Τυρί κρέμα: Κάνει τελικά καλό στην υγεία μας;
Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κρέμας τυριού.
Το τυρί κρέμα είναι ένα μαλακό τυρί που πολλοί το επιλέγουν μέσα στις τροφές της καθημερινότητας τους, καθώς είναι και ελαφρύ. Ωστόσο, σε ότι αφορά την διατροφική αξία του τυριού κρέμα, αυτό εξαρτάται από τα υλικά που περιέχει.
Το τυρί κρέμα είναι ένα μαλακό τυρί με απαλή υφή. Έχει ήπια γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως ως άλειμμα σε ψωμί, φρυγανιές κ.α.
Η διατροφική αξία
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κρέμας τυριού και η διατροφική τους αξία εξαρτάται από τα υλικά που περιέχει. Κατά μέσο όσο, τα 28 γραμμάρια περιέχουν:
Θερμίδες: 99 kcal
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Λιπαρά: 10 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Βιταμίνη Α: 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Βιταμίνη Β2: 5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Το τυρί κρέμα είναι επίσης πλούσιο σε λιπαρά και περιέχει μία μικρή ποσότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
Οφέλη
Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α
Το τυρί κρέμα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α. Τα 28 μόνο γραμμάρια περιέχουν 87 mg βιταμίνης Α, το οποίοι αντιστοιχεί 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για την όραση και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχει αντιοξειδωτικά
Το τυρί κρέμα είναι πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών είναι πολύ υψηλά στο σώμα, μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη. Το τυρί κρέμα περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και της ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των ματιών.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
Η λακτόζη είναι μία κατηγορία σακχάρων που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη το οποίο σημαίνει ότι όταν καταναλώνουν γάλα, γιαούρτια και τυριά έχουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Μειονεκτήματα
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μικρότερη σίγουρα από κάποιο άλλο τυρί. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία και την ενδυνάμωση των μυών. Επίσης, παρατείνει την αίσθηση του κορεσμού μετά το φαγητό, μειώνοντας έτσι την πείνα ενδιάμεσα από τα γεύματα.
Λήγει γρήγορα
Το τυρί κρέμα έχει μικρή διάρκεια ζωής η οποία εξαρτάται από τη συσκευασία και τον τρόπο αποθήκευσης. Αν και η παστερίωση σκοτώνει επικίνδυνους μικροοργανισμούς, η υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό εξακολουθεί να ενέχει κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης.
Με πληροφορίες από healthline.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News