Σελίμης στην «Π»: Στην κάλπη μήνυμα αλλαγής πορείας του ΤΕΕ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» στην «Πελοπόννησο», λίγο πριν τις εκλογές στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Σελίμης

Ο επικεφαλής του συνδυασμού της παράταξης «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» για το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Σελίμης, μιλάει σήμερα στην «Πελοπόννησο», λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του φορέα και παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του.

-Ποια είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών για το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, τη λειτουργία του και τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη;

Βασικός στόχος της παράταξής μας είναι να ενεργοποιήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο περιφερειακό τμήμα της χώρας. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει βυθιστεί στην αδιαφορία και στην απραγία με ευθύνη των προσώπων που το διοικούν.
Αν οι συνάδελφοι μας εμπιστευτούν στις προσεχείς εκλογές, γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας πάρα πολλή δουλειά ώσπου να επιτευχθούν οι στόχοι και το όραμά μας για το ΤΕΕ της περιοχής μας. Αρχικά, οφείλουμε να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους και να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τους προβληματισμούς τους. Προβλήματα υπάρχουν, όπως η γραφειοκρατία και η πολυνομία, συνεπώς έχουμε χρέος να δουλεύουμε πάνω σε αυτά και σε κάθε περίπτωση να καταθέτουμε βελτιωτικές προτάσεις.

Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση πλαισίου ώστε να προστατέψουμε τις αμοιβές που αξίζει να λαμβάνει ο μηχανικός για την παροχή των υπηρεσιών του, με την ιδιότητα του ως επιστήμονας.

Στελεχώνουμε τις μόνιμες θεματικές επιτροπές, οι οποίες παραμένουν αδρανείς, παρέχοντας κίνητρα στους συναδέλφους που επιθυμούν να προσφέρουν.
Επίσης, συγκροτούμε ομάδες εργασίας με τους κατάλληλους μηχανικούς για τη μελέτη σημαντικών ζητημάτων, με σκοπό την εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων και προτάσεων.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με την επιστημοσύνη των χιλιάδων μελών του, διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή γνώσεων, την οποία αν αξιοποιήσει καταλλήλως μπορεί να μετατραπεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων σε θέματα που αφορούν τον τομέα δράσης του.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που του αρμόζει και να κερδίσει τον σεβασμό της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί καλή οργάνωση και πολλή δουλειά. Επίσης, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και θα επιδιώξω τη συνεργασία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με τους φορείς και τους οργανισμούς της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συνεργασία μας με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή τεσσάρων καθηγητών πανεπιστημίου στο ψηφοδέλτιο μας. Κύριο άξονα της εξέλιξης του Επιμελητηρίου μας αποτελεί η στροφή προς τους νέους συναδέλφους.

Οφείλουμε να επικοινωνήσουμε τον ρόλο και τις δυνατότητες του φορέα μας, ώστε οι νέοι συνάδελφοι να εγγράφονται μέλη και να δραστηριοποιούνται, προσφέροντας μέσω του ΤΕΕ στον κλάδο μας αλλά και στην κοινωνία. Πιστεύω σε ένα Τεχνικό Επιμελητήριο εξωστρεφές, τόσο προς τους μηχανικούς όσο και προς τους υπόλοιπους πολίτες, με τη διοργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με σχετικές εκδηλώσεις αλλά και την επιμόρφωση των μελών του με σεμινάρια.

-Δηλώνετε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης για την ΔΚΜ. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι θα κερδίσετε;

Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Κυριακής, όπως θέλω να είμαι αισιόδοξος και για το μέλλον του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται την απογοητευτική θητεία των τελευταίων ετών και θα στείλουν μέσω της κάλπης μήνυμα αλλαγής πορείας. Επίσης, πιστεύω ότι διαθέτουμε ένα άξιο και ικανό ψηφοδέλτιο, το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στο εκλογικό σώμα, ώστε να μας επιλέξει ως την επόμενη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της περιοχής μας. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει έναν μεστό προεκλογικό αγώνα, κατά τον οποίο εξηγούμε στους συναδέλφους, εκθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις μας, τους λόγους για τους οποίους η αλλαγή με νίκη της ΔΚΜ Δυτικής Ελλάδας είναι αναγκαία. Παρόλα αυτά, δεν προδικάζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, συνεχίζουμε την προσπάθεια και ελπίζουμε η κρίση των συναδέλφων να μας αναδείξει νικητές το βράδυ της Κυριακής.

-Παρουσιάζετε την υποψηφιότητά σας ως το νέο που έρχεται να αντιπαρατεθεί με το παλιό. Αρκεί αυτό για να αλλάξει τους συσχετισμούς των προηγούμενων εκλογών;

Αρχικά, ναι, πιστεύω ότι το ψηφοδέλτιό μας συνολικά, και όχι μόνος του ο επικεφαλής, αποτελεί νέα προοπτική για τον φορέα μας στη Δυτική Ελλάδα και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον συνδυασμό της νυν διοίκησης, η οποία διοίκηση προσωπικά θεωρώ ότι εκπροσωπεί το παλιό. Βέβαια, το παλιό δεν σημαίνει απαραίτητα και κάτι αρνητικό, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωσή, το παλιό ταυτίζεται με την επανάπαυση στην εξουσία, την αδιαφορία και την έλλειψη παραγωγής έργου. Οι συσχετισμοί θα αλλάξουν, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους συναδέλφους ότι το νέο που εκπροσωπεί η παράταξή μας, καθώς το νέο δεν σημαίνει πάντα κάτι καλό, αντιπροσωπεύει την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά και την εξωστρέφεια και τη συνεργατικότητα. Εχουμε παρουσιάσει το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα και τις προτεραιότητές μας. Διαθέτουμε μια μεγάλη παράταξη οργανωμένη, με ικανά στελέχη, έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές και να οδηγήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε καλύτερες μέρες.

-Από την άλλη πλευρά, σας καταλογίζουν κομματικό εναγκαλισμό με την ΝΔ. Αυτό δεν σας απομακρύνει από ενδεχόμενες συμμαχίες;

Βασική μας αρχή είναι να υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του κλάδου μας, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν πάμε σε εκλογές υψώνοντας κομματικά λάβαρα, αλλά παρουσιάζοντας τις θέσεις μας στους συναδέλφους για το Τεχνικό Επιμελητήριο, που όπως γνωρίζετε αποτελεί έναν ιστορικό επιστημονικό φορέα. Καλό θα ήταν η άλλη πλευρά να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να επικεντρωθεί στα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας, καθώς αυτά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επομένη ακριβώς των εκλογών. Δεν είναι προεκλογική ατζέντα αυτή και το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν αποτελεί επ’ ουδενί κομματικό λάφυρο, τουλάχιστον όσον αφορά την παράταξή μας.

Η συνεργατικότητα και εντός του Επιμελητηρίου με τις υπόλοιπες παρατάξεις, αποτελεί βασικό άξονα του τρόπου που επιθυμούμε να διοικήσουμε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Εξάλλου, έχουμε ήδη αποδείξει το συνεργατικό πνεύμα που διακατέχει την παράταξή μας στη Διοικούσα Επιτροπή, με δεδομένο ότι οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, με μοναδικό σκοπό το κοινό καλό για τους συναδέλφους και τον φορέα μας.

-Στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, θεωρείτε ότι η συγκυρία ευνοεί την παράταξη της ΔΚΜ ώστε να αναλάβει τα ηνία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας;

Θεωρώ πως η συγκυρία της ολοκλήρωσης μιας ιδιαίτερα κακής διοικητικής θητείας από τους ανταγωνιστές μας, σε συνδυασμό με την ετοιμότητα της παράταξής μας, αποτελεί έναν καλό οιωνό για τις προσεχείς εκλογές. Επιπρόσθετα, τα πολύ πρόσφατα αποτελέσματα στις εκλογές του Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων απέδειξαν ότι οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν. Αρκετοί θεώρησαν απροσδόκητα αυτά τα αποτελέσματα, κι όμως επικρατήσαμε και σε πανελλήνιο και σε τοπικό επίπεδο. Τα αξιόλογα μέλη του ψηφοδελτίου μας διαθέτουν την ικανότητα να προσφέρουν στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας όσα δεν πρόσφερε η νυν διοίκηση πολλά χρόνια τώρα.

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας είναι μια μεγάλη, συγκροτημένη παράταξη, με όραμα και σχέδιο για το Τεχνικό Επιμελητήριο. Με την εμπιστοσύνη των συναδέλφων την Κυριακή, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Καλούμε όλα τα μέλη του ΤΕΕ να συμμετάσχουν στις εκλογές, καθώς είναι πολύ σημαντικές για τον κλάδο μας. Θα τα καταφέρουμε!