Σε κλοιό ειδικών οι μαθητές – Σύμβουλοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι στο συγκρότημα Μαρούδα

Αντί των γονιών πάνε οι δικηγόροι στα σχολεία – Οι μαθητές του συγκροτήματος δεν έδειξαν ιδιαίτερα ανήσυχοι

μαθητές

Οι πρώτοι που πέρασαν χθες το κατώφλι του σχολικού συγκροτήματος Μαρούδα ήταν οι σχολικοί σύμβουλοι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ.

Ο αχανής χώρος του σχολικού συγκροτήματος γέμισε με εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι δεν φάνηκαν να έχουν επηρεαστεί από τα όσα συνέβησαν και αφορούν το σχολείο τους με τις συλλήψεις για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

«Επικρατούσε ήρεμο κλίμα από κάθε άποψη» μας είπε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευγενία Πιερρή. Σαφώς και σιγοψυθιρίσματα μεταξύ των μαθητών υπήρχαν, αλλά χωρίς να συμβεί κάτι ιδιαίτερο. Πιθανόν οι μαθητές να εκφραστούν τις επόμενες ημέρες που θα συναντηθούν με τις ομάδες των ειδικών.

Αλλωστε από χθες αποφασίστηκε από το ΚΕΔΑΣΥ μόνιμη παρουσία ψυχολόγου και κοινωνιολόγου στο σχολικό συγκρότημα.

μαθητές

Ευγενία Πιερρή

Στη χθεσινή πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, οι σχολικοί σύμβουλοι, η ομάδα του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και του ΟΚΑΝΑ περιορίστηκαν σε συναντήσεις με τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές και τους συμβούλους Σχολικής Ζωής των τριών σχολείων.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο, πολύπλοκο και πολυεπίπεδο. Ολοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» αναφέρει η κ. Πιερρή. Από την πλευρά των διευθυντών και των άλλων στελεχών των τριών συστεγαζόμενων σχολείων, φέρεται να επισημάνθηκε το ανεξέλεγκτο του συγκροτήματος λόγω της έκτασής του αλλά και του γεγονότος ότι δεν διαθέτει φύλαξη πέραν των ωρών λειτουργίας του.

Επίσης τονίστηκε η αδυναμία επικοινωνίας με τους γονείς. Οπως αναφέρθηκε, υπάρχουν γονείς που δεν εμφανίζονται ποτέ στο σχολείο και άλλοι που, όταν καλούνται να συζητήσουν την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού τους, στέλνουν τον δικηγόρο τους. «Κυρίως πάνε στα σχολεία οι δικηγόροι πάρα οι γονείς όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα». Οπως περιγράφει η κ. Πιερρή «οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν νομική υποστήριξη κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δει το υπουργείο. Οι εκπαιδευτικοί είναι συχνά αντιμέτωπου με απειλές με υβριστικές συμπεριφορές και πολλά άλλα. Βέβαια αυτό το διαχωρίζω από τις περιπτώσεις της αδιαφορίας συναδέλφων. Γι’ αυτό είπα παραπάνω ότι όλοι έχουμε ευθύνες και ο καθένας θα αναλάβει αυτή που του αναλογεί».

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της συνέλευσης των συλλόγων εκπαιδευτικών τα αποτελέσματα των οποίων θα γνωστοποιηθούν σήμερα στην κ. Πιερρή που θα βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα.

Πάντως, μεταξύ των γονιών έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα και κυρίως αυτών που τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη των δύο γυμνασίων που συστεγάζονται στο συγκρότημα. Κάποιοι δεν έκρυψαν ότι αναζητούν τρόπους για να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία.

ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 17 Μαΐου ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαθημάτων για τα λύκεια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες -ενδοσχολικές- εξετάσεις των μαθητών της Γ’ λυκείου θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 20-27 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα καθίσουν στα θρανία των πανελλαδικών εξετάσεων στις 31 Μαΐου, μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί από 30 Μαΐου έως 11 Ιουνίου.

Οσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου. Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024. Τέλος, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 14 Ιουνίου.