Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φτωχοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα περί οικονομικής ευημερίας, η πραγματικότητα και τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Κι αυτό καθώς καταδεικνύουν τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων, όπως και την αύξηση των ανισοτήτων στη χώρα μας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Δεν πρόκειται για νομοτελειακές, αναπόφευκτες, επιπτώσεις λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όπως θέλει να μάς πείσει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, είναι απόρροια των πολιτικών επιλογών της.

Από την αρχή της θητείας της εφάρμοσε ένα συντεταγμένο σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος, από τους μεσαίους και τους αδύναμους προς τους έχοντες και τους ισχυρούς. Αδιαφόρησε για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, λεηλατώντας το εισόδημα της, ενώ η φορολογική πολιτική που άσκησε είχε ως αποτέλεσμα να ευνοηθούν μόνο οι πολύ πλούσιοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται το ύψος των έμμεσων φόρων και η επίμονη άρνηση της να μην μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, επιδοτώντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο την αισχροκέρδεια.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο επέτρεψε την ασυδοσία, δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη και χάρισε δισεκατομμύρια στις ιδιωτικές εταιρίες, την ίδια ώρα που η χώρα μας συνεχίζει να έχει την ακριβότερη τιμή της βενζίνης σε όλη την Ευρώπη. Κι όμως, η απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για την μείωση της.

Η πολιτική της αυτή οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, με αποτέλεσμα τον φετινό χειμώνα το 87% των πολιτών να αναγκάζεται να μειώσει δραστικά την θέρμανση της κατοικίας του, το 57% το καθημερινό μαγείρεμα και το 65% τα είδη πρώτης ανάγκης.

Όλα αυτά, έχουν αντίκτυπο και στις εμπορικές επιχειρήσεις, με την κατάσταση που επικρατεί να παραπέμπει στη μνημονιακή περίοδο, καθώς μία στις δύο να κινδυνεύει με λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

Είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει άμεσα κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόγραμμα και μια ολιστική στρατηγική για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σημαίνει αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. Διότι για εμάς, η στήριξη των πολιτών και η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και μοχλός ανάπτυξης.

ΣΣ: Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.