Βαγγέλης Λιόλιος στο RGC 2023: «Ο αθλητισμός είναι η ζωή μας, όχι φροντιστήριο!»

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έκανε μια τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του αθλητικού session του RGC 2023, η οποία επανατοποθετεί τον αθλητισμό στη σωστή του βάση.

Λιόλιος Ο Βαγγέλης Λιόλιος στάθηκε στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού στην τοποθέτησή του του αθλητικό session του RGC

Η επιστροφή στον πυρήνα του αθλητισμού, σε αρχές και σε αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές αθλητών, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα στην αθλητική ατζέντα της χώρας μας.
Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλης Λιόλιος, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του στο αθλητικό session του 11ου Regional Growth Conference που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-18 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το θέμα της συνεδρίας ήταν «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αθλητισμός: Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία μπορούν να αναπτύξουν και να δώσουν ώθηση επιτυχώς σε πρακτικές ΕΚΕ για την κοινωνία;», με τον Βαγγέλη Λιόλιο να είναι, στην κυριολεξία χείμαρρος, για το πώς πρέπει να πορευτούν το επόμενο διάστημα όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό.
«ΜΑΣ ΤΡΙΒΕΛΙΖΟΥΝ ΤΑ… ΣΚΟΡ»
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτοσκοπός του αθλητισμού, όχι για να έχουμε οικονομικά οφέλη ή για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ και πρόσθεσε: «Το κάθε αθλητικό σωματείο πρέπει να έχει ως προτεραιότητά του το να φτιάξει την επόμενη γενιά σε αρχές και σε σε αξίες, όπως π.χ. είναι ο εθελοντισμός, το περιβάλλον και η ζωή γενικότερα. Και όχι τη λογική του… επειδή θα τα μάθουμε όλα αυτά στα παιδιά, θα έχουμε ταυτόχρονα καλύτερη πρόσβαση στις αγορές. Διαφωνώ στα οικονομικά κίνητρα ενός αθλητικού σωματείου που θα το σπρώξεις να πάρεις λεφτά για να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη. Βλέπω ότι μέσα μας, μας τριβελίζει σιγά-σιγά το να δείξουμε τα… σκορ που θα έχουμε ο καθένας ως βιώσιμη ανάπτυξη για να είμαστε ελκυστικοί. Το αθλητικό σωματείο, όπως το θυμάμαι εγώ παλιότερα, ήταν η ζωή μας, τώρα έχει γίνει φροντιστήριό μας. Διαφωνώ πλήρως με αυτό το μοντέλο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε αθλητικά σωματεία πολλαπλών δράσεων μέσα από τα οποία τα παιδιά θα μάθουν τον εθελοντισμό, το να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση, το να ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και τον συνάνθρωπό τους κι άλλα παρόμοια».
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Ο Β. Λιόλιος αναφέρθηκε στη σχετική προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο ΕΟΚ, με την υπογραφή μνημονίου με τη UNICEF, με ειδικά προγράμματα, όπως αυτό για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά κι εκείνα κατά της φυλετικής βίας, της ενσωμάτωσης των ΑΜΕΑ, κ.ά. «Αθλητισμός σημαίνει μόνο νίκες; Λάθος! Κακώς κάποιος βρίσκεται σε θέσεις ευθύνης αν πιστεύει ότι ο αθλητισμός είναι μόνον ο πρωταθλητισμός. Ο αθλητισμός πρέπει να προσφέρει χρήσιμες αναμνήσεις στους νέους ανθρώπους, που θα τους δώσουν αξίες στη ζωή τους. Κι ο αθλητισμός είναι για όλους, όχι μόνον για κάποια ψηλά παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Πρέπει να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία».