Περάσαμε τα 100.000 rapid test στην Αχαΐα

Το μπαράζ των ελέγχων μέσω των rapid test. μετρίασε τη διάχυση του κορονοϊού στην κοινότητα.

rapid test

Τα 100.427 έφτασαν στην Αχαΐα τα σωτήρια rapid test, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες ασυμπτωματικοί ασθενείς εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών.

Από την αρχή του έτους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η 6η Υγεινομική Περιφέρεια , από τις αρχές του Φεβρουαρίου, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησαν σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους του γενικού πληθυσμού.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Οι στόχοι που έθεσε η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είναι πολλαπλοί και το στοίχημα κερδήθηκε στα σημεία που έκαναν τη διαφορά. Αναλυτικά οι στόχοι ήταν:
– η ανίχνευση των μη συμπτωματικών κρουσμάτων,
-άμεση αντιμετώπισή τους – άμεσος περιορισμός της διασποράς της νόσου,
-η ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας, εκ μέρους των πολιτών, για τη σταθερή επιδημιολογική παρακολούθηση των περιοχών ευθύνης της 6ης ΥΠΕ,
– ενίσχυση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας σε υγειονομικούς χώρους,
-ενίσχυση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας στα εμπορικά καταστήματα, όπως στις πόλεις  των Πατρών και των Ιωαννίνων, με αφορμή την επανεκκίνηση του εμπορίου.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  
Η ανίχνευση των νέων κρουσμάτων στηρίχτηκε στην οργάνωση ανοικτών και κλειστών δειγματοληπτικών ελέγχων. Σχετικά με τις ανοικτές δειγματοληψίες ακολουθήθηκε ένας σχεδιασμός που περιελάμβανε, τόσο τα κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και των μικρότερων περιοχών. Ακόμη και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα έγινε επιμερισμός και οργανώθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε γειτονιές και σε κεντρικές πλατείες, ώστε να επιτευχθεί η εξέταση ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκαν άμεσα οι πάσχοντες συμπολίτες μας και ακολούθησαν έγκαιρα τη διαδικασία αντιμετώπισης και αποθεραπείας της νόσου.

ΣΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ
Σημαντικές ήταν και οι δειγματοληψίες που οργανώθηκαν σε κλειστές δομές και σε ομάδες συμπολιτών μας, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των ασυμπτωματικών νοσούντων. Τέτοιες δομές ήταν το Σωφρονιστικό Κατάστημα «Αγίου Στεφάνου» και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων. Ομάδες που εντάχθηκαν σε αυτή την πρωτοβουλία με τη συνεργασία τους, ήταν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τον νομό Ηλείας, με την οργάνωση δειγματοληπτικών ελέγχων σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Ηλείας, αλλά και σε περιφερειακές περιοχές, παραθαλάσσιες και ορεινές. Συνολικά στον γειτονικό νομό διενεργήθηκαν 38.498 ράπιντ τεστ.

«Η συνέχιση της οργάνωσης των δειγματοληπτικών ελέγχων αποτελεί εργαλείο επιδημιολογικής επαγρύπνησης. Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ συνεχίζει την προσπάθεια σταθερά, σε καθημερινή βάση, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης των νομών ευθύνης της. Πολύ δε περισσότερο, στους δύο νομούς της χώρας που έφεραν τα πρώτα κρούσματα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ.

 

Που μπορείτε να κάνετε τεστ

Στο Επιμελητήριο χθες διενεργήθηκαν 453 ράπιντ τεστ με τέσσερα θετικά, στην πλατεία Ελευθερίας 198 με 1 θετικό, στον Κατσελόκαμπο 16 όλα αρνητικά και στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα ελήφθησαν 37 δείγματα και διαγνώστηκε ένα θετικό.

  • Σήμερα προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 με 20:30) και στην παραλία της Ακολης (στον πεζόδρομο κατά τις ώρες 09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.
  • Αύριο προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 με 20:30) και στο κτίριο του ΟΣΕ, στο Διακοπτό (κατά τις ώρες 09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.
  • Για τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα διενεργούνται ράπιντ τεστ στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 με 20:30) και στα Βραχνέικα, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου (κατά τις ώρες 09:00 με 14:30).