Πάτρα: Κατασκευάζοντας… πλαστά παραστατικά

Στην Δυτική Ελλάδα τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής έχουν επιχειρήσεις κατασκευών κτιρίων και άλλων δραστηριοτήτων με συναφές αντικείμενο. Στη Πάτρα εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Α΄ΔΟΥ Πατρών δύο περιπτώσεις τεχνικών επιχειρήσεων εκτεθειμένες σε σοβαρή παράβαση.

Πάτρα

Στο φως φέρνει η ΑΑΔΕ νέες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων αξίας εκατ. ευρώ.
Στην Δυτική Ελλάδα τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής φαίνεται ότι έχουν επιχειρήσεις κατασκευών κτιρίων και άλλων δραστηριοτήτων με συναφές αντικείμενο, καθώς μέσα από σχετικές έρευνες διατηρούν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας ακόμα και σήμερα.

Οι εντολές του οικονομικού επιτελείου είναι να ελεγχθεί το σύνολο των επιχειρήσεων όπου παρατηρείται αυξημένη φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε εντολή ελέγχου τεχνικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων εξαιτίας αφενός της τεράστιας φοροδιαφυγής που παρατηρείται στον κλάδο, αλλά και λόγω της εφαρμογής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στην περιοχή της Πάτρας εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Α΄ΔΟΥ Πατρών δύο περιπτώσεις τεχνικών επιχειρήσεων με μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής.
Η μια ελέγχεται για φοροδιαφυγή ύψους 3 εκ. ευρώ και η δεύτερη για ακόμα μεγαλύτερο ποσό που προσεγγίζει τα 4,5 εκ. ευρώ.
Μέσω της έκδοσης πλαστών τιμολογίων, οι αποδέκτες προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ότι έκαναν κατασκευαστικές εργασίες, εμφανίζοντας μεγάλες δαπάνες προς τρίτους και άρα, μειωμένα κέρδη που οδηγούσαν σε λιγότερη φορολογία.
Από την διασταύρωση όμως που έγινε, δεν διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση αυτών των εργασιών και έτσι, οι ελεγκτές της Α΄ΔΟΥ, άρχισαν να σχηματίζουν τον φάκελο βεβαίωσης της φοροδιαφυγής.

  • Επίσης, στις αρχές του καλοκαιριού εντοπίστηκε μια ακόμα κατασκευαστική εταιρεία στην Αχαΐα, η οποία κατά τη χρήση 2014 φέρεται να εξέδωσε 18 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 379.000 ευρώ.
  • Σε άλλη ατομική επιχείρηση εμπορίας επίπλων στη Δυτική Ελλάδα, κατά τη χρήση 2017 διαπιστώθηκε η έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 4.570.200 ευρώ, καθώς και προσαύξηση περιουσίας ύψους 833.800 ευρώ. Τα συνολικώς αποκρυβέντα έσοδα ανήλθαν σε 5.400.000 ευρώ.

Το σπορ των εικονικών τιμολογίων καλά κρατεί παρά την ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην περιοχή της Πάτρας εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Α΄ΔΟΥ Πατρών δύο περιπτώσεις τεχνικών επιχειρήσεων εκτεθειμένες σε σοβαρή παράβαση.