Σταφίδα σαν μαστίχα: Ας κάνουμε ό,τι κάνει η Χίος

Της Μαρίας Οικονοµοπούλου, Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας.

Διάβασα με μεγάλη περιέργεια  για το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας, που εγκαινιάστηκε προχθές στη Χίο.

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο, μια επένδυση 3 εκατομμυρίων ευρώ,  στεγάζεται ένα κέντρο έρευνας του μοναδικού αυτού προϊόντος, που σε συνέχεια του Μουσείου Μαστίχας θα δώσει μια νέα ώθηση στη διάθεσή του.

Εκτός από τη γνωστή τσίχλα ΕΛΜΑ, το άρωμα μαστίχας και το λικέρ, τα ΜΑSTIHA SHOP, αύξησαν τη ζήτηση και τις πωλήσεις τους με καινοτόμα προϊόντα που είχαν σαν βάση τη μαστίχα.

Τώρα με ένα ακόμα μεγάλο βήμα παραπέρα, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνεργάζεται με 4 ακόμα οργανισμούς, επενδυτικούς και ερευνητικούς, για να βάλουν τη μαστίχα στη φαρμακοβιομηχανία και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα εγκαίνια έγιναν από τον αντιπρόεδρο της ASTRA ZENECA sir Μενέλαο Πάγκαλο.

Τι μας αφορούν όμως εμάς αυτά;

Μας αφορούν γιατί και εμείς, η Αιγιάλεια, διαθέτουμε ένα μοναδικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, που δυσκολεύεται να μπει στις αγορές, να αποκτήσει μια σοβαρή τιμή, για να φέρνει κέρδος στους παραγωγούς που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με πενιχρές επιδοτήσεις.

Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι κάνει η Χίος.

Να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν αυτό με ελκυστικά προϊόντα, όπως κάποτε ήσαν τα σοκολατάκια με σταφίδα, με ειδικές συνταγές προϊόντων με βάση τη σταφίδα, ψωμιά, τσουρέκια, corn flakes, μπάρες, γλυκά, μαρμελάδες, μπαλσάμικο, λικέρ, και δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαν να σκεφτούν σεφ και άλλοι ειδικοί.

Προϊόντα που θα την οδηγήσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα σχολικά κυλικεία, στα γυμναστήρια, στα καλάθια δώρων και, γιατί όχι, στις εξαγωγές. Σε πρωτότυπες συσκευασίες και με σοβαρή διαφημιστική εκστρατεία πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Από περιέργεια και από τη συνήθη ανησυχία μου, ερασιτεχνικά, γιατί δεν είμαι ειδική, έφτιαξα, τελείως πειραματικά, μια μαρμελάδα κάτι σαν τη Μερέντα, με βάση την ξερή μαύρη σταφίδα και κακάο. Και είχε μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.

Η Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, η δική μας ΠΕΣ, έχει όλη την υποδομή για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Τόλμη και όραμα χρειάζεται.

Ελπίζω να το κάνει, γιατί είναι μονόδρομος αν θέλουμε επενδύσεις, τιμές στα προϊόντα και θέσεις εργασίας.

Γιατί αυτή την Ελλάδα θέλουμε.