Άγιος Νικόλαος Σπάτα: Το τάμα στον δικό μας άγιο με τα πόδια

Πεζοπόροι προσκυνητές, εφοδιασμένοι με μπαστούνι, γκλίτσα ή μπατόν, για να βοηθηθούν σε δύσκολα σημεία της διαδρομής, πήγαν στον Αγιο Νικόλαο Σπάτων της Αχαΐας.

Άγιος Νικόλαος

Φυλακές Αγίου Στεφάνου-Αγιος Νικόλαος Σπάτα. Μια διαδρομή κάτι παραπάνω από 20χλμ. την οποία την κάνει κάποιος με αυτοκίνητο σε ένα μισάωρο.

Υπάρχει, όμως, και ο δύσκολος δρόμος, ο δρόμος της πίστης, για όλους εκείνους οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες πραγματοποιούν το τάμα τους στον Αγιο Νικόλαο.

Η «Πελοπόννησος» προχώρησε και φέτος στη σχετική δοκιμασία, η οποία περιελάμβανε την ολονύκτια πεζοπορία με προορισμό το ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στα σύνορα με την ηλειακή γη.

Η διαδρομή είναι μαγική, καθώς περνάει ανάμεσα από μικρά χωριουδάκια και οικισμούς (Ανω Σουδενέικα, Ζησιμέικα, Τζάιλο, κ.ά.) και -το κυριότερο- είναι εξ ολοκλήρου μέσα στη φύση, με το μεταμεσονύκτιο πούσι στα πεδινά να θυμίζει κάτι από… Σκωτία, αλλά και με την εικόνα της ανατολής του ηλίου, αμέσως μετά το πέρασμα των προσκυνητών από το Σανταμέρι, να δίνει έξτρα δυνάμεις και το μήνυμα ότι: «Κρατάτε, φτάνετε στον προορισμό σας!».

Και φέτος τολμήσαμε το εγχείρημα μαζί με καλούς φίλους από τη Νεανική Ομάδα της Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου. Επικεφαλής της παρέας προσκυνητών ο προϊστάμενος της ενορίας Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος και μέλη της συντροφιάς οι Βίλυ Στεφανίδη, Μαρία Τζόλα, Αγγελική Τσαπικούνη, Σωτήρης Ζαπής, Νίκος Γαλάνης, Σόνια Στεφάνου, Αρης Σπυρόπουλος, Πέτρος Καγιούλης, Νίκος Σταθόπουλος, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, Αννα Αδαμοπούλου και Κώστας Τσαπικούνης.

Η εκκίνηση έγινε από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου (εκεί μας ευχήθηκε, μάλιστα, καλό δρόμο και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Γιώργος Κυριακόπουλος), με τον… τερματισμό να γίνεται μετά από 6 περίπου ώρες και με το πρώτο φως του ηλίου, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μικρών στάσεων για γέμισμα μπαταριών.

Άγιος Νικόλαος

Η αναχώρηση από τις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου

Το προσκύνημα στην ιερή εικόνα του Αγίου Νικολάου απομακρύνει αυτομάτως κάθε κούραση και ξαναδίνει στον πιστό την ώθηση για να επαναλάβει το τάμα του και την επόμενη χρονιά. Ποια πονεμένα πόδια και ποια υπνηλία; Η πίστη και η καλή παρέα όλα τα νικούν!

Κι δύο μικρά tips για όσους το επιχειρήσουν, είτε τώρα είτε του χρόνου: Πρώτον, δοκιμάστε το νύκτα και όχι ημέρα λόγω ζέστης κι αφού έχετε κοιμηθεί κάποιες ώρες παραπάνω την παραμονή. Και δεύτερον, πριν φτάσετε στο Σανταμέρι, χρησιμοποιήστε μια χωμάτινη παράκαμψη μέσα από χωράφια (η σχετική πινακίδα γράφει «Sant΄Or Wines»), με την οποία θα γλυτώσετε τουλάχιστον μια ώρα δρόμου και θα φτάσετε πιο άνετα στις τελευταίες ανηφόρες πριν τη Μονή.

Δοκιμάστε αυτό το ταξίδι πίστης, πραγματικά θα αποζημιωθείτε!