Αχαΐα – Ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων: Είμαστε ασφαλέστεροι από τις καφετέριες, ας ανοίξουμε

Ως παράλογη κρίνουν την απόφαση για λειτουργία των φροντιστηρίων μόνο για μαθητές που θα εξεταστούν για Πανελλήνιες ή κάποιο ξενόγλωσσο πτυχίο οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων της Αχαΐας.

Σε επικοινωνία που είχε η «Π» μαζί τους, κατέστη σαφές πως ζητούν απελευθέρωση των μέτρων στον κλάδο τους και να πραγματοποιούνται δια ζώσης τα μαθήματα σε όλες τις τάξεις. Ο κ. Κοσμάς Φάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Αχαΐας, και ο κ. Μάνος Μακρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Αχαΐας, ζητούν να έρθουν ξανά σε επαφή με τους μαθητές τους καθώς θεωρούν πως στα φροντιστήρια μπορούν να τηρηθούν πιο εύκολα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, αλλά και θα ωφεληθούν τα παιδιά από την κανονική διδασκαλία.

Κόσμάς Φάκος – Μέση Εκπαίδευση: «Ανοίγουν οίκοι ανοχής, όχι τα φροντιστήρια»

«Ουσιαστικά κλείσαμε στις 9 Νοεμβρίου και είχαμε προλάβει να δούμε τους μαθητές για ένα μήνα και δύο εβδομάδες. Μέχρι και το Πάσχα, όλα τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά, ενώ μετά το Πάσχα γίνονται δια ζώσης μαθήματα με μαθητές της Γ’ Λυκείου. Τι σημαίνει αυτό; Πως φέτος κάναμε σχεδόν όλη την ύλη της Γ’ Λυκείου διαδικτυακά, τη στιγμή που πέρυσι ήταν πιο ομαλή η κατάσταση, αφού κλείσαμε τον Μάρτιο και είχαμε προλάβει να τελειώσουμε την ύλη των μαθημάτων. Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στις μικρότερες τάξεις. Οι μαθητές δεν έχουν γράψει δια ζώσης διαγωνίσματα εδώ και δύο χρόνια. Είναι αναγκαίο να έρθουν οι μαθητές στο φυσικό τους χώρο, ώστε να μπορούμε με καλύτερο τρόπο να δίνουμε κατευθύνσεις και να μην δημιουργούνται κενά ιδιαίτερα στην Α’ και τη Β’ Λυκείου και την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί να τρέξουμε περισσότερο. Επιπλέον, οι γονείς αρχίζουν να σκέφτονται τι θα συμβεί τη νέα χρονιά, άρα κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους προς τα φροντιστήρια. Εμείς ως κλάδος δεν διαμαρτυρόμαστε στους δρόμους, γιατί σκεφτόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με παιδιά, τα οποία χρειάζονται  πιο προσεκτική μεταχείριση και λιγότερες εντάσεις. Πρέπει να ανοίξουμε όμως, δεν γίνεται να ανοίγουν οίκοι ανοχής και όχι τα φροντιστήρια. Το σκεπτικό που μας κρατάει κλειστούς είναι παράλογο».

Μάνος Μακρίδης – Ξένες Γλώσσες: «Από Παρασκευή σε Παρασκευή περιμένουμε να ανοίξουμε»

«Μέσα σε όλη την κατάσταση που ερχόμασταν αντιμέτωποι αυτά τα χρόνια με την υπογεννητικότητα, την οικονομική δυσχέρεια των γονέων και τα χαμηλά δίδακτρα, ήρθε και ο κορονοϊός να προστεθεί στα προβλήματα του κλάδου. Παρόλα αυτά, ανταποκριθήκαμε στα διαδικτυακά μαθήματα και όσον αφορά το σύλλογό μας στην Πάτρα δώσαμε “ρεσιτάλ” και καλύψαμε την ύλη χωρίς προβλήματα. Πρέπει να ανοίξουμε κανονικά όμως. Με δεδομένο πως λειτουργούν τα πάντα, περιμέναμε τόσο καιρό πως θα λειτουργούσαν κανονικά και τα φροντιστήρια, ώστε να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας με τους μαθητές και τους γονείς. Μετά το Πάσχα κάνουμε δια ζώσης μαθήματα μόνο με μαθητές που δίνουν για πτυχία και στην Πάτρα προετοιμαζόμαστε για την εξετάσεις του Ιουνίου που θα συμμετάσχουν περισσότερα από 1.000 άτομα και 100 εργαζόμενοι, αριθμός που είναι τόσο μεγάλος λόγω των αναβολών των εξετάσεων Μαΐου και Δεκεμβρίου. Αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με θέματα υγείας, αλλά στα φροντιστήρια μπορούν να τηρηθούν εύκολα τα μέτρα προστασίας και επιπλέον οι μαθητές θα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο απ’ ότι σε μια καφετέρια. Από Παρασκευή σε Παρασκευή περιμένουμε να ανοίξουμε κανονικά. Παρακολουθούμε τους δείκτες του κορονοϊού και πιστεύουμε πως αυτή την Παρασκευή θα “ελευθερωθούμε” κι εμείς».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

anastasop@pelop.gr