Αιτωλοακαρνανία: Καραντίνα εσπεριδοειδών στην παρατριχώνια

Ο σημαντικός εχθρός των εσπεριδοειδών παρουσιάστηκε στις περιοχές Παναιτωλίου, Αβώρανης ,Καινούργιου και Μυρτιάς, σε αμπέλι και τριανταφυλλιές.

Καραντίνα

Για την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus σε περιοχές την παρατριχώνιας περιοχής ενημέρωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας.

Διαπιστώθηκε πως ο σημαντικός εχθρός των εσπεριδοειδών παρουσιάστηκε στις περιοχές Παναιτωλίου, Αβώρανης ,Καινούργιου και Μυρτιάς, σε αμπέλι και τριανταφυλλιές.

Η ακίνητη μορφή του εντόμου (νύμφη) είναι μαύρου χρώματος με αγκαθωτές απολήξεις και περιβάλλεται από ζώνη λευκού χρώματος. Το σώμα του καλύπτεται από λευκές κηρώδεις εκκρίσεις. Τα ενήλικα πτερωτά άτομα έχουν μεταλλικό γκρι-μπλε χρώμα και εναποθέτουν τα αυγά τους στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Τα μέτρα αντιμετώπισης έχουν να κάνουν με την αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού από τις περιοχές. Αλλα, είναι το κλάδεμα και η καύση προσβεβλημένων κλαδιών, οι επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων, καθώς και η χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού

Τέλος, ζητείται η επαγρύπνηση των πολιτών που διατηρούν στους κήπους τους εσπεριδοειδή ή καλλωπιστικά, τα κέντρα κήπου, τα φυτώρια, οι καλλιεργητές ευπαθών καλλιεργειών, το γεωπονικό προσωπικό των δήμων και οι εξαγωγείς που διακινούν εσπεριδοειδή.