαλύπτεται μια πλειάδα έγγραφων καταγγελιών – προειδοποιήσεων, εξωδίκων και αναρτήσεων από συνδικαλιστές σιδηροδρομικούς, αλλά και παραιτήσεων αρμόδιων στελεχών στις σχετιζόμενες με τον σιδηρόδρομο εταιρίες, καθώς και «κίτρινες κάρτες» από την Κομισιόν για τους κανόνες ασφάλειας στα τρένα, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται να προχωρήσει σε αυστηρό καταλογισμό ευθυνών για την πολιτική που είχε ασκήσει στον συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση.

Τέμπη: Νέα συγκλονιστική μαρτυρία 28χρονου τραυματία – «Νόμιζα ότι θα καούμε ζωντανοί»

Επιπλέον, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποδέχονται ούτε τη λογική ότι οι ευθύνες στο πολιτικό σύστημα είναι ισοδύναμες, με στελέχη του κόμματος να υπενθυμίζουν ότι επί δικής τους διακυβέρνησης (υπουργεία Χρήστου Σπίρτζη), ολοκληρώθηκε η διπλή γραμμή στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο εξηλεκτρισμός της, αλλά και ξαναξεκίνησε η διαδικασία ελέγχων του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας (που φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προχθεσινή τραγωδία) μετά από νομικές πιέσεις που ασκήθηκαν στους παραχωρησιούχους.

Κάνουν λόγο, λοιπόν, για προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει άρον άρον τη συζήτηση για απόδοση ευθυνών με την προσφυγή σε ανθρώπινο λάθος, προαναγγέλλοντας ότι θα αναδείξουν και όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής της κυβέρνησης, όταν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού στη Λάρισα.

Εξάλλου, επισημαίνουν, ήδη, μια σειρά από αντιφάσεις στην ομιλία του πρωθυπουργού: Εάν πρόκειται για «τραγικό ανθρώπινο λάθος» γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στον παραιτηθέντα κ. Καραμανλή την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και γιατί ζήτησε τις παραιτήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ; Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε ήδη πόρισμα πως πρόκειται για «τραγικό ανθρώπινο λάθος», γιατί ανακοίνωσε στο διάγγελμά του τη σύσταση «υπερκομματικής επιτροπής» που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος;