Η Πάτρα το 2024: «Πόλη Προστασίας Παιδιού»: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρόεδρος του Προγράμματος «Υγεία για όλους» Ελένη Σωτηροπούλου, που πρωταγωνιστεί κατά της εκμετάλλευσης παιδιών Ρομά στον Καταυλισμό Ριγανοκάμπου Πατρών, μέσω των «Προσώπων της Χρονιάς» της «Π» καλεί φορείς της πόλης να υιοθετήσουν την πρόταση η Πάτρα να γίνει «Πόλη Προστασίας του Παιδιού» το 2024.

Πάτρα Από τη βράβευση της κ. Σωτηροπούλου και του προγράμματος «Υγεία για Ολους»

Είναι η επιστήμονας που έχει αναδείξει τα μεγάλα αγκάθια που πληγώνουν βάναυσα τα παιδιά της περιοχής μας. Είναι η γυναίκα που έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει τους φορείς πολλών νομών της χώρας ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα και να προστατεύσουν τον παιδικό τους πληθυσμό.

Την Ελένη Σωτηροπούλου, πρόεδρο του ΔΣ του προγράμματος «Υγεία για όλους» και επιστημονικό συνεργάτη της Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ «Αγία Σοφία» σας την έχουμε συστήσει εδώ και χρόνια, καθώς πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη της σεξουαλικής και άλλων μορφών εκμετάλλευσης των παιδιών Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου. Μέσω της εφημερίδας μας έχει καλέσει τους φορείς να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά.

Επανήλθε στο θέμα προχθές από τη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου τιμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πρόσωπα της Χρονιάς», κάνοντας την πρόταση να συνεννοηθούν όλοι οι φορείς ώστε η Πάτρα να γίνει Πόλη Προστασίας του Παιδιού για το 2024.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

«Η πρότασή μας, γιατί έγινε από το πρόγραμμα ”Υγεία για όλους”, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, και όχι μόνο από εμένα στοχεύει στο να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πρότυπο για την προστασία των παιδιών. Η περιοχή μας δυστυχώς, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, δεν έχει ανταποκριθεί για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα» μας είπε η κ. Σωτηροπούλου και εξηγεί:

«Η πρόταση αυτή αφορά όλο το πολιτικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Αστυνομία, την Εισαγγελία Ανηλίκων, τους κοινωνικούς φορείς και φυσικά την εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει και μπορεί με τη συνδρομή όλων να παίξει καθοριστικό ρόλο. Τα προβλήματα τα έχουμε καταγράψει και τα έχουμε αναδείξει, η αντιμετώπιση και η πρόληψη είναι το ζητούμενο».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι καθημερινά αναδεικνύονται συμβάντα με πρωταγωνιστές παιδιά είτε αυτά αφορούν σεξουαλική κακοποίηση, είτε συμμορίες, είτε μπούλινγκ.

«Πίσω από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συμβαίνουν και πολλά άλλα που τα βλέπουμε, αλλά δεν μας απασχολούν. Για παράδειγμα, η εφημερίδα σας έχει αναδείξει πάρα πολλές φορές την εκμετάλλευση παιδιών του Ριγανοκάμπου. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Παρότι κλήθηκα από τον εισαγγελέα μετά το δημοσίευμα και έκανα σχετική κατάθεση. Παρότι έγινε σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας με τη συμμετοχή και φορέων της πόλης, η κατάσταση παραμένει ίδια. Τα παιδιά είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και επαιτείας» αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου και προσθέτει:

«Το έχουμε καταθέσει εγγράφως και προφορικώς σε όλες τις αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία. Στο μόνο που δίνουν βαρύτητα είναι η γραφειοκρατία και ο αριθμός πρωτοκόλλου των εγγράφων. Το έχουμε παρουσιάσει και αναδείξει σε πάρα πολλά συνέδρια. Δυστυχώς, κανείς δεν κάνει τίποτα».

Πάτρα

Ορισμένα από τα δημοσιεύματα της «Π» που ανέδειξαν τια τραγικές καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά

«ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ»

Η κ. Σωτηροπούλου μας είχε επισημάνει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των περιστατικών. «Είναι γνωστό ότι σε συγκεκριμένους χώρους της Πάτρας, πλατείες όπως αυτή των Υψηλών Αλωνίων, χώρους ανοιχτού πάρκινγκ, στη σιδηροδρομική γραμμή στα Βραχνέικα, στον Κόκκινο Μύλο και αλλού πηγαίνουν άρρωστοι ψυχικά ηλικιωμένοι και για πέντε και έξι ευρώ εκμεταλλεύονται σεξουαλικά κοριτσάκια και αγοράκια του καταυλισμού. Ολοι γνωρίζουν τα περιστατικά αυτά, αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει. Εμείς τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές και στο πρόσφατο συνέδριό μας το θέσαμε.

Πέραν του ότι όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια μας, ο μακροσκοπικός έλεγχος που κάνει ο παιδίατρος εντοπίζει τα ευρήματα που δείχνουν ότι υπήρξε η σεξουαλική κακοποίηση. Βλέπουμε στον καταυλισμό κοριτσάκια βαμμένα, με σκουλαρίκια, με χρυσαφικά κ.λπ. κι αν τα ρωτήσεις ποιος σου τα αγόρασε απαντάνε “ο άλλος παππούς”».

Αναφερόμενη σε πρόσφατα περιστατικά που εντόπισαν στην Αχαΐα με τους εθελοντές που στελεχώνουν το πρόγραμμα η κ. Σωτηροπούλου αναφέρθηκε σε μαθητές που υφίστανται βία ή απομόνωση στο σχολικό περιβάλλον. Αντιμετωπίζονται ως παραβατικά ή αδύναμα παιδιά, χωρίς κανείς να ασχοληθεί με τα βαθύτερα αίτια. Για παράδειγμα, παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού αντιμετωπίζονται με πολύ άσχημο τρόπο. «Εχω συναντήσει πολύ ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς στην Αχαΐα με άριστες ιδέες για τη φροντίδα των παιδιών. Μέσω της πρότασης που κάνουμε μπορούμε να τους στηρίξουμε ώστε να πετύχουμε πράγματα για τα παιδιά».

Καταλήγοντας, η κ. Σωτηροπούλου σημειώνει: «Σε συνεργασία με τον κ. Χρούσο σύντομα θα στείλουμε τη σχετική πρόταση προς όλους τους φορείς με την ελπίδα ότι θα βρούμε ανταπόκριση».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ (αν. περιφερειάρχης): «ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ»

Πάτρα

«Είναι πολύ σπουδαία η πρόταση της κ. Σωτηροπούλου που χρόνια τώρα προσπαθεί να μας κινητοποιήσει. Δυστυχώς τα τραγικά συμβάντα που αναδεικνύετε εσείς οι δημοσιογράφοι σχεδόν καθημερινά δείχνουν ότι κάτι κάνουμε λάθος. Η πρόταση αυτή είναι το σπίρτο που μπορεί να ανάψει το ενδιαφέρον και κυρίως να μας ενεργοποιήσει όλους, ώστε να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει. Η προστασία των παιδιών απαιτεί τη συνδρομή όλων, ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη αυτού του δικτύου προστασίας που μπορεί να προλάβει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι αντιμέτωπη με το μείζον πρόβλημα που είναι το δημογραφικό κι εμείς να αφήνουμε στην τύχη τους τα παιδιά. Υπό τον συντονισμό του εξαιρετικού καθηγητή του κ. Χρούσου και της κ. Σωτηροπούλου πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού για να πετύχουμε αυτή την περίφημη προστασία των παιδιών. Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να κοιτάμε το πρόβλημα».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ (πρ. Ιατρικού Συλλόγου Πατρών – αντιπεριφερειάρχης): ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ

Πάτρα

«Είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την περιοχή μας και οφείλουμε όλοι μας να τη στηρίξουμε. Πρωταρχικό μέλημα της κοινωνίας μας πρέπει να είναι η προστασία των παιδιών. Το πρόγραμμα ”Υγεία για Όλους” και η κ. Σωτηροπούλου με την οποία συνεργαζόμαστε ως Ιατρικός Σύλλογος έχει αναδείξει τις άκρως προβληματικές καταστάσεις που βιώνουν παιδιά στην περιοχή μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε ένα οργανωμένο δίκτυο προστασίας των παιδιών για όλα τα ζητήματα που τα αφορούν. Κάθε παιδί πρέπει να έχει φροντίδα, σταθερό πλαίσιο στήριξης και βάσεις, ώστε να έχει τη δέουσα σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ως Ιατρικός Σύλλογος και φυσικά και ως Περιφέρεια θα συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αναμένουμε από την κ. Σωτηροπούλου αναλυτικά την πρότασή της, ώστε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και πράξουμε αυτό που πρέπει για τα παιδιά».

ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΙΕΡΡΗ (διευθύντρια Β’θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας): «ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ»

Πάτρα

«Εχουμε ανάγκη ως εκπαίδευση από ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Ολοι δείχνουμε το σχολείο ως υπεύθυνο για πολλά πράγματα αλλά έχουμε αφήσει τα παιδιά στην τύχη τους και περιμένουμε από την εκπαίδευση. Πρέπει να συνεργαστούμε άπαντες να μην παρακολουθούμε απλώς τα όσα συμβαίνουν και να επιρρίπτουμε ευθύνες. Βεβαίως θα ανταποκριθούμε και θα συνεργαστούμε. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από μία πολυεπίδεδη προστασία που αφορά τη Βία, την πορνεία, το ίντερνετ, τους εθισμούς πάσης φύσεως και τη χρήση ουσιών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα είναι καθημερινά, πολλά και δύσκολα. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη, οι οικογένειες θέλουν στήριξη δεν είναι απλά τα πράγματα. Οσο συνεχίζουμε την αδράνεια τόσο αυτά διογκώνονται. Μακάρι η πρόταση της κ. Σωτηροπούλου να βρει ανταπόκριση και κυρίως να κάνουμε πράγματα γαι την προστασία των παιδιών».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΦΙΛΟΥ (υπεύθυνη των Δομών των Παιδικών Χωριών SOS Πάτρας): «ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Πάτρα

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη υποστήριξης των οικογενειών συνολικά και των παιδιών ειδικότερα. Εμείς στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας αντιμετωπίζουμε πολλές περιπτώσεις παραμέλησης παιδιών και ευτυχώς λιγότερες κακοποίησης. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις οικογένειες ώστε να μη διαρραγούν οι δεσμοί τους και φτάσουν σε σημεία που θα χρειαστεί να απομακρυνθούν τα παιδιά. Οι υπηρεσίες μας είναι δωρεάν και μεταξύ άλλων παρέχουμε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς και παιδιά. Αν αντιληφθούμε περιστατικά κακοποίησης είμαστε υποχρεωμένοι και νομικά εκτός από ηθικά να κάνουμε έγγραφη αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων και στο ΕΚΚΑ. Παρόλα αυτά αν υπάρχει διάθεση και συνεργασία από την οικογένεια προσπαθούμε και σε αυτές τις περιπτώσεις να τους υποστηρίξουμε, παρέχοντας ειδική συμβουλευτική στους γονείς και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η βιολογική οικογένεια και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν τα παιδιά στα ιδρύματα. Και στόχος είναι φυσικά να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και υποστήριξη στον θεσμό της αναδοχής».