680 εργαζόμενοι το πάνε μέχρι τέλους – Η 1η Σεπτεμβρίου θα ξημερώσει με προβληματικές καταστάσεις στην Αχαϊα

Πολύ μικρός ο εμβολιασμός των τελευταίων ωρών πριν εκπνεύσει η προθεσμία

680 εργαζόμενοι το πάνε μέχρι τέλους - Η 1η Σεπτεμβρίου θα ξημερώσει με προβληματικές καταστάσεις στην Αχαϊα

Ισως στην πιο δύσκολη φάση της λειτουργίας τους μπαίνουν από αύριο οι δομές υγείας και κυρίως τα νοσοκομεία. Μόνον το ΠΓΝΠ, ο «Αγιος Ανδρέας» και το Καραμανδάνειο καλούνται να λειτουργήσουν με 680 εργαζόμενους λιγότερους, καθώς από αύριο μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας λόγω του ότι είναι ανεμβολίαστοι.

Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για προσωπικό έμπειρο και εξειδικευμένο που δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Κι αυτό συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι Κλινικές Κορονοϊού που στις αρχές Ιουλίου είχαν μηδενίσει τα περιστατικά τους, σήμερα είναι ήδη γεμάτες. Ενδεικτικό είναι ότι στο ΠΓΝΠ και στον «Αγιο Ανδρέα» αναπτύχθηκαν πάλι και είναι πλήρως καλυμμένες έξι πτέρυγες Κορονοϊού.

Οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων καλούνται να διαχειριστούν μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο τα κενά του νοσηλευτικού προσωπικού θα καλυφθούν με εσωτερική ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και με ταχύτατες διαδικασίες μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Μάλιστα για να υπάρξει ανταπόκριση, το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Τα κενά των διοικητικών υπαλλήλων θα καλυφθούν με στελέχη από την αγορά, ενώ ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε σίτιση και καθαριότητα που θα προκύψουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ήταν ξεκάθαρος ως προς την εφαρμογή της αναστολής από αύριο. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Εντωμεταξύ το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Χθες εργαζόμενοι σε ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα» πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας και καταλήψεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτικότητα. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σήμερα.680 εργαζόμενοι το πάνε μέχρι τέλους - Η 1η Σεπτεμβρίου θα ξημερώσει με προβληματικές καταστάσεις στην Αχαϊα

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

680 εργαζόμενοι το πάνε μέχρι τέλους - Η 1η Σεπτεμβρίου θα ξημερώσει με προβληματικές καταστάσεις στην Αχαϊα

Δημήτρης Μπάκος

Το μεγαλύτερο κενό εργαζομένων θα δημιουργηθεί στο ΠΓΝΠ, καθώς σε σύνολο 2.200 εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι οι 400. Από αυτούς οι 35 είναι γιατροί, οι 280 νοσηλευτικό και οι 85 ανήκουν στο διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

«Πιθανόν ο αριθμός αυτός να μειωθεί καθώς κάποιοι αναμένεται να εμβολιαστούν και επίσης είναι υπό εξέταση κάποια πιστοποιητικά νόσησης που έχουν κατατεθεί» μας είπε ο διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Μπάκος.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα στο νοσοκομείο με τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο «έχουμε φτιάξει ένα πλάνο ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Το νοσοκομείο μας πρέπει να λειτουργήσει πλήρως. Είναι δοκιμασία δύσκολη καθώς πέραν των άλλων περιστατικών και της συνήθης λειτουργίας του νοσοκομείου έχουμε και την πανδημία. Εχουμε ήδη τέσσερις πτέρυγες κορονοϊού σε λειτουργία που είναι όλες γεμάτες και δύο ΜΕΘ Κορονοϊού που ευτυχώς δεν είναι γεμάτες. Ανοίξαμε χθες και την Α’ Παθολογική και ετοιμαζόμαστε και για πέμπτη πτέρυγα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκριθούμε πλήρως σε όλα αυτά τα μέτωπα. Δεν έχουμε περιθώριο να συρρικνώσουμε κλινικές και χειρουργεία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε πλήρως προσφέροντας άρτιες υπηρεσίες σε όλους μας τους ασθενείς κορονοϊού και μη».

Καταλήγοντας ο κ. Μπάκος επισημαίνει: «Δεν θέλουμε κανένας εργαζόμενός μας να βγει σε αναστολή. Θέλουμε όλοι να είναι στις επάλξεις με επαγγελματισμό άλλωστε σε όλους αυτούς οφείλουμε όσα έχουμε πετύχει στο νοσοκομείο μας. Θεωρούμε ότι τελικά όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι στο πλάι μας ώστε το νοσοκομείο μας να ανταποκρίνεται άρτια στις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας».

680 εργαζόμενοι το πάνε μέχρι τέλους - Η 1η Σεπτεμβρίου θα ξημερώσει με προβληματικές καταστάσεις στην Αχαϊα

Ηλίας Θεοδωρόπουλος

ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ»

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών υπηρετούν σήμερα 1.300 εργαζόμενοι. Από αυτούς, μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος, είναι ανεμβολίαστοι οι 250. Από αυτούς οι 25 ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό, οι 150 στο νοσηλευτικό και οι άλλοι 75 στο διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

«Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε αύριο γιατί μέχρι και σήμερα είναι πιθανόν κάποιοι από αυτούς να εμβολιαστούν» μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος και προσθέτει:

«Ωστόσο εμείς προετοιμαζόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου. Δηλαδή προετοιμαζόμαστε για τη λειτουργία του νοσοκομείου με τα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες επομένως οι εργαζόμενοι θα είναι όλοι στη θέση τους από αύριο κι έτσι θα καλυφθούν αρκετά κενά. Από κει και πέρα θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού, από κλινικές και τμήματα που δεν έχουν τόσο εργασιακό βάρος σε σχέση με αυτές που θα έρθουν αντιμέτωπες με κενά και θα χρειαστούν ενίσχυση».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος κλείνοντας αναφέρει:«Δεν θέλουμε να χάσουμε κανέναν εργαζόμενο. Από την άλλη πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί. Πρέπει να προστατευτεί και το προσωπικό μας και οι ασθενείς μας. Οι τελευταίες τρεις εφημερίες των νοσοκομείων μας, ΠΓΝΠ και  ”Αγίου Ανδρέα”, είχαν τεράστιο αριθμό νέων εισαγωγών κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ μεγάλη πίεση».

680 εργαζόμενοι το πάνε μέχρι τέλους - Η 1η Σεπτεμβρίου θα ξημερώσει με προβληματικές καταστάσεις στην Αχαϊα

Παύλος Αθανασόπουλος

ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ

Τις λιγότερες απώλειες θα έχει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της περιοχής μας, το Καραμανδάνειο. Οπως μας ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Αθανασόπουλος, από τους 295 εργαζόμενους μόνον οι 30. Από αυτούς η πλειοψηφία ανήκει στο διοικητικό προσωπικό καθώς έχει εμβολιαστεί το σύνολο των γιατρών και σχεδόν όλα τα μέλη του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

«Ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή είναι πολύ μικρός κι έτσι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο προχωράμε στον σχεδιασμό της κάλυψης όλων των κενών , σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα» μας είπε ο κ. Αθανασόπουλος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ