«Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα»: Αναδεικνύοντας την νεότερη αρχιτεκτονική της πόλης

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο εκδηλώσεων που θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.

Ερνέστος

Πρόγραμμα ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής της Πάτρας, με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα», θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Σάξονα αρχιτέκτονα, ο οποίος δημιούργησε στην Πάτρα εμβληματικά κτίρια που παραμένουν μέχρι σήμερα τοπόσημα της πόλης.

Ο Τσίλλερ υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού στον ελληνικό χώρο, παραλαμβάνοντας τον κλασικισμό που επικρατούσε μέχρι τότε και οδηγώντας τον στην αστική ολοκλήρωση. Στην Πάτρα το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής», το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η οροφή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας, παραμένουν δείγματα του αρχιτεκτονικού του ύφους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν:

Ημερίδα με θέμα το έργο του Ερνέστου Τσίλλερ και οι επιρροές του, με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και μελετητών.

Εργαστήριο σύγχρονης τέχνης βασισμένο στην αισθητική του Τσίλλερ.

Περίπατοςξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, με άξονα τα κτίρια που σχετίζονται με τον Τσίλλερ και τις επιρροές του στην πόλη.

Συλλεκτική έκδοση με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και κείμενα για τον Τσίλλερ και τη σχέση του με την Πάτρα.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη από την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.