«Γρηγόρης Σολωμός»: Η πλατεία πήρε τ’ όνομά του! – ΦΩΤΟ

Πόσο χαρούμενος και συγκινημένος θα ήταν ο γιατρός, αν έβλεπε από ‘κει πάνω την τελετή…

«Γρηγόρης Σολωμός»: Η πλατεία πήρε τ' όνομά του! - ΦΩΤΟ

«Πλατεία Γρηγορίου Σολωμού» ονομάζεται από χθες, και επίσημα, η ανακαινισμένη πλατεία της Κοινότητας Κούμαρι Αιγίου. Η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας προς τιμήν του αειμνήστου γιατρού, υπουργού και διοικητή του ΙΚΑ, που καταγόταν από το χωριό, έγινε χθες το βράδυ.
Πόσο χαρούμενος και συγκινημένος θα ‘ταν ο γιατρός, αν έβλεπε από ‘κει πάνω την τελετή… Θα καμάρωνε για το αγαπημένο του χωριό, που ποτέ δεν το ‘βγαλε απ’ την ψυχή του, για τα παιδιά του, για συγχωριανούς του, για πρόσωπα και μέρη που λάτρεψε…
«Σκαλίζοντας» την ψυχή και την μνήμη δικών του ανθρώπων, μάζεψα πράγματα για το δέσιμο του Γρηγόρη Σολωμού με το Κούμαρι.

-Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε πολύ δύσκολα στο χωριό…

-Γυμνάσιο αναγκάστηκε να πηγαίνει στο Αίγιο, μαζί με συμμαθητές του απ’ το χωριό. Ποδαράτο το ‘παιρναν. Και το… μυστικό του: Το μεγάλο κομμάτι της διαδρομής το ‘κανε ξυπόλητος! Τα παπούτσια, επειδή ένα ζευγάρια είχε και του άρεσαν κιόλας πολύ, τα πρόσεχε πολύ. Τα κράταγε στο χέρι στη διαδρομή και τα φόραγε όταν πλησίαζε στο Γυμνάσιο!

-Φτάνοντας στο τέλος του Γυμνασίου, το ‘χε αποφασίσει: Ηθελε να πάει στην Ιατρική Σχολή. Μόλις το ‘μαθαν οι γονείς του, κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό. Δεν έβγαιναν με τίποτα τα κουκιά, τα λεφτά δηλαδή, για να τον έστελναν να σπουδάσει Ιατρική… Φτωχοί άνθρωποι ήταν. Εργάτες. Ολη μέρα δουλειά στα χωράφια για ένα απλό μεροκάματο. Φανταστείτε πως η μάνα του δεν είχε πού να τον αφήνει μικρό και τον έπαιρνε μαζί της στα χωράφια, στη δουλειά. Είχε φτιάξει μια πάνινη κούνια και τον… κρέμαγε από ένα δέντρο, δίπλα της για τον προσέχει.

«Γρηγόρης Σολωμός»: Η πλατεία πήρε τ' όνομά του! - ΦΩΤΟ

Ο Γρηγόρης Σολωμός, στο κέντρο της φωτογραφίας, στο Κούμαρι, με την οικογένειά του, συγγενείς και φίλους του (ακριβώς δίπλα του, δεξιά όπως βλέπουμε, είναι ο πατέρας του, ο Χρήστος)

-Ο Γρηγόρης, μόλις του είπαν πως δεν έβγαιναν τα κουκιά για Ιατρική, έπεσε σε κατάθλιψη… Το κατάλαβαν οι γονείς του και τότε άλλαξαν κατεύθυνση: Αποφάσισαν να κάνουν ό,τι θυσία υπήρχε για να τον σπουδάσουν! Και τελικά ο Γρηγόρης σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, δούλευαν σε ό,τι δουλειά μπορεί να φανταστεί κανείς. Και οικονομίες αιματηρές… Αλλά κι ο Γρηγόρης έβαζε πλάτη. Ερχόταν τα καλοκαίρια στο Κούμαρι, ως φοιτητής, και έκανε αγροτικές δουλειές, για να βοηθάει τον πατέρα του. Διάβαζε στα χωράφια, κλεφτά πολλές φορές.

-Το 1962 ο Γρηγόρης Σολωμός, μετά από ειδική μετεκπαίδευση στην Αγγλία και αφού αρνήθηκε επίμονες προτάσεις για ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ήρθε στην Πάτρα. Και άνοιξε την πρώτη, σ’ όλη τη χώρα, ιδιωτική Ορθοπεδική Κλινική.

-Ο πατέρας του είχε πουλήσει το σπίτι στο Κούμαρι, πούλησε κι ένα χωράφι με σταφίδες στο χωριό, και μαζί με τη γυναίκα του, μάνα του Γρηγόρη Σολωμού, ήρθαν στην Πάτρα. Ηταν απόφαση του Γρηγόρη: Θα μείνουμε όλοι μαζί. Εσείς με σπουδάσατε, δώσατε τα πάντα για μένα».

«Γρηγόρης Σολωμός»: Η πλατεία πήρε τ' όνομά του! - ΦΩΤΟ

Ο Γρηγόρης Σολωμός στο Κούμαρι, με την αγαπημένη του μητέρα, Μαρία

-Και η φοβερή είδηση: Τα πρώτα χρόνια, οι γονείς του έμεναν στην Κλινική!!! Εκεί ήταν το… σπίτι τους. Μόλις γεννήθηκαν τα παιδιά του Γρηγόρη, νοίκιασαν ένα διαμέρισμα απέναντι απ’ την Κλινική, στη Βότση, και έμεναν εκεί πλέον.

-Το χωριό του όμως ποτέ δεν το ξέχασε. Ούτε όταν ήταν φοιτητής στην ιατρική, ούτε μετά που αναμίχθηκε στην πολιτική κι έγινε μεγάλος και τρανός! Μια φορά το μήνα (κυριολεκτικά) το μενού είχε ραντεβού με φίλους απ‘ το Κούμαρι και το Αίγιο. Ολα τα χρόνια: Αλλοτε αντάμωναν στην Πάτρα, άλλοτε στο Αίγιο, άλλοτε στο Κούμαρι. Τις ρίζες του τις είχε πάντα στην καρδιά του. Μέχρι και τα τελευταία του χρόνια, συναντούσε συμμαθητές του, φίλους, συγγενείς. Ανοιγε η καρδιά τους όταν ήταν μαζί τους. Η πόρτα του πάντα ανοιχτή για όλους.

-Και καλοκαίρια και Πάσχα, σχεδόν κάθε χρόνο, στο Κούμαρι ήταν. Κι ας μην είχε πλέον το πατρικό του. Είχε τόσους συγγενείς και φίλους εκεί, που τον ένιωθαν όλοι σαν παιδί τους, σαν αδελφό τους, κι αυτός τους ένιωθε σαν παιδιά του, σαν αδέλφια του! Το λάτρευε το χωριό, αλλά και στο χωριό τον λάτρευαν.

-Αγαπημένο του μέρος στο Κούμαρι; Ο Προφήτης Ηλίας, ένα εκκλησάκι στο χωριό. Ποτέ δεν είχε λείψει του Αη Λιός απ’ το χωριό. Αγαπημένοι του συγγενείς ή φίλοι; Πάρα πολλοί! Και όλοι αγαπημένοι. Δεν αγαπούσε το Κούμαρι ο Γρηγόρης Σολωμός μόνο επειδή ήταν το χωριό του. Λάτρευε πολύ κόσμο εκεί.
-Ακόμα κι όταν έφτασε σε υψηλά αξιώματα, και πολιτικά και ιατρικά, ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του. Πάντα το Κούμαρι ήταν στην πρώτη θέση στην καρδιά του.

«Γρηγόρης Σολωμός»: Η πλατεία πήρε τ' όνομά του! - ΦΩΤΟ

Ο Γρηγόρης Σολωμός σε ηλικία… ετών! Φωτογραφία κειμήλιο

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ