Η νέα σελίδα τώρα συντάσσεται

ΚΑΠΟΙΟΙ ενθαρρύνθηκαν στις 21 Μαΐου κι επανήλθαν δριμύτεροι, κινητοποιώντας και άλλους. Κάποιοι πείσμωσαν και επέμειναν, ευελπιστώντας σε διόρθωση, όπως οι ίδιοι την εννόησαν. Κάποιοι έδρασαν υπόγεια και αξιοποίησαν φλέβες μη ορατές από τις συστημικές περιοχές, οι οποίες εστιάζουν στα μείζονα αλλά όχι στο ημίφως. Και κάποιοι αποθαρρύνθηκαν και σήκωσαν λευκή σημαία. Κάπως έτσι φθάσαμε στο χθεσινό αποτέλεσμα, με εμφανή στοιχεία επιρροής από το πρώτο και τα ρεύματα που δημιουργήθηκαν ή ενισχύθηκαν από τον περασμένο μήνα μέχρι σήμερα.

ΓΙΑΤΙ συνέβησαν όσα συνέβησαν σε δύο ταχύτητες, έχει επανειλημμένως και μάλλον πανομοιότυπα αναλυθεί. Σε αυτή τη φάση σημασία έχει το ίδιο το συμβάν και η πολιτική περίοδος που εγκαινιάζει. Είναι μια περίοδος που έχει τη βαθιά σφραγίδα της υπεροχής και της πειστικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ηγετικού πυρήνα της σημερινής ΝΔ. Αλλά η επιταγή δεν είναι λευκή. Αλλωστε, οι τομές που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός δεν θα είναι όλες αμέσου ευεργετικής αποδόσεως. Η αποστολή του θα είναι δύσκολη και θα έχει τριβές. Το γνωρίζει, φυσικά, και είναι προετοιμασμένος. Είναι προετοιμασμένη η κοινωνική βάση και ο στελεχιακός μηχανισμός;

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ μάς έδωσαν κυβέρνηση, αλλά όχι αντιπολίτευση, με την έννοια της εναλλακτικής κυβερνητικής δύναμης. Η αντιπολίτευση καλείται να κατανοήσει τι δεν εννοούσε να κατανοήσει όλο αυτό τον καιρό. Δεν μας δίνει την εντύπωση ότι έχει αυτή τη διάθεση. Οταν δεν φταίνε τα ΜΜΕ, της φταίνε οι δημοσκόποι ή και… οι νικητές των εκλογών, που δεν έπρεπε να νικήσουν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ασφαλώς είναι το φαινόμενο τριών δεκάδων βουλευτών που εκλέγονται χάρη σε μια διάχυτη πατριδοκαπηλία και θρησκοληψία που έχει αλώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετήματα αυτά. Πρέπει να γίνει δουλειά στα γενεσιουργά αίτιά τους.

ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, αλλά απέχουμε από την αποκρυστάλλωση της επόμενης φάσης. Ζούμε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς, αλλά και επικίνδυνους. Οχημά μας πρέπει να είναι ο πραγματισμός, η ωριμότητα, η νηφαλιότητα, η προσήλωση στη γνήσια έννοια της προόδου.