Πάτρα: Μαθητές σκόρπισαν ζωντάνια και ηλικιωμένοι δίδαξαν σοφία! ΦΩΤΟ

Η επίσκεψη των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, στο 1ο ΚΑΠΗ της Πάτρας, εντάσσεται στο πλαίσιο της διάχυσης του προγράμματος «Safe water sports – Ασφαλής κολύμβηση».

ηλικιωμένοι Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον κοινό τους χορό.

Ιδιαίτερες σκηνές εξελίχθηκαν χθες Τετάρτη 26/04/2023 στον χώρο του 1ου ΚΑΠΗ της Πάτρας, όταν οι δεκάδες ηλικιωμένοι που συμμετέχουν στα προγράμματα του Κέντρου, υποδέχτηκαν τους μαθητές της ΣΤ’ τάξεως του 12ου Δημοτικού Σχολείου και μοιράστηκαν μαζί τους στιγμές ψυχαγωγίας αλλά και ενημέρωσης για την ασφαλή κολύμβηση.

Η συνύπαρξη των παιδιών με τους ηλικιωμένους ήταν διδακτική και για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους. Η συνάντησή τους ξεκίνησε με τις απαραίτητες συστάσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων. Ετσι, αφού γνωρίστηκαν και δημιούργησαν ένα φιλικό κλίμα συζήτησαν μαζί τους, τραγούδησαν και χόρεψαν.

Οπως μας ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου και συντονίστρια της δράσης, Μαριάννα Μπαρτζάκλη, η επίσκεψη αυτή εντάσσονταν στο πλαίσιο της διάχυσης του προγράμματος «Safe water sports – Ασφαλής κολύμβηση».

ηλικιωμένοι

Ηλικιωμένοι άκουσαν οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση από μαθητές

«Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σχολείο από την αρχή της ένταξης του 2017 και έχει βραβευτεί κάθε χρόνο για τις δράσεις που διοργανώνει. Φέτος στόχος της δράσης μας ήταν η διάχυση του προγράμματος στην τρίτη ηλικία. Οι μαθητές μας ανέπτυξαν διάλογο με τους ηλικιωμένους. Ανέλυσαν τους κανόνες για την ασφαλή κολύμβηση τόσο για τους ίδιους όσο και για τα εγγόνια τους όταν τα συνοδεύουν στη θάλασσα. Μάλιστα τα παιδιά δεν παρουσίασαν μόνο το φυλλάδιο για την ασφαλή κολύμβηση που είχαν ετοιμάσει αλλά άκουσαν και από τα μέλη του ΚΑΠΗ διάφορες συμβουλές. Η συνύπαρξη παιδικής και τρίτης ηλικίας είχε μόνο θετικά αποτελέσματα προς όλα τα μέρη» περιγράφει η κ. Μπαρτζάκλη.

Πέραν της ενημέρωσης και της συζήτησης, οι μαθητές τραγούδησαν τους «Μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά…» με τη συνοδεία ακορντεόν από τη μουσικό τους Παρασκευή Ζέζα. Στη συνέχεια χόρεψαν μαζί με τους ηλικιωμένους το «Θαλασσάκι μου» υπό την καθοδήγηση του γυμναστή τους Διονύσιου Μαυρομμάτη.

«Οι μεγάλοι έμαθαν από τα παιδιά και τα παιδιά από τους μεγάλους. Διασκέδασαν και χόρεψαν» σημειώνει η κ. Μπαρτζάκλη και προσθέτει: «Οι μικροί έδωσαν την ενέργεια της νιότης τους και πήραν την ηρεμία της σοφίας και της ωριμότητας των μελών του Κέντρου. Αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις. Το σχολείο οφείλει να γεφυρώνει χάσματα, να σπάει στερεότυπα κάθε είδους. Και η ηλικία είναι ένα από αυτά. Ηταν πάρα πολύ ωραίο να βλέπεις τους μαθητές να συνομιλούν με άτομα της τρίτης ηλικίας, να τραγουδούν μαζί και να χορεύουν».

Από την πλευρά του ΚΑΠΗ, υπεύθυνος για τη δράση ήταν ο κοινωνικός λειτουργός, Ανδρέας Γριντέλας.

ηλικιωμένοι

Οι επικεφαλής της δράσης, Μαριάννα Μπαρτζάκλη, Ανδρέας Γριντέλας

Οπως μας αποκάλυψε η διευθύντρια του 12ου Δημοτικού Σχολείου, το «ταξίδι» του προγράμματος «Safe water sports – Ασφαλής κολύμβηση» θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά στα άτομα με αναπηρίες και στους συνοδούς τους.