Κουρείς-Κομμωτές Αχαΐας: Προκλήσεις και σειρά αιτημάτων στο προσκήνιο

Ο Θεόδωρος Λουλούδης και ο Σάκης Ξένος συνυπογράφουν άρθρο για τον κλάδο των κουρέων-κομμωτών και τα αιτήματά τους.

Κουρείς

Ο Σύνδεσμος Κουρέων – Κομμωτών Αχαΐας ιδρύθηκε το 1868. Μετράει ζωή 156 ετών. Στην Αχαΐα λειτουργούν πάνω από 1.000 κομμωτήρια, απασχολώντας περίπου 3.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για έναν κλάδο με ισχυρή παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αφού οι υπηρεσίες περιποίησης και αισθητικής που παρέχει μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως ηλικίας. Για τη λειτουργία και την πρόοδο των επιχειρήσεων του κλάδου είναι αναγκαίο να υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη και συνδρομή από το Επιμελητήριο, που έως τώρα φαίνεται να απουσιάζει.

Των Θ. Λουλούδη και Δ. Ξένου*

Παρά τη σημαντική συμβολή τους και θέση τους στη σημερινή κοινωνία, τα κουρεία και τα κομμωτήρια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητά τους. Ενα διαχρονικό πρόβλημα είναι το λεγόμενο «βαλιτσάκι», δηλαδή η μαύρη εργασία, που έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις στον κλάδο, δημιουργώντας κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού για τις νόμιμες επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι που φορολογικά εμφανίζονται ως άνεργοι, ασκούν κρυφά το επάγγελμα, επισκεπτόμενοι σπίτια ή και γραφεία. Αυτή η πρακτική εμπεριέχει φοροδιαφυγή, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και απώλεια θέσεων εργασίας. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση Αρχές θα πρέπει να δράσουν ως προς το φαινόμενο. Ενα ακόμη ζήτημα του κλάδου, αποτελεί η στελέχωση και η διατήρηση ειδικευμένου προσωπικού, καθώς ελλοχεύουν οικονομικές δυσκολίες, ειδικά κατά περιόδους χαμηλής ζήτησης ή οικονομικής ύφεσης. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τα υψηλά κόστη ενοικίου, υλικών και εξοπλισμού, που αποτελούν σημαντικό πλήγμα και βάρος.

Το Επιμελητήριο οφείλει να δρα ως αντιπρόσωπος του επαγγελματικού συμφέροντος και της συνοχής των επιχειρηματιών κάθε κλάδου, αλλά και ως εκπρόσωπος των αιτημάτων του. Οφείλουμε να προωθήσουμε ως συνδυασμός αιτήματα του κλάδου όπως:

  • μείωση της φορολογίας εισοδήματος,
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
  • επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ,
  • κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισης και
  • μείωση του ΦΠΑ στο 14% δεδομένου ότι στον κλάδο πέραν του καλλωπισμού, παρέχονται και υπηρεσίες Υγείας.

Το Επιμελητήριο οφείλει επίσης να επιδιώξει τα εξής:

  • Ενταξη σε Προγράμματα Επιχορήγησης: Η υποστήριξη του κλάδου μέσω προγραμμάτων επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ αποτελεί ουσιαστική απάντηση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου.
  • Εξαίρεση από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής: Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των κομμωτηρίων, εφόσον από τη χρήση μουσικής στους χώρους των κουρείων και των κομμωτηρίων, δεν προκύπτει κάποιο κέρδος.
  •  Ωρομίσθια απασχόληση μαθητευόμενων και έμπειρων στελεχών: Η απασχόληση μαθητευόμενων και έμπειρων στελεχών μπορεί να συνδράμει στην εξασφάλιση επαρκούς εργατικού δυναμικού και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
  • Ταχύτερη εξασφάλιση άδειας κομμωτή: Η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης άδειας κομμωτή μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του κλάδου.

Ο συνδυασμός «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» θα εστιάσει στα προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου και, σε συνεργασία μαζί τους, θα τα αναδείξει και θα αγωνιστεί για την επίλυσή τους. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους.

* Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας – επικεφαλής Συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»
* Ο Διονύσιος Ξένος είναι υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό – ιδιοκτήτης του Xenos Hair Caffe.