O K. Μητσοτάκης προανήγγειλε θετικές εξελίξεις για τη Δ. Ελλάδα στη συνάντηση με Ν. Φαρμάκη

Άριστος γνώστης όσων συμβαίνουν στη Δυτική Ελλάδα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Aφησε να διαφανεί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη κατασκευής της Πατρών-Πύργου και της έλευσης του σύγχρονου τρένου στην Πάτρα. Δεν φάνηκε να αφήνει περιθώρια για υποχωρήσεις στο θέμα της μετακίνησης τμημάτων του Πανεπιστημίου.   

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό. Ο Ν. Φαρμάκης πήγε στη συνάντηση κρατώντας φάκελο που περιείχε ένα μίνι απολογισμό της περιφερειακής αρχής και τα ίδια στοιχεία περασμένα σε «γιου ες μπι». Ο πρωθυπουργός ήταν καθόλα ενημερωμένος για τις σημαντικές υποθέσεις της Δυτικής Ελλάδας.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι προϋπόθεση άρσης και αντιστροφής της χρόνιας υπανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί η ένταξή της στα σύγχρονα μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα και προς αυτή την κατεύθυνση έθεσε ως απολύτως αναγκαίες και άμεσες προτεραιότητες, την ολοκλήρωση σημαντικών μεταφορικών υποδομών όπως η Πατρών – Πύργου, ο διαγώνιος οδικός άξονας από τον Αστακό μέχρι τη Λαμία και η νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το λιμάνι της Πάτρας.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ

Αν και δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα ο πρωθυπουργός είπε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εγκατάσταση εργοταξίων στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος και σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος αμέσως μόλις υπάρξει η επίσημη έγκριση από την ΕΕ, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, σημείωσε και ο ίδιος την ιδιαίτερη σημασία που έχει η έλευση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας, έργο για το οποίο σημείωσε πως επίσης έχει τεθεί πλέον σε ορατή τροχιά υλοποίησης από το υπουργείο Υποδομών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης για το σχέδιο της περιφερειακής αρχής να προωθήσει την αυτονόμηση των αγροτικών οργανισμών και των φορέων αυτοδιοίκησης μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων. Μάλιστα, φέρεται να επικοινώνησε με στελέχη της κυβέρνησης ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες και να ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο Ν. Φαρμάκης παρουσίασε στον πρωθυπουργό το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας, τόσο ως προς τη στήριξη των δομών υγείας και της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, συγκεντρώνοντας τα θετικά του σχόλια επειδή η αυτοδιοίκηση βρέθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Εκτός αυτού, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», καθώς και την ετοιμότητα που διαθέτει η Περιφέρεια τόσο ενόψει της εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ, όσο και ως προς την υλοποίηση νέων έργων και δράσεων, ενταγμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Περιφέρεια προκύπτει σαφώς η διαφωνία της αυτοδιοίκησης σχετικά με την πρόταση για την διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, η οποία εκφράστηκε στον πρωθυπουργό. Υπογράμμισε στη συνάντηση ότι η ύπαρξη τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, συνιστά έναν πολύτιμο «πλούτο» που πρέπει να αξιοποιηθεί και να διαχυθεί στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της.  

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Συναντήθηκα σήμερα (σ.σ. χθες) με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά κομβικά ζητήματα για τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως, να επαναβεβαιώσουμε την πρόθεσή μας για μία συνεργασία που ως στόχο θα έχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα και μάλιστα, με μεγάλες ταχύτητες. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους, γνωρίζοντας πως η επιτυχία δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα του ενός ή των λίγων, αλλά όλων μαζί» δήλωσε ο Ν. Φαρμάκης μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.