Κώστας Κοπανιτσάνος: Η Golden Visa φέρνει επενδυτές ακινήτων στην Πάτρα

Με όχημα την απόκτηση της περιβόητης Golden Visa, επενδυτές από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια, σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το ισχύον καθεστώς που αλλάζει και αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή της Πάτρας

Golden

Προ ημερών μεταδόθηκε η φήμη ότι Τούρκος επενδυτής αγόρασε το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα, με σκοπό να πάρει την Golden Visa. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και σύμφωνα με τις φήμες αγοράστηκε στην τιμή των 250.000 ευρώ.

Η πληροφορία, όπως έγραψε το pelop.gr διαψεύσθηκε από νομικούς κύκλους των πωλητών, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Πάτρα όντως βρίσκεται στο «στόχαστρο» ξένων επενδυτών, λόγω των μεγάλων ευκαιριών που προσφέρει, ειδικά στις μεταχειρισμένες κατοικίες που παραμένουν ακόμα σε χαμηλές τιμές πώλησης.

Με όχημα την απόκτηση της περιβόητης Golden Visa, επενδυτές από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια, σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το ισχύον καθεστώς που αλλάζει και αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή της Πάτρας. Την τάση επιβεβαίωσε στο pelop.gr o διακεκριμένος σύμβουλος ακινήτων της Kopanitsanos Real Estate 1961, Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας, FIABCI Greece (International Real Estate Federation).

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του Real Estate στην Πάτρα, ο κ. Κοπανιτσάνος επιβεβαίωσε την επενδυτική κινητικότητα που υπάρχει από ξένους αγοραστές, κυρίως από Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία και Ελληνες του εξωτερικού. Οι περισσότεροι έχουν στόχο την αγορά μεταχειρισμένων οικονομικών ακινήτων, τα οποία ανακαινίζουν και στη συνέχεια μισθώνουν, είπε ο σύμβουλος ακινήτων της Kopanitsanos Real Estate 1961.

Η σχετικά φθηνή Golden Visa και τα οφέλη που προσφέρει, έχει δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά, πρόσθεσε ο κ. Κοπανιτσάνος, καθώς το κατώτατο όριο επένδυσης είναι ακόμα 250.000 ευρώ, και θα παραμείνει για ελάχιστες κατηγορίες, ενώ σύντομα θα αυξηθεί στις 400.000 ευρώ.

Ακόμα, μια σειρά από έργα που δρομολογούνται στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπόσχονται νέες υπεραξίες στο στεγαστικό τοπίο. Εκτεταμένα έργα ανάπλασης γίνονται ή έχουν προγραμματιστεί για το ιστορικό κέντρο μαζί με νέους πεζόδρομους, ενώ το λιμάνι είναι ένα από τα επόμενα που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Η πόλη φιλοξενεί τρία πανεπιστήμια και πάνω από 30.000 φοιτητές όπου η ζήτηση για διαμερίσματα είναι ισχυρή.

Η ραγδαία αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων που σημειώνεται σχεδόν αθόρυβα στην πόλη της Πάτρας το πρώτο τετράμηνο του 2024 είναι πρωτοφανής, καθώς καταγράφεται άνοδος 121,95% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023 και ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα έτη, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Golden

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα είναι σημαντικό να δουν την Πάτρα ως μία κοντινή χρονικά επιλογή, τόνισε ο κ. Κοπανιτσάνος.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 (Ιανουάριος – Απρίλιος) στην Πάτρα έγιναν συνολικά 273 μεταβιβάσεις ακινήτων, που αφορούσαν σε 208 διαμερίσματα, 28 μονοκατοικίες, 19 καταστήματα και 18 χώρους στάθμευσης.

Σε μια περίοδο όπου ο κλάδος των ακινήτων και του real estate έχει γίνει ένας από τους κινητήριους άξονες της ελληνικής οικονομίας και ενώ η αγορά βρίσκεται ακόμα σε ανοδική πορεία, η Πάτρα πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελός της αυτή τη συγκυρία, ανέφερε ο Κώστας Κοπανιτσάνος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, για παράδειγμα στην Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο κ.λπ., με τις τουριστικές υποδομές, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Η Πάτρα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών περιοχών αναφοράς με τουριστική και αρχαιολογική σημασία, ενώ και η ίδια προσφέρει σημαντική αρχαιολογική υποδομή και νέο μουσείο. Διαθέτει, επίσης, αξιόλογες μονάδες υγείας, μεταξύ αυτών και πανεπιστημιακό, 2 πανεπιστήμια, βρέχεται από ποικιλόμορφες παραλίες και αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευθεί, επικοινωνώντας την ύπαρξή τους με κάθε δυνατό τρόπο. Εν ολίγοις, πρέπει η Πάτρα να αποτελέσει πλέον, όχι ενδιάμεσο σταθμό, αλλά τουριστικό προορισμό, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών προς την πόλη, πρώτα απ΄όλα προωθώντας την ολοκλήρωση των υποδομών.

Το τρένο, πρέπει να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στο λιμάνι. Ομως, ακόμα και με τη γραμμή μέχρι το Ρίο, ως προσωρινή λύση, τα οφέλη μπορεί να είναι εξίσου μεγάλα, υποστήριξε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας, FIABCI Greece. Βαρυσήμαντο ρόλο στον βαθμό χρήσης του εν λόγω μέσου, από τουρίστες αλλά και Ελληνες, θα είναι η ταχύτητά του. Οσο μικρότερη η χρονική απόσταση από την Αθήνα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την πόλη μας. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα είναι σημαντικό να δουν την Πάτρα ως μία κοντινή χρονικά επιλογή, τόνισε ο κ. Κοπανιτσάνος.

Το αεροδρόμιο Αράξου είναι επίσης μια κρίσιμη υποδομή που πρέπει να αναβαθμιστεί με πτήσεις 12 μήνες τον χρόνο. Η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών και τουριστών επιλέγουν περιοχές με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση, όλο τον χρόνο. Η κοντινή απόσταση από την Πάτρα είναι σημαντικό πλεονέκτημα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Επίσης, το λιμάνι της Πάτρας είναι μια σύγχρονη εγκατάσταση, όμως πρέπει να προσφέρουμε δωρεάν στάθμευση και εύκολη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε ο κ. Κοπανιτσάνος.

«Διευκολύνοντας την πρόσβαση, αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών και αυτομάτως δημιουργείται η ανάγκη νέων επενδύσεων σε ξενοδοχεία, σε μονάδες φιλοξενίας και σε τουριστικές κατοικίες. Αυτό σημαίνει δουλειές για 400 περίπου επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από την κατασκευή των ακινήτων. Ακολουθεί η ανάγκη της διαχείρισης των κατασκευών αυτών, προσφέροντας μόνιμες θέσεις εργασίας. Ο αυξημένος αριθμός τουριστών θα τονώσει την υπάρχουσα εμπορική αγορά και θα δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για τη διεύρυνσή της. Ως επακόλουθο, οι τιμές ενοικίασης και αγοράς ακινήτων θα αυξηθούν, αλλά μόνο στον βαθμό που θα επιτρέπει η αύξηση του κύκλου εργασιών και, κατά προέκταση, του εισοδήματος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Θεωρώ ότι ήρθε πλέον η στιγμή η Πάτρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ελληνικών πόλεων, να ανθίσει. Της αναλογεί και της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον που θα μπορεί να “κρατάει” τα παιδιά της. Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες αυτής της όμορφης και αρχαίας πόλης να υιοθετήσουμε τη θετική αυτή πεποίθηση και να επιδιώξουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, την επίτευξη του ζητούμενου στόχου μας. Προφανώς ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας της πόλης μας, αλλά με βεβαιότητα είναι εφικτός και είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς!» τόνισε ο κ. Κοπανιτσάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καθηλώθηκε» στην Ηγουμενίτσα πλοίο από την Πάτρα με 400 επιβάτες

Πύργος: Νεκρός οδηγός ΙΧ, παρασύρθηκε από τρένο ΦΩΤΟ

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από την Πυροσβεστική σε Αχαΐα και Ηλεία

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν σήμερα το Παλαιστινιακό κράτος, έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ

Νίκαια: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για το μαχαίρωμα γυναίκας, γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο σύζυγος

Λαμία: Τι συνέβη δυο ημέρες πριν τη φωτιά στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στην τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αυτά είναι τα 60 εισοδήματα που «σβήνουν» τα τεκμήρια

Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπουν τα χρήματα από τον ΟΠΕΚΑ στους λογαριασμούς

Νικολακόπουλος αποκλειστικά στην «Π» με χρονοδιαγράμματα για Αστυνομικό Μέγαρο και Φυλακές