Βαρουφάκης στην «Π»: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγείται στα βράχια»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μιλά για την οικονομία, την ακροδεξιά, την εσωτερική πολιτική και τις πιθανές συνεργασίες

Βαρουφάκης

Στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25-Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσουν σε προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη συμβολή των πεζοδρόμων Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου.

Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη θα βρίσκονται και οι συνυποψήφιοί του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου Κώστας Λαπαβίτσας, Κλέων Γρηγοριάδης, Βασίλης Μουλιανίτης, Δέσποινα Κέντρου και Βασιλική Αθανασοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο γραμματέας του κόμματος μίλησε στην «Π».

-Κύριε Βαρουφάκη, πριν από περίπου ένα χρόνο, δεν καταφέρατε την επανεκλογή σας στην Ελληνική Βουλή. Σήμερα διεκδικείτε την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο. Μπορείτε να εκλεγείτε; Ποιες θα είναι οι στοχεύσεις σας για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη;

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είμαστε εδώ για να κομίσουμε ένα πολιτικό μήνυμα, με ανάλυση για το παρόν, για το πώς φτάσαμε εδώ και το τι πρέπει να γίνει, με ρεαλισμό και πάντα υπέρ των πολλών. Στις περυσινές εκλογές λάβαμε 150.000 ψήφους, έχοντας ως μέσα προβολής των θέσεων και των δράσεών μας την ιστοσελίδα μας, τα σόσιαλ μίντια και… το κανάλι της Βουλής. Το πολιτικό μας μήνυμα δεν αρέσει στους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ, τους ενοχλεί επειδή μιλάμε με ονόματα για την ακρίβεια και τα καρτέλ στην ενέργεια και τα σούπερ μάρκετ, την κλοπή της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας με τα κόκκινα δάνεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη ρευστοποίηση των εργασιακών μας. Εμείς όμως επιμένουμε να ενοχλούμε τους δυνάστες μας, με συνέπεια και χωρίς να λογαριάζουμε το όποιο κόστος.

-Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Από τη μία οι πόλεμοι και από την άλλη η κλιματική κρίση. Και τα δύο – αν υποθέσουμε πως αδιαφορούμε για την ανθρωπιστική κρίση που διαδραματίζεται γύρω μας – απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι κρίσεις;

Καταρχάς η ανθρωπιστική κρίση υφίσταται επειδή οι ισχυροί αυτού του πλανήτη, βλ. ΗΠΑ ουσιαστικά με την ΕΕ ως τσιράκι της, σέρνουν τους λαούς σε πολέμους, καταστρέφοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Στις εκλογές του 2019 κατεβήκαμε με τη Νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία προέβλεπε κάτι πολύ απλό: η ίδια η ΕΕ να εκπονήσει ένα τεράστιο δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ απευθείας, σχέδιο που θα είχε πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον και για τις επιμέρους οικονομίες της ΕΕ. Αντ’ αυτού, είχαμε τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης και μετά την ανεκδιήγητο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή δύο οχήματα μεταφοράς πλούτου στους κατά τόπους οικονομικούς ολιγάρχες.

Οσον αφορά τον πόλεμο, η ΕΕ, ως τσιράκι των ΗΠΑ, μετατρέπεται σε μια πολεμική ένωση. Αντί να είναι φορέας Ειρήνης, είναι φορέας πολέμου. Ας αναλογιστούμε, το ιερατείο των Βρυξελλών απέρριψε το ευρωομόλογο είτε για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, είτε για την πραγματική πράσινη μετάβαση, βάσει ενός σχεδίου σαν αυτό που αναφέρω παραπάνω, αλλά το υιοθετεί για πολεμικές δαπάνες, για όπλα δηλαδή και θάνατο.

-Διαβάζουμε κατά καιρούς αναλύσεις και μελέτες, όπου επικρατεί προβληματισμός για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα συμμερίζεστε αυτά; Και αν ναι, τι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη στον τρόπο που λειτουργεί;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγείται στα βράχια, στηρίζεται σε βιομηχανικά καρτέλ της Γερμανίας που έχουν ήδη καταρρεύσει. Η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει, έχει μείνει πίσω τεχνολογικά, σε πράσινη ενέργεια, είναι ανύπαρκτη γεωπολιτικά, η ακροδεξιά ανεβαίνει. Εχουμε κι έναν Μισέλ ανεκδιήγητο που ζητάει επένδυση στην άμυνα. Η ΕΕ καταρρέει.

Από τον Ιούνιο του 2020 που ο Μητσοτάκης θριαμβολογούσε στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης, εμείς λέγαμε ότι πρόκειται για ένα εκκολαπτόμενο νέο μεγάλο σκάνδαλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τότε είχε εορταστεί ως η αρχή της δημοσιονομικής ένωσης, εγώ είχα πει ότι είναι η ταφόπλακα. Χρησιμοποίησαν νέο χρέος για να χρηματοδοτήσουν κάποια πράγματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν, σημαίνει ότι είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει κοινό χρέος.

Τα χρήματα δόθηκαν σε συγκεκριμένους ολιγάρχες χωρίς καμία αναπτυξιακή ώθηση, χρήματα που θα πάνε χαμένα, το βλέπετε διακόσιες εταιρείες τα πήρανε που θα τα παίρνανε έτσι κι αλλιώς, με στόχο την εξαγωγή τεραστίων προσόδων για τις ίδιες και την ενίσχυσης της μονοπωλιακής και ολιγοπωλιακής θέσης τους κόντρα στο 99 τοις εκατό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτή τη χώρα. Είναι διεφθαρμένο όλο το σύστημα, όλα αυτά τα χρήματα δεν υπήρχε λόγος να διοχετευτούν μέσα από τις 4 συστημικές τράπεζες, που έχουν παράδοση να μην δανείζουν επιχειρήσεις μικρομεσαίες ή με δυναμική αλλά τα δίνουν στους γνωστούς πέντε ολιγάρχες αυτής της χώρας.

-Στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται δημοσκοπική ή εκλογική άνοδος πιο συντηρητικών ή και ακροδεξιών κομμάτων. Εχει επικρατήσει αυτή η τάση ή μπορεί ακόμα η αριστερά να αναθαρρήσει;

Το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, έφερε την αριστερά στο πολιτικό προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη. Το 2015 στην Ελλάδα έγινε κυβέρνηση. Τον Ιούλιο του 2015, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνθηκολογήσει και να μετατραπεί σε μια διαχειριστική δήθεν αριστερά, που θα εφάρμοζε μεν τα μνημόνια, αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο. Προφανώς δεν υπάρχει τέτοιος συγκερασμός, όπως το διαπιστώσαμε άλλωστε. Η συνθηκολόγηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε έναν καταλυτικό ρόλο στη καθίζηση της αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το κενό επιχειρεί η ακροδεξιά να κυριαρχήσει, αρθρώνοντας έναν δήθεν αντισυστημικό λόγο. Γνωρίζουμε πολύ καλά, και ιστορικά και από την τρέχουσα πραγματικότητα, ποιους υπηρετεί ο φασισμός: πάντα και μόνο την ολιγαρχία. Η αριστερά ξέρει από αγώνες, ξέρει ότι δεν υπάρχει τελική νίκη και τελική ήττα. Η αριστερά της συνέπειας, της ταξικής ανάλυσης και της καθημερινής μάχης είναι αυτή που συσπειρώνει ξανά τον κόσμο, ούσα φύσει και θέσει απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά και εκτρέφει τον φασισμό για να επιβάλει με τη μπότα τα συμφέροντά του.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του 2015 έχει διασπαστεί σε αρκετά κομμάτια. Την ίδια ώρα, ο κόσμος απαντά στις δημοσκοπήσεις πως εντοπίζει κενό στο χώρο μιας ισχυρής αντιπολίτευσης. Θα μπορούσαν να επανενωθούν τα κομμάτια που έσπασαν με τα χρόνια;

Ρωτάτε για τα τρία μετα-ΠΑΣΟΚ των κ.κ. Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση, τα οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο από τα τρία θα λάβει το χρίσμα των ολιγαρχών – την ώρα που προσπαθούν να τραβήξουν ψήφους διαλαλώντας: «Εδώ τα καλά φιλοδωρήματα!»

Από εμάς, την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25-Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, το τελευταίο οχυρό κατά της ολιγαρχικής λεηλασίας Ανθρώπων & Φύσης, μην περιμένετε καμία σύμπλευση με τα τρία μετα-ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα είμαστε σταθερά απέναντι σ’ ένα σύστημα που μας λοιδορεί, μας αποκλείει, μας μηνύει, μας διώκει, μας πολεμά με κάθε τρόπο.

-Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για τον Στέφανο Κασσελάκη ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας;

Ο κ. Κασσελάκης αποτελεί ένα μιντιακό κατασκεύασμα, το οποίο έχει μόνο φορμαλιστικά στοιχεία διαφοροποίησης με την προηγούμενη ηγεσία και πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Ιούλιο του 2015. Παράδειγμα: η κυβέρνηση Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015 – Ιουνίου 2019, προχώρησε σε ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, ρευστοποίηση εργασιακών, λιτότητα, υπερφορολόγηση, όλο το πακέτο των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, με εφαρμοστές άτομα που είτε βρίσκονται ακόμα στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι στην ηγεσία της ΝΕΑΡ. Ρητορικά, αυτά τα άτομα προσπαθούν να μετέλθουν αριστερό λόγο, εφαρμόζοντας τις πλέον ταξικές πολιτικές. Ο κ. Κασσελάκης απλώς δεν μετέρχεται αριστερού πολιτικού λόγου. Στο περιεχόμενο, δεν έχει αλλάξει κάτι με την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καθηλώθηκε» στην Ηγουμενίτσα πλοίο από την Πάτρα με 400 επιβάτες

Πύργος: Νεκρός οδηγός ΙΧ, παρασύρθηκε από τρένο ΦΩΤΟ

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από την Πυροσβεστική σε Αχαΐα και Ηλεία

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν σήμερα το Παλαιστινιακό κράτος, έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ

Νίκαια: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για το μαχαίρωμα γυναίκας, γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο σύζυγος

Λαμία: Τι συνέβη δυο ημέρες πριν τη φωτιά στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στην τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αυτά είναι τα 60 εισοδήματα που «σβήνουν» τα τεκμήρια

Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπουν τα χρήματα από τον ΟΠΕΚΑ στους λογαριασμούς

Νικολακόπουλος αποκλειστικά στην «Π» με χρονοδιαγράμματα για Αστυνομικό Μέγαρο και Φυλακές