Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα από Σεπτέμβριο – Σαρηγιάννης: 6.500 κρούσματα με χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού

Οι ειδικοί φοβούνται ότι από τον Σεπτέμβριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερη διασπορά του ιού και υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού και ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα.

Κορονοϊός

Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και η σκέψη όλων είναι στραμμένη στους πυρόπληκτους και στις περιοχές που έχουν πληγεί, ο κορονοϊός μας υπενθυμίζει με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας μολύνοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Τα 3.475  νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ,  όπως και τα 4.181 της Τρίτης 10/8, αποδεικνύουν την ευρεία και ταχεία διασπορά του ιού μέσα στον Αύγουστο, ανεβάζοντας στο κόκκινο την ανησυχία για το επόμενο διάστημα, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές.

Ανήσυχος για «έκρηξη» κρουσμάτων στους αμέσως επόμενους μήνες εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ… Γιατί να φτάσουμε εκεί;» διερωτήθηκε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς» τόνισε.

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές φλερτάρουν με έκτακτα μέτρα – Την Πέμπτη οι αποφάσεις

Παράλληλα, τα τοπικά lockdown έχουν αρχίσει να διαδέχονται το ένα το άλλο. Χθες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα στοιχεία θέτουν στο επίκεντρο των μίνι lockdown και άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι από τον Σεπτέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερη διασπορά του ιού και υπογραμμίζουν την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε να μην έχουμε άλλο ένα κύμα κοροναϊού τον Οκτώβριο, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.