Πάτρα: Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού

Η κατάθεση στεφάνων.

Πάτρα

Μια ιστορική εκδήλωση για την Πάτρα διοργάνωσαν την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α.), η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.). Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που επισκέπτεται την Πάτρα, και συνεχάρη για το έργο τους την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας, τα μέλη της οποίας χαρακτήρισε “εύοσμα άνθη” της πόλης των Πατρών.

Αναφέρθηκε όχι μόνο στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, αλλά και σε όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. Σε ένα συγκινητικό λόγο, ανέδειξε τους ιδιαίτερους δεσμούς Πάτρας, Αχαΐας και Κύπρου με τον Απόστολο Ανδρέα να αποτελεί σημείο αναφοράς από την αχαϊκή πρωτεύουσα μέχρι το ακρωτήριο της Καρπασίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού αποτυπώνεται στους στίχους “Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!”.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία. συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ε.Κ.Ν.Α., την Ο.Κ.Ο.Ε. Ευχήθηκε να σταθούμε όλοι άξιοι συνεχιστές αυτών που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδα (Ο.Κ.Ο.Ε.), κ. Γεώργιος Συλλούρης, αναφέρθηκε στους ακατάλυτους εθνικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, όπως αναδείχθηκαν από τον απαγχονισμό από τους Οθωμανούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού την 9η Ιουλίου 1821, τον ταυτόχρονο αποκεφαλισμό τριών Μητροπολιτών της Κύπρου και την εκτέλεση 486 Ελλήνων της Κύπρου μέχρι τις 14 Ιουλίου 1821.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός έδειξε ότι η ελευθερία κατακτάται με θυσίες και με αυτή του τη θυσία σφυρηλάτησε τους προαιώνιους δεσμούς του Ελληνισμού της Κύπρου και της Ελλάδας, δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κύπριων Νομού Αχαΐας, κ. Ευάγγελος Πολυβίου, τόνισε την άοκνη και σταθερή προσφορά της Ε.Κ.Ν.Α. εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στην πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική ζωή της Πάτρας και της Αχαΐας. Ο Εθνοϊερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός αποτέλεσε ισχυρό στήριγμα της ελληνικής παιδείας στην Κύπρο και ίδρυσε την Ελληνική Σχολή, το μετέπειτα Παγκύπριο Γυμνάσιο. Παράλληλα, πρόσφερε σημαντική οικονομική ενίσχυση στην Ελληνική Επανάσταση. Με την προσφορά του και τη θυσία του αποτέλεσε σύμβολο της ελευθερίας της Κύπρου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΚΝΑ ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για τη διαρκή στήριξή του και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του, που αποτελεί ιστορική στιγμή για την Πάτρα και του πατρινούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε και συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Ένωση Κύπριων Νομού Αχαΐας για την πρωτοβουλία τιμής του Εθνοϊερομάρτυρα Κυπριανού, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο οποίος, με την επένδυση στην ελληνική παιδεία στην Κύπρο, δημιούργησε ανυπέρβλητο ανάχωμα στον οθωμανικό ζυγό και στήριγμα κατά τη διάρκεια της μετέπειτα βρετανικής κατοχής.

Η καρδιά του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού ήταν προσανατολισμένη στην απελευθέρωση της Κύπρου και είχε συναίσθηση ότι η θυσία του θα αποτελούσε την ελπίδα μιας μελλοντικής ανάστασης. Όντας ρεαλιστής, επένδυσε στην ισχυροποίηση του Ελληνισμού της Κύπρου στον τόπο του, ώστε να προσβλέπει στην ελευθερία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει τον κοινό προσανατολισμό του Ελληνισμού Ελλάδας και Κύπρου. Παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή και το βάρβαρο εποικισμό, η ψυχή του Ελληνισμού της Κύπρου παραμένει αδούλωτη και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού και την κατάθεση στεφάνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Συλλούρης Γεώργιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας κ. Ευάγγελος Πολυβίου ως διοργανωτές υποδέχτηκαν εκλεκτούς προσκεκλημένους όπως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο Εξοχότατος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Αυγουστίδης Σταύρος, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Μπονάνος Χαράλαμπος, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων η Αντιδήμαρχος κ. Τογιοπούλου Αναστασία, , εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Μαντζαβίνος Διονύσιος, ο Διοικητής του ΚΕΤΧ Ταξίαρχος κ. Τούντας Ευάγγελος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας κ. Τσίρκας Παντελής, αρχηγοί αντιπολιτευτικών παρατάξεων της Περιφέρειας (κ. Καρπέτας) και του Δήμου Πατρέων (κ. Αϊβαλής και κ. Ψωμάς), πολλοί πρώην πολιτευτές και άρχοντες της πόλης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Φάρος Ποντίων Πατρών», αδελφού σωματείου της ΕΚΝΑ, κ. Αντωνιάδης Δημήτριος, μέλη και φίλοι της ΕΚΝΑ καθώς και πλήθος κόσμου.

Την επομένη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ξεναγήθηκε στην πόλη των Πατρών, ενώ επισκέφθηκε την Achaia Clauss, την Ιερά Μονή Γηροκομείου, τον Ιερό Ναό Παντανάσσης, το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας και το Οίκημα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας.

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα

 

Πάτρα