Στεφάτος: «Οι υδρογονάνθρακες σκαλοπάτι για την πράσινη μετάβαση»

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη στρατηγική της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο διευθύνων σύμβουλος τα εταιρείας, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος επισημαίνει ότι:

«Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν το ασφαλές πέρασμα που θα επιτρέψει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου να περάσουν τις συμπληγάδες της οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η παραδοχή καθοδηγεί τη νέα ηγεσία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το καλοκαίρι του 2020 με όραμα να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η εμπειρία του κλάδου, μετουσιώνοντας την τεχνογνωσία του upstream σε τεχνολογίες που θα επιτρέψουν μια ενεργειακή μετάβαση επωφελή για την εθνική οικονομία και οικονομικά προσιτή για την κοινωνία.

Η Νορβηγία, όπου έζησα για πολλά χρόνια μέχρι την πρόσφατη επιστροφή μου στην Ελλάδα, έχει έναν ζωντανό και πολύ επιτυχημένο τομέα υδρογονανθράκων που παράγει ετήσια έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται για την υγεία, την εκπαίδευση, τις συντάξεις και άλλες εθνικές προτεραιότητες, όπως και έργα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (πχ. το εμβληματικό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα «Northern Lights»).

Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και την ανάληψη των καθηκόντων μου ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κλήθηκα να εφαρμόσω τις εθνικές στρατηγικές με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε στην εταιρεία ένα νέο τμήμα επενδύσεων, το τμήμα «new ventures» το οποίο αποβλέπει σε συνέργειες με εγχώριους και διεθνείς παίκτες της αγοράς, αναφορικά με projects όπως η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα, τα πλωτά αιολικά πάρκα για τα οποία η εμπειρία των εταιρειών του κλάδου αλλά και της ΕΔΕΥ μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο αρωγό, καθώς και το «μπλε» και «πράσινο» υδρογόνο. Πρόκειται για τεχνολογίες που ο συνδυασμός τους μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, ξεκινώντας από την έρευνα υδρογονανθράκων και τις υποδομές φυσικού αερίου έως την αποθήκευση CΟ2 και το πράσινο και μπλε υδρογόνο».