Καταγγελία: «115 οικογένειες στην Πάτρα ζουν σε εργατικές κατοικίες γεμάτες καρκίνο από τις στέγες αμιάντου»

Η καταγγελία εστάλη και στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη

Πάτρα

Σε μια καταγγελία για την οποία έχει ενδιαφερθεί και στο παρελθόν η «Π» και το pelop.gr προχώρησε η «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Δ.ΥΠ.Α» για την περιοχή των εργατικών κατοικιών στον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα.

Πάτρα: Αμίαντος στις Εργατικές Κατοικίες Αγίου Νεκταρίου – Στρίβειν διά της επιτροπής…

Αναλυτικά το κείμενο της καταγγελίας, το οποίο εστάλη και στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, αναφέρει:

Δεν μπορούμε να βρούμε λέξεις για όσα βιώνουν 115 οικογένειες που μένουν στις εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ στον οικισμό του Αγ.Νεκταρίου στη Πάτρα. Οι κατοικίες κατασκευάστηκαν το 1955, σε οικόπεδο 22 στρεμμάτων, και επισκευάστηκαν λόγω προβλημάτων το 1960 τοποθετώντας ενιαίες στέγες από αμίαντο για να λυθούν τα προβλήματα εισροής υδάτων.

Παρότι η ελληνική νομοθεσία από το 2005 έχει απαγορεύσει ως επικίνδυνου για την υγεία, την εμπορία και χρήση του αμιάντου κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την προστασία της υγείας των 115 νοικοκυριών. Μετά από τόσα χρόνια, παρότι οι τοπικές Δημοτικές Αρχές όσο και ο σύλλογος των οικιστών προσπάθησαν να βρουν λύση, όταν συνάντησαν τον Διοικητή ΟΑΕΔ, δήλωσε αναρμόδιος αφού όπως ισχυρίστηκε πλέον είχαν χορηγηθεί οριστικά παραχωρητήρια και ο ΟΑΕΔ εκ του Νόμου δεν έχει την υποχρέωση επισκευής του.

Δυστυχώς η επικινδυνότητα όπως είναι προφανές δεν αφορά μόνο τις 115 οικογένειες αλλά πολλές περισσότερες αφού οι ίνες αμιάντου μεταφέρονται με τον αέρα και με το βρόχινο νερό χιλιόμετρα μακριά μολύνοντας όλη την πόλη αφού ο οικισμός βρίσκεται στην καρδιά της.
Πρόκειται δηλαδή για μια υγειονομική βραδυφλεγή βόμβα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Το κόστος είναι ασύλληπτο για τα νοικοκυριά των εργατικών κατοικιών με αποτέλεσμα να απαιτείται οικονομική ενίσχυση και παρέμβαση όλων των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την ασφαλή απομάκρυνση των καρκινογόνων υλικών, την μελέτη κατασκευής νέων σκεπών, την οργανωμένη φιλοξενία των οικογενειών για το χρονικό διάστημα επισκευής κ.α.

Είναι απαράδεκτη και ανάλγητη η στάση που υιοθέτησε ο ΟΑΕΔ.

Αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ ο οποίος κατασκεύασε τις εργατικές κατοικίες τοποθετώντας υλικά που εκ των υστέρων αποδείχτηκαν καρκινογόνα. Φέρει λοιπόν και την καθολική ευθύνη αντικατάστασης των υλικών που είναι επικίνδυνα για την υγεία εκατοντάδων οικιστών.
Είναι απαράδεκτη όμως και η στάση και της πολιτικής ηγεσίας που ενώ υποκριτικά διαφημίζει στην Κοινωνία προγράμματα για την πρόληψη του Καρκίνου και τις δωρεάν εξετάσεις, την ίδια ώρα, σφυρίζει αδιάφορα για την αποδεδειγμένη ευθύνη που φέρει απομάκρυνσης του καρκινογόνου υλικού από τις στέγες των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τελικά, ο ΟΑΕΔ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ ή ο ανάξιος διάδοχος του;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Δ.ΥΠ.Α