Ηλεία: Σε αναβρασμό οι σταφιδοπαραγωγοί – Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

Εάν δεν βρεθεί λύση με την κορινθιακή σταφίδα, τότε οι σταφιδοπαραγωγοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πανηλειακή κινητοποίηση.

σταφιδοπαραγωγοί Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης

Σε αναβρασμό οι σταφιδοπαραγωγοί λίγο πριν η νέα σοδειά
Σε συναγερμό για τα προβλήματα με την κορινθιακή σταφίδα (εξαγωγές, αδιάθετες ποσότητες και τιμή) τίθενται οι παραγωγοί του νομού Ηλείας.

Οι ίδιοι βλέπουν στο άμεσο μέλλον κινητοποιήσεις ως μέτρο πίεσης προς την Κυβέρνηση προκειμένου να δώσει λύσεις, λίγο πριν τη συγκομιδή της νέας σοδιάς για την οποία υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι δεν θα πωληθεί.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καθώς και οι αγροτικοί σύλλογοι- μέλη της ανοίγουν αύριο Πέμπτη έναν κύκλο συσκέψεων και συναντήσεων με τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας. Στόχος είναι να θέσουν επί τάπητος τα δεδομένα και να συναποφασίσουν την στάση την οποία θα τηρήσουν.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει λύση οι σταφιδοπαραγωγοί θα προχωρήσουν σε πανηλειακή κινητοποίηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη. «Ζητάμε τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των σταφιδοπαραγωγών», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Βομπίρης αναλύοντας, ακολούθως, το πρόγραμμα των συσκέψεων με τους παραγωγούς.

ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ
Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει αύριο το βράδυ στην κοινότητα Καράτουλα, περιφερειακά της οποίας καλλιεργούνται πολλά στρέμματα κορινθιακής σταφίδας και αποτελεί το βασικό εισόδημα πολλών οικογενειών της περιοχής. Την επόμενη μέρα-την Παρασκευή 16 Ιουλίου- ανάλογη συνάντηση της Ομοσπονδίας και των αγροτικών συλλόγων θα γίνει στη κοινότητα Βροχίτσα. Και στις δυο συναντήσεις «θα συζητηθούν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής», διευκρίνισε στην «Π» ο κ. Βομπίρης.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ
Οι συναντήσεις με τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας, έρχονται ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία του κορονοϊού και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών», λέει η ηγεσία της
Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Τα μηνύματα για το μέλλον των καλλιεργητών κορινθιακής σταφίδας είναι δυσοίωνα κατά τον κ. Βομπίρη. Λίγο πριν τον τρύγο και τη νέα σοδειά υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση των τιμών διάθεσης της παραγωγής, λόγω του περιορισμού των εξαγωγών. Την ίδια στιγμή έχει ήδη πληρωθεί αυξημένο
κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στις ενισχύσεις, τις κομμένες εκτάσεις, τη νέα ΚΑΠ έρχονται νέες μειώσεις που θα αγγίξουν το 30%.

ΜΕΙΩΣΗ
Η Ομοσπονδία της Ηλείας βλέπει, όπως λέει ο πρόεδρος της, ότι επιχειρείται με κάθε τρόπο να δικαιολογηθεί η μείωση της τιμής που θα έχουν οι σταφιδοπαραγωγοί το επόμενο διάστημα. «Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα που όμως μπορεί να το διαχειριστεί  η κυβέρνηση για να μην πέσει η τιμή της σταφίδας.
Σε περίπτωση,  όμως, που πέσει δεν συμφέρει να καλλιεργεί κανείς, οπότε το προϊόν θα χαθεί», λέει ο κ. Βομπίρης.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Ως αντιπρόταση για τη συγκράτηση της τιμής της κορινθιακής σταφίδας- μέσω της διάθεσης των αποθεμάτων- η ΟΑΣΗ πρόσφατα είχε προτείνει την αγορά των αδιάθετων από το κράτος με στόχο να την εισάγει σε σχολεία, στρατό, γηροκομεία κ.α. «Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις  ευθύνες του πάνω στο ζήτημα αυτό. Προτάσεις έχουμε κάνει επανειλημμένα», λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ. Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα, η «μετωπική σύγκρουση» θα είναι αναπόφευκτη, αφού οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού Ηλείας είναι αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους απαιτώντας λύσεις.