Η παραβίαση της συμφωνίας

Το κύριο άρθρο της «Π» ασχολείται με τις εικόνες συνωστισμού οι οποίες παρατηρήθηκαν δύο ημέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Πάτρα.

Η σιωπηλή κοινωνική συμφωνία ότι η εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων, πρέπει να μείνει ανοικτή και σε πλήρη λειτουργία, προς όφελος της ψυχοσωματικής υγείας μαθητών και φοιτητών, φαίνεται ότι από κάποιους υπονομεύεται.
Κυρίως οι εικόνες που προέρχονται από τη νύχτα, είτε αφορούν σε συναυλίες είτε σε χώρους εστίασης δεν συνάδουν με τα μέτρα που επιβάλλει η πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.
Δεν πρόλαβε η Αχαΐα να συμπληρώσει δύο ημέρες από την ανακοίνωση της εξόδου της από το κόκκινο και την άρση των μέτρων, και οι πολίτες του νομού συμπεριφέρθηκαν σαν να μην διανύουμε πανδημική περίοδο.
Οι συναθροίσεις των χιλιάδων ατόμων ξεκίνησαν από την Παρασκευή το βράδυ και κορυφώθηκαν το σαββατοκύριακο. Θαμώνες ήταν άνθρωποι όλων των ηλικιών που πέταξαν τη μάσκα και κατέκλυσαν γήπεδα, πάρκα και νυχτερινά κλαμπ.
Κι αυτό συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή που υποτίθεται ότι όλοι μας λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα και περιφρουρούμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Κατανοητή η κούραση, η ανάγκη της διαφυγής αλλά οι προτεραιότητες, έτσι όπως τις καθορίζει η πανδημία, απαιτούν ώριμη συμπεριφορά.

Η ΠΑΤΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
Η άλλη εικόνα της πόλης μας επιφυλάσσει ευχάριστες ειδήσεις. Κι αυτή αφορά στα συνεργεία που έχουν αναλάβει δράση και υλοποιούν την ανάπλαση της Ανω Πόλης. Εργο που συζητούσαν και σχεδίαζαν χρόνια τώρα, οι φορείς της αλλά ποτέ δεν είχαν περάσει στην πράξη.
Σημαντικό βήμα από τη δημοτική αρχή που δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Να αναδείξει τα ιστορικά της σημεία και να τα συνδέσει με το κέντρο της πόλης. Να αναπλάσει και να φωτίσει περιοχές που ήταν παραμελημένες παρότι αποτελούν δυνατά κομμάτια του παζλ της τοπικής ιστορίας.
Και σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνδρομή της πόλης. Κυρίως η υπομονή, η ανοχή και η συνεργασία των κατοίκων των περιοχών που έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια. Η γκρίνια και οι δυσαρέσκειες δεν βοηθούν στην έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που έρχονται να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής όλων μας.