Τι συμβαίνει τελικά στο σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Ενας απο τους αξιόμαχους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με μακρά διαδρομή στην πολιτική ζώη και μεγάλη κυβερνητική και κοινοβουλευτική εμπειρία, με αξιοσημείωτες ρητορικές ικανότητες και τετράγωνη πολιτική σκέψη, βρίσκεται πλέον όχι μόνο εκτός Βουλής, όχι μόνο εκτός νυμφώνος, αλλά και εκτός κόμματος. Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ;

Κάθε διάσταση που ωθεί σε παραιτήσεις ή εκπαραθυρώσεις έχει τα προσωπικά της χαρακτηριστικά και αφορά ιδιοσυγκρασίες, φιλοδοξίες, πικρίες, χημεία. Στην προκείμενη περίπτωση ωστόσο οι συνθήκες βοούν ότι υφίσταται πολιτικό υπόβαθρο. Ο αποχωρήσας χρεώνεται κεντροδεξιές τάσεις, αν και η μεταχείρισή του υποδηλώνει ότι του καταλογίστηκαν ανομολόγητες διαθέσεις ρυμούλκησης του κόμματος στην αγκάλη του πρωθυπουργού.

Το ερώτημα- που δεν απαντάται εφόσον τηρήθηκε μυστικότητα- είναι εάν επί της ουσίας το σημερινό ΠΑΣΟΚ εκδηλώνει δυσανεξία προς το μετριοπαθές κομμάτι του.

Με απλούστερα λόγια, είναι ανεπιθύμητος μόνο ο Α. Λοβέρδος στη νέα τάξη πασοκικών πραγμάτων ή και η κοινωνική φλέβα της οικείας ομάδας αίματος; Αν αυτό ισχύει, αφενός δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο για μια σημαντική μάζα οπαδών, και μάλιστα σε ένα κόμμα που έδωσε μάχη για να επιστρέψει στα διψήφια ποσοστά, αφετέρου παραχωρείται πολύς χώρος για την πλησιέστερη πολιτική δύναμη, που είναι φυσικά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατ’άλλους πάντως αυξάνονται οι προϋποθέσεις για σύσταση νέου πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, κάτι που εμφανώς επιδιώκεται από «ορφανά» στελέχη του ΠΑΣΟΚικού χώρου. Ούτως ή άλλως, αν το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη επιχειρεί να ξαναπάρει τα κεντροαριστερά πρωτεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρκούν μόνο αυτά. Μην ξεχνάμε ότι στις παλιές κρητικές βεντέτες, στο τέλος ξεκληρίζονταν ή φυλακίζονταν όλοι και απέμενε στάχτη και μπούρμπερη στο λαγκάδι.